Ο γαστρονόμος και ξενοδόχος Δημήτρης Μάντσιος μαγειρεύει ένα γευστικό αγριογούρουνο και ο Βαλάντης Λαμπριανίδης φωτογραφίζει το υπέροχο αποτέλεσμα. Η συνταγή παρουσιάστηκε στο 12ο τεύχος του περιοδικού Grill στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την εκδήλωση Imathia Quality, η οποία πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο και στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις από την Ημαθία.
Υλικά
1 κιλό σπάλα από αγριογούρουνο
300 γραμμάρια ελιές χωρίς κουκούτσι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
500 γραμμάρια κρασί Ξινόμαυρο Νάουσα
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Εκτέλεση
Θα ξεκινήσουμε από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζοντας με το 1/2 του κρασιού τα κομμάτια από το αγριογούρουνο αφού το έχουμε κόψει μερίδες και το έχουμε πλύνει καλά.
Με το ελαιόλαδο στο τηγάνι τσιγαρίζουμε το αγριογούρουνο, απ’ όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, τις ελιές και έπειτα το Ξινόμαυρο Νάουσα, αφήνουμε λίγα λεπτά ώσπου να ξεθυμάνει το οινόπνευμα και κατόπιν τοποθετούμε τις μερίδες μαζί με το ζωμό τους στη γάστρα προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και τη ρίγανη.
Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για μισή ώρα και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για τις επόμενες 2 ώρες, χαμηλώνουμε στους 100 βαθμούς και το αφήνουμε ακόμη 2 ώρες.
Ετοιμάζουμε ζυμαρικά της αρεσκείας μας βρασμένα μονό σε πολύ νερό και αλάτι. Αφού σουρώσουμε βουτυρώνουμε και σερβίρουμε σε μια πιατέλα και τοποθετούμε το μαγειρεμένο αγριογούρουνο με την δική του σάλτσα.