Action Bronson: μικρόφωνα και κουτάλες on fire!  

Ζυγίζει 140 κιλά και θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ονόματα της αμερικανικής ραπ μουσικής. Ο Νεοϋορκέζος, αλβανικής καταγωγής συνθέτης, τραγουδιστής, σεφ και παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων, Action Bronson, είναι τόσο καλός με το μικρόφωνο όσο και με την κουτάλα…

 

Κάτι ανάμεσα σε Jamie Oliver, τον οποίο έχει ως πρότυπο όσο αφορά το στήσιμο των τηλεοπτικών παραγωγών και Anthony Bourdain τα γαστρονομικά ταξίδια του οποίου ζηλεύει, ο 35χρονος Αμερικανός ράπερ  Action Bronson (Arian Asllani το ονοματεπώνυμό του) έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία μια νέα, παράλληλη καριέρα ως παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων για το κανάλι Viceland (του περιοδικού Vice) αλλά και ως συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.

Η ενασχόλησή του με τη μαγειρική ξεκίνησε από τις επισκέψεις του σε εστιατόρια πόλεων στις οποίες εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια των περιοδειών του. Μιλώντας με τους εστιάτορες και τους σεφ που ετοίμαζαν τα γεύματα και τα δείπνα του, γνωρίζοντας κι ο ίδιος αρκετά πράγματα από την κουζίνα της μητέρας του αλλά και με προσωπικό ψάξιμο, ο Action Bronson άρχισε πριν από μερικά χρόνια να μαγειρεύει επαγγελματικά, κυρίως για τηλεοπτικά προγράμματα στα οποία ήταν καλεσμένος.

Ο ράπερ, μάγειρας, συγγραφέας και τηλεπαρουσιαστής μαγειρικών εκπομπών, Action Bronson, επί σκηνής. Φωτογραφία: Cat Miller.

 

Μουσική και φαγητό

«Η μουσική και το φαγητό πάνε χέρι- χέρι. Το πιάτο που ετοιμάζει ένας σεφ είναι σαν το τραγούδι που δημιουργεί ένας μουσικός και το απευθύνει στον κόσμο για να το χαρεί. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα, αλλά κι ένας τρόπος να έρθουν πιο κοντά οι άνθρωποι» δήλωσε πρόσφατα το  αμερικανικό μουσικό περιοδικό ‘Α journal of musical things’.

Παρόλο που μεγάλωσε σε μια μάλλον κλειστή οικογένεια (πατέρας Αλβανός- μητέρα Αμερικανή) όπου το φαγητό ήταν πάντα φτιαγμένο από τα θηλυκά της οικογένειας (μητέρα και γιαγιά), ο ίδιος ως αυθεντικός Νεοϋορκέζος του Queens δεν θα μπορούσε να μεγαλώσει παρά με hamburgers.

Αγάπησε μετά την εφηβεία του την καλή κουζίνα, επιχείρησε για ένα διάστημα να εργαστεί ως μάγειρας αλλά τα παράτησε εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο χέρι του. Εγκατέλειψε την επαγγελματική μαγειρική και στράφηκε προς τη μουσική αξιοποιώντας το ταλέντο του αλλά και κάποιες σχέσεις που είχε ήδη αναπτύξει με τηλεοπτικούς παραγωγούς.

O Action Bronson σε υπαίθρια αγορά της Νέας Υόρκης ψωνίζει για κάποια από τις εκπομπές του. Μαζί του ο επίσης Νεοϋορκέζος ράπερ Meyhem Lauren.

 

Ενώ η καριέρα του ως μουσικός είχε ξεκινήσει, ‘επέστρεψε’ στη  μαγειρική ως παρουσιαστής σε μια άσημη στην αρχή και πολύ δημοφιλή αργότερα εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Munchies το οποίο ανήκει στο δίκτυο Vice. Η εκπομπή του είχε τίτλο «F*ck, That’s Delicious». Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ πριν μερικούς μήνες κι έχει γίνει ανάρπαστο.

Το βιβλίο στις 224 σελίδες του περιέχει όχι μόνο αιρετικές συνταγές του Αμερικανού ράπερ, αλλά και σκέψεις του, καθώς και στιγμιότυπα από τις περιοδείες του και τις γαστρονομικές επισκέψεις του σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ορισμένους από αυτούς στην Ευρώπη (για την οποία έχει μόνο καλά λόγια…).

Μεγαλωμένος στο Queens, ο Action Bronson έχει συνηθίσει σε πολλές και διαφορετικές κουζίνες και δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. «Μπορεί τη μια στιγμή να με δεις στο πιο χάλια συνοικιακό μαγαζί να τρώω κάτι ‘βρώμικο’ και την άλλη σε ένα εστιατόριο με τρία Αστέρια Michelin, που για να μπεις πρέπει να φοράς γραβάτα» δήλωσε πρόσφατα. Οι αγαπημένες του – γαστρονομικά- πόλεις είναι η Κοπεγχάγη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ενώ είναι μεγάλος φαν της ιταλικής κουζίνας.

“Επίθεση’ σε ένα από τα σάντουιτς που μόλις παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό των εκπομπών του.

 

Πάνω απ΄ όλα όμως είναι πιστός του street food και οι περισσότερες από τις συνταγές που παρουσιάζει στις εκπομπές αλλά και στο βιβλίο του, είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να φτιαχτούν ακόμα κι από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλες γνώσεις μαγειρικής ή δεν διαθέτουν χρόνο.

Τόσο στις εκπομπές του, όσο και στο βιβλίο, ο Αλβανο-αμερικανός μουσικός και μάγειρας χρησιμοποιεί μια γλώσσα γεμάτη επιθετικότητα και slang εκφράσεις που μπορεί να του στερούν μεγάλα τμήματα του αμερικανικού ακροατηρίου, τον φέρνουν όμως κοντά στις νεώτερες γενιές προς τις οποίες άλλωστε και απευθύνεται.

Η δομή των εκπομπών όπως και του βιβλίου είναι λίγο- ως πολύ αναμενόμενη: ταξίδια στις ΗΠΑ και στον κόσμο, φιλική επικοινωνία με σεφ και απλούς μάγειρες, αναζήτηση ιδιαίτερων συνταγών και ‘δημιουργικό πείραγμα’ κλασικών συνταγών (κάποιες της γιαγιάς του)  που όλοι ενδιαφέρονται να γευτούν, αλλά κι ορισμένες προσωπικές του παιδικές ιστορίες, που συνδέονται με το φαγητό, την οικογένεια και το Μεγάλο Μήλο.

Χρησιμοποιήθηκαν άρθρα από την εφημερίδα The Guardian, το μουσικό περιοδικό ‘Α journal of musical things’ και τους διαδικτυακούς τόπους www.nme.com και http://www.billboard.com.

Ο Action Bronson στη σκηνή. Η μουσική καριέρα του ξεκίνησε όταν η καριέρα του ως επαγγελματίας μάγειρας διεκόπη εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο χέρι. Φωτογραφία Joseph Schaefer για το περιοδικό ‘Α journal of musical things’.
You might also like