«Κίτρινη γραμμή» σε ψυχαγωγία κι εστίαση, βάζει ο Δήμος Αθήνας

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Καμίνη για την προστασία του δημόσιου χώρου.

Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες του Δήμου Αθήνας έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, με την οποία τους ενημερώνει για τα νέα αυστηρά μέτρα που θα λάβει για να περιοριστεί η κατάληψη δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου.

 

Λίγες ημέρες μετά την επιθετική και οπωσδήποτε προσβλητική προς το πρόσωπό του και το θεσμό που αντιπροσωπεύει πρόταση του υπουργού Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παύλου Πολάκη «να αλλάξει καμιά λάμπα», ο δήμαρχος της Αθήνας αποφάσισε να …αλλάξει τα φώτα σε όσους παρανομούν καταλαμβάνοντας δημόσιο χώρο για τον οποίο δεν έχουν πάρει άδεια ή δεν πληρώνουν τέλη.

«Η προσπάθειά μας στον δήμο της Αθήνας, με τη δική σας στήριξη, αποδίδει. Η δουλειά όλων των ανθρώπων, των υπηρεσιών και των φορέων του δήμου, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Με τη συμβολή όλων των οργανισμών και των ιδιωτικών εταίρων που είναι κοντά μας, αλλάζουμε το κλίμα. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν, θέσεις εργασίας δημιουργούνται, η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτουν, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνουν συνεχή ρεκόρ ο τουρισμός και η εν γένει επισκεψιμότητα της πρωτεύουσας» υποστηρίζει ο δήμαρχος. Σπεύδει όμως να επισημάνει ότι καμία πόλη  δεν μπορεί να αναπτυχθεί ερήμην των κατοίκων της.

 

«Ήρθε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να αποδείξουμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα και η ποιότητα ζωής μπορούν να συνυπάρξουν. Η οικονομική ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο διπλανό μας και στα δικαιώματά του, δεν είναι βιώσιμη. Για το λόγο αυτό, η προστασία του δημόσιου χώρου και η φροντίδα των δημοτικών υποδομών στις γειτονιές αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του Δήμου. Τις επόμενες ημέρες, αρχικά στους εμβληματικούς πεζόδρομους της Αθήνας, θα είναι ευδιάκριτη μία γραμμή: η γραμμή που θα χωρίζει τη νομιμότητα από την αυθαιρεσία, την υγιή αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου από την παρανομία, τα δικαιώματα των πολλών από την επιδεικτική αδιαφορία των λίγων. Αρχίζοντας από τους πεζόδρομους της πλατείας Αγίας Ειρήνης, της περιοχής Μακρυγιάννη, της Τσακάλωφ και του κέντρου του Κολωνακίου, θα σηματοδοτηθούν ευδιάκριτα τα όρια που επιτρέπεται να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης στο δημόσιο χώρο» αναφέρεται στην επιστολή του Γ. Καμίνη.

Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι η γραμμή δεν μπαίνει για να χωρίσει. Αποτελεί απλά ένα πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η Αθήνα της επιχειρηματικότητας μαζί με την ποιότητα ζωής που διεκδικούν οι πολίτες. «Αυτήν τη μάχη για να την κερδίσουμε, πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Μαζί προστατεύουμε τον δημόσιο χώρο! Δεν περνάμε τη γραμμή» καταλήγει η επιστολή του Γ. Καμίνη.

You might also like