Μυστήριο: Κλέβει τις εντυπώσεις ο Αρτ. Καραμολέγκος

Άλλο ένα εντυπωσιακό κρασί, το Μυστήριο (ΠΟΠ Σαντορίνη και 100% Ασύρτικο) λάνσαρε πρόσφατα η εταιρεία Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος. Η προέλευση των σταφυλιών είναι από ένα και μοναδικό αμπελοτόπι αιωνόβιων κλημάτων Ασύρτικου που βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα terroir της Σαντορίνης, τον Πύργο.

 

Aυθόρμητη ζύμωση με τις φυσικές ζύμες παρουσία των φλοιών όπως ακριβώς στην ερυθρή οινοποίηση (μέθοδος skin contact). 14 ημέρες συνολική εκχύλιση και στη συνέχεια το κρασί παραμένει με ολόκληρες τις οινολάσπες για 10 μήνες. Φυσική οινοποίηση χωρίς καμία προσθήκη ή επέμβαση κατά την διάρκειά της ζύμωσης και ωρίμασης εκτός από ελάχιστο θειώδες μόνο κατά την εμφιάλωση (συνολικό SO2 40mg/lt).

Όσο αφορά τη δυνατότητα παλαίωσης, το Οινοποιείο σημειώνει πως «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς λόγω της φύσης του κρασιού και της πρώτης εμφιάλωσης. Με βάση όμως αυτό που δοκιμάζουμε θεωρούμε ότι υπό ιδανικές συνθήκες φύλαξης το κρασί μπορεί να εξελίσσεται για τα επόμενα 5 χρόνια».

Συνιστάται μετάγγιση σε καράφα για να αναπνεύσει και να αναδείξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του για τουλάχιστον μία ώρα. Πίνεται στους 13-15°C σε μεγάλο ποτήρι τύπου Riesling και αναδεικνύει ευρεία γκάμα πιάτων. Πιο συγκεκριμένα λόγω της ‘πορτοκαλί’ του φύσης και της ύπαρξης απαλών τανινών μπορεί να ταιριάξει τόσο με ψάρι όσο και με κρέας.

You might also like