Τον Οκτώβριο το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οίνου

Το Ζάππειο, κέντρο γαστρονομίας της Ευρώπης, το τριήμερο 19, 20 & 21 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα αναμένεται να καταστεί το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης αφού εδώ θα διεξαχθεί το 16ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής ‘Ακρόπολις‘ υστέρα από συντονισμένες προσπάθειες εξασφάλισε την πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αθήνα στις 19-20-21 Οκτωβρίου 2018, στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Στο συνέδριο αναμένεται πως θα συμμετάσχουν σύνεδροι από δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνώντας τα 500 άτομα. Το Συνέδριο «Η Ευρώπη των γεύσεων – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» θα φιλοξενήσει εκτός από τις συνεδριακές εκδηλώσεις και μεγάλη έκθεση για τη διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση. Παράλληλα, από τις Περιφέρειες και τους Δήμους που θα συμμετέχουν, θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται η ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και τα παραδοσιακά προϊόντα του.

Στα δεδομένα αυτά και τις διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στους τομείς του τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής, θα αναφερθούν, όπως και σε προηγούμενα συνέδρια της CEUCO, οι χαιρετισμοί και ομιλίες από την πολιτική ηγεσία και τις τοπικές αρχές, αλλά και από τους παραγωγικούς και τουριστικούς παράγοντες της χώρας που θα προσκληθούν.

Η ανάληψη της διοργάνωσης από τη χώρα μας αποφασίστηκε στο Συνέδριο του 2017 στην Κόρδοβα της Ισπανίας, όπου το βασικό αντικείμενο ήταν ο συνδυασμός του οίνου και της γαστρονομίας. Εκεί συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και περισσότεροι από 100 σύλλογοι και φορείς, από 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρόεδρος της CEUCO  Carlos Martin Cosme, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας της Ευρώπης και τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι σύνεδροι επέλεξαν την Ελλάδα για την επόμενη, φετινή,  διοργάνωση.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» συμμετείχε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο 15ο Συνέδριο στην Ισπανία, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ισπανία και αναμένεται να συμμετέχουν και στην Ελλάδα, στην εκτεταμένη Έκθεση που θα γίνει παράλληλα με το Συνέδριο. Εκεί  σύλλογοι παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, γαστρονομικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παρουσιάσουν επιλογές από εδέσματα και στολισμένους μπουφέδες, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διασύνδεση της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Στο επίκεντρο τη τοπική παραγωγή

Το 16ο Συνέδριο, που θα φιλοξενηθεί  στο Ζάππειο, θα φιλοξενήσει εφέτος μία γεωγραφικά διάχυτη παρουσίαση των ειδικών κυρίως τοπικά πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, των τοπικών εδεσμάτων και όλων των ποτών και βέβαια τη μεγάλη γκάμα των ελληνικών κρασιών.

Θα υπάρξει ειδική αναφορά και παρουσίαση όλων των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής, που αποδεδειγμένα υποστηρίζει την υγεία και την μακροζωία, αλλά και τοπικών διατροφικών συνηθειών και προγραμμάτων, και θα συνδυαστούν οι παρουσιάσεις με την προβολή και προώθηση διατροφικών προϊόντων, ποτών και εδεσμάτων με την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε αναπτυσσόμενη ειδική – εναλλακτική μορφή και στηρίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής ‘Τουρισμός 365 ημερών’.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου και της παράλληλης έκθεσης ανέλαβε η εταιρεία Mact Media Group. «Στοχεύουμε σε μία μοναδική και ανεπανάληπτη προβολή και προώθηση τουριστικά αλλά και σαν παραγωγική διαδικασία, των ελληνικών γεύσεων – εδεσμάτων και ποτών – και περιγράφοντας τις μοναδικότητες και τις ιδιαιτερότητες αλλά και καλώντας τους συνέδρους να δοκιμάσουν οι ίδιοι», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Mact Media Group Γιώργος Καραχρήστος.

Και συμπλήρωσε «Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής ‘Ακρόπολις’ με τους οποίους έχουμε υποστηρίξει γαστρονομικά και άλλες εκδηλώσεις, και είναι λογικό τη φορά αυτή να αναδείξουμε πρωταρχικά τις διάφορες παραμέτρους της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ θα μας επισκέπτονται ‘γαστρονόμοι εμπειρογνώμονες’ πολλών Ευρωπαϊκών χωρών».

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση του CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), που αριθμεί πολλά ενεργά μέλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι πλέον ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στο CEUCO.

You might also like