“Μεγάλη Αρκούδα”: συλλεκτικό και ιδιαίτερο

Από το Κατώγι Αβέρωφ, με αναφορές στην Ηπειρώτικη φύση και παράδοση.

Η τελευταία χρονιά κυκλοφορίας για το Κτήμα Αβέρωφ Cabernet Sauvignon, εμφιαλώνεται με μία συλλεκτική ετικέτα σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και παίρνει το βλάχικο όνομα “Μάρε Ούρσα” (Μεγάλη Αρκούδα) τιμής ένεκεν στην καφέ αρκούδα που ζει στην περιοχή.

 

Το Μάρε Ούρσα είναι μια έμπνευση τριών “φίλων” για φίλους. Το Κατώγι Αβέρωφ επιμελήθηκε την παραγωγή και εμφιάλωση του κρασιού, η δημιουργική ομάδα Bob Studio εμπνεύστηκε την ιδέα και εικονογράφησε το εικαστικό και οι Αφοί Κοντορούση Γραφικές Τέχνες υλοποίησαν τις εκτυπώσεις.

Κρασί εσοδείας 2012, από σταφύλια καλλιεργημένα στον αμπελώνα του Κτήματος Αβέρωφ στα βουνά του Μετσόβου, εκφράζει με μοναδικό τρόπο τον τόπο καταγωγής του. Έντονο κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσια, σμέουρα και δαμάσκηνα, που συνδυάζουν νότες μπαχαρικών, βανίλιας, και καφέ.

Στο στόμα εμφανίζεται μεστό και καλοδομήμένο, με πλούσιο σώμα, ισορροπημένο και κομψό, με ελαφρά ταννικό τελείωμα και μεγάλη επίγευση. Ιδανικό για παλαίωση, θα ωριμάσει όμορφα σε πλάγια θέση, σε μέρος σκοτεινό και με σταθερή θερμοκρασία. Συνοδεύει κρέατα σχάρας, κρέατα με κόκκινες σάλτσες και τυριά ενώ συνδυάζεται ιδανικά με μοσχαρίσια φιλέτα.

“Η καφέ αρκούδα ζει στις πλαγιές της Πίνδου, περιδιαβαίνοντας μέσα από τα αμπέλια του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κάθε χρόνο δοκιμάζει τα σταφύλια, κόβοντάς τα με τρόπο ευγενικό σαν να’ ναι η κυρά του αμπελώνα. Ξέρει ότι πρέπει να περιμένει να ωριμάσουν και προετοιμάζεται για τον τρύγο, τη μεγάλη γιορτή του φθινοπώρου. Οι πατημασιές που αφήνει πίσω της προδίδουν το πέρασμα της. Το βράδυ πριν τον τρύγο, κάνει την τελευταία της μεγαλοπρεπή επίσκεψη για να απολαύσει τα πιο γλυκά, τα πιο μεστά, τα πιο εκλεκτά σταφύλια των βουνών” (από το δελτίο Τύπου της Κατώγι Αβέρωφ).

You might also like