‘Πονοκέφαλος’ για τη βιομηχανία το ακρυλαμίδιο

Σε ισχύ κανονισμός της Ε.Ε. που πιέζει για περιορισμό της εμφάνισής του στα τρόφιμα.

Ξεκίνησε επίσημα στις αρχές Απριλίου η εφαρμογή ενός νέου κανονισμού στην Ε.Ε. ο οποίος υποχρεώνει τόσο τη μαζική εστίαση, όσο και τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων, να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της εμφάνισης του ακρυλαμίδιου. Πρόκειται για μια καρκινογόνο ουσία η οποία παράγεται κατά τη διαδικασία τηγανίσματος ή ψησίματος τροφών που περιέχουν άμυλο, όπως είναι το ψωμί και οι πατάτες.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ο νέος κανονισμός της Ε.Ε.στοχεύει στον περιορισμό της εμφάνισης της συγκεκριμένης χημικής ένωσης τόσο στα πιάτα που σερβίρονται στη μαζική εστίαση, όσο και στις τροφές που διακινούνται σε συσκευασίες και περιέχουν αμυλούχες τροφές προτηγανισμένες ή προψημένες.

Η υπόθεση με την προσπάθεια της Ε.Ε. να περιορίσει την εμφάνιση της ουσίας ακρυλαμίδιο δεν είναι τωρινή αλλά έχει παρελθόν αρκετών χρόνων, ενώ ήδη από το καλοκαίρι του 2017, μεγάλες βιομηχανίες και κορυφαίοι όμιλοι σουπερμάρκετ  είχαν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.foodmanufacture.co.uk, η οποία αναφέρεται στην αγορά της Αγγλίας (μέχρι και αυτή τη στιγμή ακολουθεί κατά γράμματα κάθε υγειονομικό πρότυπο της Ε.Ε.), ήδη από το 2017 η εταιρεία Tyrrells, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπς, αποφάσισε να λάβει μέτρα όταν διαπίστωσε ότι τα προϊόντα της είχαν 2,5 φορές περισσότερο ακρυλαμίδιο από το προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο οποίος απηχεί τις θέσεις της βρετανικής βιομηχανίας, ένα τα πέντε τσιπς που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο,  πολλά από τα οποία στα ράφια των καταστημάτων Morrisons και Aldi, περιείχαν πολύ περισσότερο ακρυλαμίδιο από αυτό που προβλέπει ο κανονισμός που βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Η ίδια έρευνα είχε αποκαλύψει ότι το 10% των μπισκότων που διακινούνταν ήταν κι αυτά πάνω από το ανώτατο ανεκτό επίπεδο της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει θεωρηθεί καρκινογόνος ήδη από το 2015.

You might also like