Τουρισμός: πάνω διανυκτερεύσεις, πάνω και τα έσοδα

Κλαδική Μελέτη της ICAP GROUP για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

H σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια (2013-2017), υπήρξε σωτήρια για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που κατέγραψαν αυξημένα έσοδα και κέρδη.Οι συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν στο νέο επίπεδο «ρεκόρ» των 26 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το 2016. Αύξηση στον κύκλο εργασιών τους παρουσίασαν και οι τρεις κατηγορίες ξενοδοχείων την περίοδο 2014-2017 (Πολυτελείας, Α και Β κατηγορίας).

 

Αυτά είναι τα σημαντικότερα συμπεράσματα της πρόσφατης κλαδικής μελέτης για τον ξενοδοχειακό κλάδο την οποία πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ και δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα. Η μελέτη εστιάζει στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία Πολυτελείας, Α και Β κατηγορίας.

Οι αλλοδαποί τουρίστες αποτελούν τον κύριο «πελάτη» για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας, καθώς πάνω από το 80% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς.

Σύμφωνα δε με στοιχεία του 2016, σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 80 εκατ. διανυκτερεύσεις, ενώ η μέση ετήσια πληρότητα όλων των ξενοδοχείων της χώρας ανήλθε σε 50,1% έναντι 49,1% το 2015.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, ο οποίος επιμελήθηκε της συγκεκριμένης μελέτης, το συνολικό μέγεθος της αγοράς (σε αξία) των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Πολυτελείας, Α και Β κατηγορίας) παρουσίασε αύξηση 3%% το 2017 σε σχέση με το 2016. Τα έσοδα των ξενοδοχείων Πολυτελείας εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 3,5% και των ξενοδοχείων Α κατηγορίας αύξηση 4% περίπου.

Μικρότερη ήταν η αύξηση στα ξενοδοχεία Β κατηγορίας, η οποία διαμορφώθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1%. Τα ξενοδοχεία Α΄κατηγορίας εκτιμάται ότι κάλυψαν το μεγαλύτερο ποσοστό (44% περίπου) της συνολικής αγοράς το 2017.


Στην κεντρική φωτογραφία το εστιατόριο Ελαιώνας στο ξενοδοχείο Paros Land, στην Αλυκή Πάρου. Φωτογραφία: Paros Land Hotel.

You might also like