Τάσεις στον επαγγελματικό εξοπλισμό για την εστίαση
Ρεπορτάζ του Grill με αφορμή την έκθεση Host 2017, στο Μιλάνο.
Μετά από το στραπάτσο της οικονομικής κρίσης και το σοκ των capital controls, το οποίο πάντως ήταν πιο ήπιο, σε σχέση με την πανωλεθρία άλλων παραγωγικών κλάδων, ο επαγγελματικός εξοπλισμός για επιχειρήσεις εστίασης ανακάμπτει στην Ελλάδα από το 2013 κι εντεύθεν χωρίς όμως να έχει αναπληρώσει τις απώλειες. Οι φούρνοι και οι ψησταριές, ζεσταίνονται και ψήνουν, περιμένοντας να ‘ζεσταθεί’ και η κατανάλωση.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου
Για μια ακόμα φορά η πανευρωπαϊκή αγορά του επαγγελματικού εξοπλισμού για τη μαζική εστίαση, έδωσε το ετήσιο ραντεβού της στην έκθεση Host στο Μιλάνο, το περασμένο φθινόπωρο. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές εξοπλισμού συναντήθηκαν με το ευρύ κοινό των αγοραστών, είτε αυτοί είναι μεμονωμένοι επαγγελματίες, είτε αυτοί είναι εταιρείες αντιπροσώπευσης και μεταπώλησης.
Συζητώντας με σημαίνον στέλεχος της ελληνικής αγοράς με μακρά πείρα στο χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού, ο οποίος έχει επισκεφτεί κατ’ επανάληψη εκθέσεις του εξωτερικού, η Host του 2017 πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. «Ο κόσμος φαινόταν πιο αισιόδοξος από το 2015, παρατηρήσαμε μια διάθεση για μεγαλύτερες συνεργασίες και αγορές, υπήρξαν σημαντικές παρουσίες προϊόντων» μας είπε.
Ο Κωνσταντίνος Λάγγης, της ομώνυμης εταιρείας ήταν ένας από τους επαγγελματίες που επισκέφτηκαν τη Host 2017, ο ίδιος όμως διαπίστωσε «μια πτώση της συνολικής ‘εικόνας’ των εταιρειών, καθώς τα budget των ήταν περιορισμένα φέτος, τα περίπτερα ήταν πιο ‘φτωχά’ ενώ περιορισμένος ήταν κι αριθμός των πωλητών που είχαν επιστρατευτεί από τις εταιρείες για την ενίσχυση των περιπτέρων τους».
Τάσεις
Όπως μας είπε Έλληνας επισκέπτης της έκθεσης, η τεχνολογία στρέφεται προς τα πλήρως ψηφιακά μηχανήματα με αποτέλεσμα το έργο του εστιάτορα να είναι ευκολότερο και με πολύ περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με τα απλά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. «Δεν υπάρχουν εξελίξεις στον κλάδο μας όπως π.χ. τα κινητά τηλέφωνα, οι αλλαγές έχουν μεγαλύτερους κύκλους, αλλά σε κάθε περίπτωση η ψηφιακή τεχνολογία δίνει δυνατότητες» σχολιάζει ο συνομιλητής μας.
Το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνει είναι η σταδιακή ‘γήρανση’ του τρέχοντος εν ενεργεία εξοπλισμού στη χώρα μας. Και προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα κι αν δεν σχεδιάσουμε και παραγάγουμε νέα καινοτόμα προϊόντα, τότε «θα μείνουμε πίσω, ενδέχεται μάλιστα να χάσουμε αγορές, αμέσως μετά από μια περίοδο όπου αυξάνουν οι εξαγωγές της χώρας στον κλάδο μας».
Τα μηχανήματα που παράγει παγκοσμίως ο κλάδος, μπορούν να δουλέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα από 5 μέχρι 7 έτη, αλλά στην Ελλάδα μπορούν να αντέξουν -και αντέχουν- πολύ περισσότερο· υπάρχουν μηχανήματα 20 ετών που δουλεύουν ακόμα σε ελληνικές κουζίνες. «Τα μηχανήματα στις ελληνικές κουζίνες είναι ήδη πεπαλαιωμένα ενώ η ανάπτυξη της αγοράς των μεταχειρισμένων, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη μέση ηλικία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα» μας λέει Έλληνας επιχειρηματίας στο χώρο του εξοπλισμού.
Το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής Host, σύμφωνα με τον Κων/νο Λάγγη ήταν η πληθώρα προϊόντων για το ψήσιμο. «Δεν περίμενα τόσο μεγάλο αριθμό μηχανημάτων, τόσα είδη φούρνων. Τα μηχανήματα γίνονται πιο εύκολα στη χρήση τους λόγω των ηλεκτρονικών συστημάτων που φέρουν- οι φούρνοι έχουν γίνει σαν τάμπλετ πλέον. Κατασκευαστικά, στην καμπίνα ή το σασί, δεν έχουμε μεγάλες εξελίξεις καθώς τα εργοστάσια έχουν ρίξει το βάρος τους στα ηλεκτρονικά μέρη τους και στους αυτοματισμούς» μας εξηγεί.
Μεταχειρισμένος εξοπλισμός
Σύμφωνα με τον Κ. Λάγγη, μπορεί να αυξάνουν τα καταστήματα, να φαίνεται ότι υπάρχει ανάπτυξη αλλά δυστυχώς δεν πωλούνται καινούργια μηχανήματα αλλά χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα. «Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό» μας λέει κι εξηγεί: «Στην Ιταλία όπως διαπιστώσαμε κλείνουν καταστήματα και ο εξοπλισμός τους πωλείται αυτούσιος στο επόμενο κατάστημα που θα ανοίξει. Είναι ανησυχητικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μια άλλη φιλοσοφία στην αγορά μηχανημάτων κι οι επαγγελματίες εκεί αγοράζουν μηχανήματα για απολύτως παραγωγικούς λόγους, πέφτουν οι πωλήσεις νέων μηχανημάτων. Ακόμα κι εκεί ξεκινάνε με ένα μικρό και φθηνό μηχάνημα και …βλέπουμε».
Ο Κ. Λάγγης θεωρεί ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι τα μεταχειρισμένα μηχανήματα μπαίνουν πλέον και στις εκθέσεις. «Είναι σαν να πας σε μια έκθεση αυτοκινήτων και να μην βλέπεις τα καινούργια μοντέλα μιας εταιρείας αλλά τα μεταχειρισμένα. Είναι θλιβερό- και απ’ οπτική πλευρά και μόνο…» μας λέει με μια δόση πίκρας στο λόγο του.