“Οι εστιάτορες να δουλέψουν σε λογικές τιμές το κρασί μας”
Ο οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος απαντάει σε ερωτήσεις του Grill για το κρασί.
Η αμπελουργική και οινοποιητική ιστορία της Καρδιτσιώτικης οικογένειας Καραμήτρου ξεκινάει τον 19ο αιώνα, λίγο μετά την Επανάσταση. Συνεχίζεται δια των δεκαετιών, από παππού σε πατέρα και σε γιο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας στον Γιώργο Καραμήτρο, 4η γενιά οινοποιό, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του οινοποιείου Monsieur Nicolas.
Συνέντευξη και φωτογραφία: Δημήτρης Κυριαζής
Ο Γιώργος Καραμήτρος ίδρυσε το 2000 το μοναδικό σύγχρονο, πλήρως καθετοποιημένο οινοποιείο μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π στο χωριό Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα, δυναμικότητας 400.000 φιαλών ετησίως, θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της οικογένειάς του, εκσυγχρονίζοντας την οινοποίηση αλλά με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου του.
Πίσω από το συγκεκριμένο χωριό και την αμπελουργική/ οινοποιητική παράδοσή του, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Το 1455 ο Μεσιέ Νικολά (Monsieur Nicolas), Φράγκος ευγενής, μετά τη διάλυση του Τάγματός του στην Ελλάδα βρέθηκε τυχαία στην περιοχή του σημερινού χωριού Μεσενικόλας (ονομάστηκε έτσι αργότερα από το όνομά του) στην Καρδίτσα, στις πλαγιές των Αγράφων.
Έμεινε να ζήσει εκεί, ασχολήθηκε με τη γεωργία και ανέδειξε την αμπελουργία – η οποία είχε ήδη παράδοση αιώνων στην περιοχή- μέσα από την αναβίωση μιας αρχαίας ποικιλίας η οποία, προς τιμή του, ονομάστηκε από τους ντόπιους κατοίκους «Μαύρο Μεσενικόλα».
Συναντήσαμε τον παραγωγό σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, στο πλαίσιο οινικής έκθεσης και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του, ορισμένα απο τα φλέγοντα θέματα του κλάδου του.
Grill | Κύριε Καραμήτρο ποιες αλλαγές παρατηρείτε τελευταία στην κατανάλωση του οίνου;
Γιώργος Καραμήτρος | Η κατανάλωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες από πάρα πολλά οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα- ειδικά τα μικρότερα οινοποιεία.
Ακούμε για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Θα τονώσει την κατανάλωση η κατάργησή του;
Σίγουρα θα τονώσει την κατανάλωση οίνου η κατάργηση του ΕΦΚ, το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα με το συγκεκριμένο φόρο, δεν είναι τόσο το οικονομικό. Περισσότερο με απασχολεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το τρέξιμο που χρειάζεται ένα οινοποιείο για να εκτελωνίσει τα προϊόντα του- τρέξιμο χωρίς λόγο, χωρίς ουσία…
Τι θα μπορούσε να περιορίσει το χύμα κρασί αυξάνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο του εμφιαλωμένου στην εστίαση;
Είναι μεγάλο πρόβλημα το χύμα κι εγώ προσωπικά είμαι της άποψης ότι το καλύτερο χύμα κρασί είναι ίδιο με το χειρότερο εμφιαλωμένο. Αυτό που θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση του χύμα κρασιού είναι μια νομοθεσία που θα απαγόρευε την πώλησή του σε χώρους μαζικής εστίασης. Ένα δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να προσεχτεί είναι η τιμολογιακή πολιτική των εστιατορίων: συνήθως δουλεύουν στο 1:3 ή στο 1:4, με αποτέλεσμα η τιμή του εμφιαλωμένου κρασιού να γίνεται, ορισμένες φορές, απαγορευτική για μεγάλη μερίδα του κοινού.
Ποιο είναι το προϊόν σας που κινείται περισσότερο στη μαζική εστίαση;
Είναι το Μεσενικόλα, η τοπική ποικιλία της Καρδίτσας και σαν οινοποιείο εκεί συντείνουν οι προσπάθειές μας. Βέβαια καλλιεργούμε και οινοποιούμε κι άλλες ντόπιες ποικιλίες, όπως είναι ο Λιμνιώνας και το Μπατίκι, αλλά θεωρώ ότι σαν Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα, το οτι έχουμε τρομερές ποικιλίες και αυτές πρέπει να αναδείξει κάθε τόπος και κάθε τοπικό οινοποιείο.
Τι γνώμη έχετε για το ανερχόμενο κύμα τουρισμού; Το θεωρείται ως προοπτική του εμφιαλωμένου οίνου;
Σίγουρα βοηθάει το κύμα του τουρισμού αλλά θα πρέπει να συντρέξουν και άλλοι λόγοι. Πρέπει να προσελκύσουμε υψηλότερου επιπέδου τουρισμό κι όχι το μαζικό τουρισμό που προωθούν τα all inclusive ξενοδοχεία. Και στον τουρισμό η τιμολογιακή πολιτική από την πλευρά των εστιατόρων θα παίξει σημαντικό ρόλο: πρέπει κι αυτοί να δουλέψουν σε λογικές τιμές το κρασί μας.