Ξεκίνησε η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας

Πρωτοβουλία σεφ, εστιατόρων και δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας είναι μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση, η οποία θα διοργανώνεται στο εξής σε ετήσια βάση. Στόχος της είναι να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της Μακεδονίας, και όχι μόνο, αλλά και να κρατήσει ζωντανή τη γευστική μας παράδοση, να την εκσυγχρονίσει και να την κάνει γνωστή στους ξένους επισκέπτες. Ξεκίνησε χθες Δευτέρα και υπόσχεται γευστικές εκπλήξεις.

 

Τέσσερις βραβευμένοι chefs (Σωτήρης Ευαγγέλου/ Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/ Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/ Ekies All Senses Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος/ Pomegranate) σε συνεργασία με ομάδα γνωστών δημοσιογράφων γεύσης, ερεύνησαν σε βάθος τη μακεδονική παράδοση, αναζήτησαν στοιχεία για την προέλευση των συνταγών και κατέληξαν στην επιλογή σαράντα αντιπροσωπευτικών συνταγών από την παράδοση της μακεδονικής κουζίνας.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας μαγειρικός μαραθώνιος κατά τη διάρκεια του οποίου οι σεφ πειραματίστηκαν, αποδομώντας τις παλιές συνταγές, αναδομώντας τις, μέσα από διαφορετικές μείξεις υλικών και νέες τεχνικές, και εκσυγχρονίζοντάς τις. Βασική προϋπόθεση ήταν η σύγχρονη εκδοχή να μην απομακρύνει τα πιάτα από την παράδοση, έτσι ώστε η ταυτότητα κάθε πιάτου να είναι αναγνωρίσιμη και να ξυπνά γευστικές μνήμες.

Σε συνεργασία με τους ταλαντούχους chefs 12 εστιατορίων, από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν 12 διαφορετικά set menus, ένα για κάθε τα οποία προτείνονται από τους διοργανωτές στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το εστιατόριο Marea Sea Spirit. Σύγχρονη γαστρονομική άποψη, μεγάλη ποικιλία από ψαρομεζέδες.

 

Το μενού

Κάθε set menu στα εστιατόρια που συμμετέχουν στο θεσμό αποτελείται από:

  • Ένα mise en bouche-πρωτογενές προϊόν της μακεδονικής γης.
  • Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), εκ των οποίων το πρώτο έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που προαναφέρθηκαν με κριτήριο τον τύπο της κουζίνας που προτείνει το εστιατόριο.
  • Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τον κατάλογο των σαράντα συνταγών.

Τα δώδεκα εστιατόρια που συμμετέχουν είναι: “The Aficionados” – Σεφ Δημήτρης Παμπόρης, “Alfredo’s Grand Dining”, Ξεν. Hyatt Regency Casino (Χρυσός Σκούφος 2017) – Σεφ Απόστολος Αλτάνης, “Ambrosia”, Ξεν. Hyatt Regency Thessaloniki – Σεφ Απόστολος Αλτάνης, “Clochard” – Σεφ Kωσταντίνος Φούρναρης, “Daios Food Bar-Restaurant”, Ξεν. Daios Luxury Living – Σεφ Νίκος Ισπυρούδης, “Το Μανιτάρι” – Consulting σεφ Δημήτρης Παμπόρης – Σεφ Λεωνίδας Παντσιούκας, “Marea Sea Spirit” -Σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης, “Salonica Restaurant & Bar”, Ξεν. Makedonia Palace – Σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, “Καπνοτόπι- Οινοτόπι”- Σεφ Γιάννης Τσικονδούρας, “B. Restaurant”, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, “Γλυκάνισος” – Σεφ Σταύρος Σωτηρούδης & Δημήτρης Αγόρατζης και “Μαύρη Χήνα” -Σεφ patron Σάκης Κάλφας.

Το εστιατόριο Μαύρη Χήνα. Ελληνική τοπική κουζίνα σε δημιουργική απόδοση.

 

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι η Θεσσαλονίκη επελέγη για τη φιλοξενία της συγκεκριμένης εκδήλωσης διότι «έχει σαφή χαρακτηριστικά μιας μεγαλούπολης (για λόγους κατανόησης αναφέρουμε ότι πληθυσμιακά αντιστοιχεί στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας) που της δίνουν το απόλυτο προβάδισα σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Ταυτόχρονα σε επίπεδο εστίασης και γενικότερα σχετικής κουλτούρας κάθε άλλο παρά έχει αλλοτριωθεί από εισαγόμενες διατροφικές και γευστικές μόδες άρα μπορεί να υποστηρίξει με βάσιμες ελπίδες επιτυχίας ένα εγχείρημα το οποίο στοχεύει τόσο στη διάσωση της κλασσικής ελληνικής κουζίνας όσο και στην ανάδειξη μιας σύγχρονης στην οποία η εθνική γευστική μνήμη συνυπάρχει αρμονικά και εμφανώς με τα νέα στοιχεία που επιβάλει η εύκολη πλέον επικοινωνία και η συνεχής επαφή λαών και πολιτισμών».

Στην κεντρική φωτογραφία το εστιατόριο Οινοτόπι.

You might also like