Οινόραμα 2018: Η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο προ των πυλών

10 με 12 Μαρτίου, Ζάππειο Μέγαρο. Η Δευτέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες.

 

Το Οινόραμα είναι η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Διοργανώνεται στην Αθήνα  από το 1994, είναι το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου και μία μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους. Φέτος το Οινόραμα θα διεξαχθεί 10 με 12 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη Δευτέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες.

 

Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στο Οινόραμα 2018, καθιστώντας το «sold out». Περισσότερα από 260 οινοποιεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρίσκονται στο Ζάππειο καταρρίπτοντας και το περσινό ρεκόρ συμμετοχής. Σκοπός τους ο δειγματισμός καθιερωμένων και νέων κρασιών καθώς και της εσοδείας 2017, που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Οι οργανωτές περιμένουν πάνω από 10.000 επισκέπτες, που καλούνται να δοκιμάσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν ανάμεσα στα περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά της έκθεσης.


Στο Οινόραμα του 2017 ανοίχτηκαν περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, που αφού το περιεχόμενό τους δοκιμάστηκε ανακυκλώθηκαν.


Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα  και πιο ακριβά του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνή αμπελώνα.

 

Επενδύσεις σε παρθένες αγορές

Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί έχει πλέον εδραιωθεί στο εξωτερικό και όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας έχουν εξασφαλίσει σοβαρές συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Ως εκ τούτου, το Οινόραμα επενδύει σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές, καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε υπάρχοντα χαρτοφυλάκια εισαγωγέων των ώριμων αγορών. Έτσι, στο Οινόραμα αναμένονται και πάλι πολλοί και σημαντικοί ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους ομάδα αγοραστών από την Ασία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο προγράμματος της Enterprise Greece.

Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, το Οινόραμα επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα «Οινικές Αποκαλύψεις» που μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με ένα ειδικό χώρο που λειτουργεί ως «Wine Βar».

Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται φέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά τα οποία θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους.

 

«Πλατεία Γευσιγνωσίας»

Στην καθιερωμένη, πλέον, «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, με θέμα «Discover Greek Wines», παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»), όπου οι επαγγελματίες επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ασυνόδευτοι και με το δικούς τους ρυθμούς κάποια από 250 κρασιά της «Πλατείας», κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.

Όπως τα τελευταία τρία χρόνια, το Οινόραμα συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week», που ακολουθεί χρονικά την έκθεση, από Δευτέρα 12/03 μέχρι Κυριακή 18/03. Κατά τη διάρκειά της οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης. Όσα μάλιστα γίνονται σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αποτελούν ευκαιρίες που οι οινόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν για να απολαύσουν επώνυμα κρασιά σε προνομιακές τιμές, ακόμα και μενού υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά σχεδιασμένα για κρασιά ανάλογης ποιότητας.

Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο www.oenorama.com. Το συνολικό κόστος για την είσοδο όλων των άλλων επισκεπτών στην έκθεση είναι 12 ευρώ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος.

Φωτογραφίες από το Οινόραμα του 2017.

You might also like