Λάδι  από το κτήμα της, στην κουζίνα της Ανερούσας

Παράδειγμα σύνδεσης αγροδιατροφής τουρισμού κι εστίασης.

Το ξενοδοχείο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa και το εστιατόριό του Ανερούσα, συνδέουν στην πράξη την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό πολιτισμό της Μάνης με τη μαζική εστίαση και τον τουρισμό, με ιδιαίτερες δράσεις που επίκεντρό τους έχουν το προϊόν- σύμβολο της περιοχής: την ελιά.

 

Όλο και περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία προσανατολίζονται πλέον στη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου με τον τουρισμό και εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι τοπικές παραγωγές πρώτων υλών τις οποίες, στη συνέχεια, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο στις κουζίνες τους.

Υπάρχουν όμως και ξενοδοχεία που έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω: είναι εκείνα που επιθυμούν και πετυχαίνουν να γίνουν μέρος της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Ξενοδοχεία που δημιουργούν πρότυπους αγρούς και βοτανόκηπους για να προμηθεύονται λαχανικά, όσπρια και μυρωδικά για τις κουζίνες τους αλλά και ξενοδοχεία – αγροτουριστικά καταλύματα για την ακρίβεια- που διατηρούν μικρές, επισκέψιμες ως επί το πλείστον φάρμες.

Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις ξενοδοχείων που αξιοποιούν τοπική περιουσία των ιδιοκτητών τους και την ‘εντάσσουν’ αρμονικά και δημιουργικά στο συνολικό ξενοδοχειακό προϊόν που προσφέρουν στους πελάτες τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ξενοδοχείο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa, στον κόλπο του Οιτύλου, στη Λακωνία.

Μάζεμα ελιάς από τα ελαιόδεντρα του Πέτρα και Φως. Το λάδι τους θα γίνει πρώτη ύλη στην ξεχωριστή κουζίνα του ξενοδοχείου.

 

Ελιά και λάδι στο προσκήνιο

Το Μανιάτικο ελαιόλαδο θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως. Προέρχεται από ελιές Κορωνέικης ποικιλίας, μικρού μεγέθους, που ωριμάζουν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Στη Μάνη το μάζεμα της ελιάς είναι άκρως οικογενειακή υπόθεση. Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου: «Ξεκινάμε νωρίς το πρωί από το Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa για να μαζέψουμε τα 1.000 περίπου δένδρα μας και  να φέρουμε στην κουζίνα του εστιατορίου μας «Ανερούσα» extra παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσεως, οξύτητας μικρότερης του 0,2%».

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 38 ποικιλίες ελαιών. Η κορωνέικη, η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών,  αποτελεί την πιο σημαντική ελαιοποιήσιμη ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα. Είναι ποικιλία μικρόκαρπη χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις στο βαθμό που ανταγωνίζεται και την αγριελιά.

Χαρακτηρίζεται από δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: την ανθεκτικότητά της στην ξηρασία και την υψηλή και σταθερή καρποφορία της (από 30 ως και πάνω από 150 κιλά καρπού κατά δέντρο). Παράγει λάδι άριστης και εκλεκτής ποιότητας με εξαιρετικό άρωμα και λεπτή φρουτώδη γεύση. Έχει πάρει το όνομά της από την μικρή κωμόπολη Κορώνη που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Μεσσηνίας.

Η συγκομιδή της ελιάς στη Μάνη  ξεκινά από τις αρχές Νοέμβριου ώστε να μην χαθούν από τον καρπό οι πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχει, οι οποίες προσφέρουν και προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό, εμποδίζοντας την οξείδωση της κακής χοληστερόλης, αλλά κάνουν και πολύ καλό στο ίδιο το ελαιόλαδο, προφυλάσσοντας το από τον μεγάλο του εχθρό, την οξείδωση.

«Εμείς, στο Πέτρα & Φως  μαζεύουμε τον καρπό με τα χέρια ώστε να μην τραυματίζεται η ελιά και  με ραβδιστικό μηχάνημα με ελαστικά ελάσματα άνθρακα που περιορίζει στο ελάχιστο τον τραυματισμό των δένδρων και του καρπού. Στο τέλος κάθε ημέρας μεταφέρουμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο όπου και επεξεργάζονται αυθημερόν, ώστε να μην αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε κινδύνους κακώσεων και αλλοιώσεων.  Έτσι, το λάδι μας είναι αρίστης ποιότητας και φυσικά είναι το μοναδικό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα του Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa, δημιουργώντας  τις υπέροχες και αυθεντικές γεύσεις που προσφέρονται στα πιάτα του εστιατορίου Ανερούσα» αναφέρουν οι άνθρωποι του ξενοδοχείου στο σχετικό δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε με αφορμή τη συγκομιδή του καρπού

Τη συγκεκριμένη περίοδο, το ξενοδοχείο προσκαλεί τους πελάτες του  να γνωρίσουν τη Μάνη  που είναι έτοιμη να αποκαλύψει όλα τα μυστικά της βασίλισσας των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, του πιο διάσημου και άρρηκτα συνδεδεμένου με την περιοχή προϊόντος, προσφέροντάς τους  μια αυθεντική και ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής στο ξενοδοχείο Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa, καθώς και γνήσιο φαγητό με παραδοσιακές πρώτες ύλες στο εστιατόριο Ανερούσα.

Tο Ανερούσα στο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa, ένα από τα κορυφαία εστιατόρια ξενοδοχείων στην περιφέρεια. Το μενού επιμελείται ο Χριστόφορος Πέσκιας.

 

Το εστιατόριο

Το ξενοδοχείο Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa στον κόλπο του Οιτύλου, στη Λακωνία, παρουσιάζει εκ νέου το εστιατόριο του, Ανερούσα, με την υπογραφή του καταξιωμένου chef  Χριστόφορου Πέσκια με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και μερικά χρόνια. Με πρώτες ύλες της Μανιάτικης γης, ολόφρεσκα προϊόντα τοπικής παραγωγής και σύγχρονες τεχνικές, το Ανερούσα προσφέρει μεσογειακές γεύσεις διατηρώντας την ελληνική παράδοση.

Πιάτα που υπογράφει ο Χρ. Πέσκιας, όπως η μανιάτικη μακαρονάδα με σύγκλινο, ξερή μυζήθρα και αυγό μάτι, ο δροσερός ντάκος με τριμμένη ντομάτα, μανιάτικες ελιές τσακιστές και σφέλλα, ο σολομός στη σχάρα με σάλτσα πορτοκάλι, συνοδεύονται από την εντυπωσιακή λίστα κρασιών του εστιατορίου. Για τους γλυκατζήδες προσφέρονται μους πορτοκαλιού,  μαρέγκες με φράουλες, κορμός με παγωτό βανίλια,  Semifredo αλλά και μιλφέιγ με κρέμα Patisserie.

 

Πέτρα και Φως Boutique Hotel & Spa

Προβάλλει μέσα από τα γαλανά νερά του κόλπου του Οιτύλου στις βραχώδεις νότιες παρυφές του Ταϋγέτου, στη Μάνη. Το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό νέα ιδιοκτησία και βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αναβάθμισης.

Έχει κατασκευαστεί και ανακαινιστεί με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενταγμένο μοναδικά στο φυσικό περιβάλλον.

Η λιτή πολυτέλεια χαρακτηρίζει την κάθε λεπτομέρεια προσκαλώντας το φιλοξενούμενο να ανακαλύψει την άγρια ομορφιά και τη μοναδική γοητεία της Μάνης και να ζήσει μια αυθεντική εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.petrafoshotel.com/& https://www.facebook.com/PetrakaiFosBoutiqueHotelSpa/

 

You might also like