Γκρεμίζει ταβέρνες στο Σχινιά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σε εφαρμογή αποφάσεων, ξεκίνησαν από 18/1 οι κατεδαφίσεις. Σήμερα έπεσε ο 'Γλάρος'.

Συνεχίστηκε και σήμερα η κατεδάφιση παράνομων εστιατορίων στην παραλία του Σχινιά- Μαραθώνα και συγκεκριμένα στη Ζώνη Α3 του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου, κατεδάφιση η οποία είχε ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου. Την κατεδάφιση έκανε συνεργείο από την  Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής, η οποία υλοποιεί δικαστικές αποφάσεις που χρονίζουν κι αφορούν την πλήρη απομάκρυνση των κατασκευών/ επιχειρήσεων εστίασης από το συγκεκριμένο δάσος.

 

Πρόκειται για ταβέρνες (Γλάρος, Δελφίνι, Ψαροπούλα κ.ά.) που δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας για το συγκεκριμένο προστατευόμενο χώρο, αν και υδροδοτούνταν και ηλεκτροδοτούνταν (και φορολογούνταν…) κανονικά εδώ και δεκαετίες. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί αντιδράσεις από επιχειρηματίες ή την τοπική κοινωνία.

Η ταβέρνα που έπεσε σήμερα ήταν ο ‘Γλάρος’, επιχείρηση η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του iRafina.gr, κατεδαφίστηκε μαζί με τα πράγματα που είχε μέσα, καρέκλες και τραπέζια, αφού οι ιδιοκτήτες δεν ήταν εκεί για να γίνει καταγραφή των πραγμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν, από ειδικό συνεργείο, εργασίες για την απομάκρυνση στέγης αμιάντου που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση.

Σειρά έχει η ταβέρνα Ψαροπούλα, η οποία βρίσκεται κι αυτή μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, ενώ συνολικά πέντε κατασκευές- εστιατόρια προβλέπεται να κατεδαφιστούν.

Λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν έξω από την ‘Ψαροπούλα’, μια από τις ταβέρνες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά- Μαραθώνα που προβλέπεται να κατεδαφιστούν.

 

Όπως μας ενημέρωσαν από την Αποκεντρωμένη, η διαδικασία των συγκεκριμένων κατεδαφίσεων είναι απολύτως νομότυπη κι έχει τις βάσεις της σε πρωτόδικες αποφάσεις του 1998, αφορά δε συνολικά πέντε παράνομα εστιατόρια που λειτουργούν μέσα σε μια περιοχή για την οποία η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ύστερα από καταγγελίες οικολογικών  οργανώσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Φωτογραφίες: IRafina.gr

You might also like