Ο ΣΕΒΤ αρωγός του Ευρωπαϊκού έργου LIFE FOODPRINT
Ο Σύνδεσμος ετοιμάζει Βάση Δεδομένων για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό έργο LIFE FOODPRINT, την Τρίτη 3 Απριλίου, διοργάνωσε την ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Βιομηχανία Τροφίμων & Περιβάλλον: Προκλήσεις & Προοπτικές».
Το ευρωπαϊκό έργο LIFE FOODPRINT, το οποίο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2018, οδήγησε στην ανάπτυξη ενός χρήσιμου εργαλείου για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων διατροφής και σε μια Εθνική Στρατηγική για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων της Βιομηχανίας Τροφίμων.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Β. Λιόγκας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας & Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση της στρατηγικής της κυκλικής οικονομίας και η Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ. Στόχος της εκδήλωσης ήταν ο διάλογος αναφορικά με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τις προοπτικές για το μέλλον, τις δράσεις που έχει αναλάβει η Βιομηχανία Τροφίμων, αλλά και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου.
Την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος ανέδειξαν τόσο ο Γ. Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Γ.Δ. Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας για την πολιτική της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία, όσο και ο Ε. Παναγιωτόπουλος, Sustainability Managerστην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εμφιαλωμένου Νερού (EFBW), ο οποίος ανέλυσε σε βάθος την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες.
Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια ο κ. Κ. Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία και ο κ. Γ. Ραζής, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που αναφέρθηκε στην ανακύκλωση των συσκευασιών και τη συμβολή σε αυτήν της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων.
Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ. Λοϊζίδου των στόχων του έργου LIFE FOODPRINT, της μεθοδολογίας και της στρατηγικής που αναπτύχθηκε με σκοπό την εφαρμογή της στην Βιομηχανία για την στήριξη της προσπάθειας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Α. Βασιλόπουλος από ΕΜΠ, παρουσίασε το εργαλείο Foodprint και εξήγησε την λειτουργία του και την πρακτική εφαρμογή του στις Βιομηχανίες, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ, που ήταν συντονιστής του έργου, παρουσίασε τα αποτελέσματα του LIFE FOODPRINTκαι τα οφέλη για τη Βιομηχανία Τροφίμων.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις και από άλλες εταιρείες τροφίμων που έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες (NESTLE ΕΛΛΑΣ, Pepsico ΗΒΗ, Καλλιμάνης), από τις οποίες έγινε αναφορά στις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν καθημερινά, έχοντας επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Βάση δεδομένων στον ΣΕΒΤ
Επιπλέον, εκπρόσωποι της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Αειφορίας του ΣΕΒΤ, μίλησαν για το ρόλο και τους στόχους της Επιτροπής και παρουσίασαν μία νέα πρωτοβουλία της, τη δημιουργία μίας Βάσης Δεδομένων για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου.
Η ημερίδα ήταν μία έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας που γίνεται από την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων,η οποία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή, προσαρμοστικότητα και ευελιξία, καταφέρνει να προσφέρει τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Κεντρική φωτογραφία (από αριστερά): Β. Παπαδημητρίου Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ, Μ. Λοϊζίδου καθηγήτρια του ΕΜΠ, Β. Λιόγκας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας & Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση της στρατηγικής της κυκλικής οικονομίας.