Κινητά, κόκα κόλα και κέτσαπ: Έξω!

Εστιατορική αυστηρότητα στη Γαλλία.

Ένα μικρό τουριστικό εστιατόριο στη νότια Γαλλία, το Petit Jardin (Μικρός Κήπος) στο γραφικό χωριουδάκι Saint-Guilhem-le-Désert, πήρε μια μεγάλη απόφαση: να απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα τραπέζια. Το εστιατόριο δεν προσφέρει Coca Cola και δεν διαθέτει κέτσαπ ύστερα από απόφαση του ιδιοκτήτη ότι αυτά τα προϊόντα «δεν έχουν θέση στην κουζίνα του».

 

Για την ακρίβεια ο εστιάτορας Hean-Noël Fluery, χρησιμοποιεί το ποδοσφαιρικό σύστημα των καρτών: βγάζει ‘κίτρινη’ κάρτα στον πελάτη που μιλάει στο τηλέφωνο όταν θα τον δει για πρώτη φορά και στη συνέχεια ‘κόκκινη’ αν τον ξαναπιάσει, ζητώντας του να …εγκαταλείψει το εστιατόριο.

«Ορισμένοι δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουν το κινητό τους τηλέφωνο και προτιμούν να αποχωρήσουν από το μαγαζί όταν ενημερώνονται για τον κανόνα του» εξηγεί στους δημοσιογράφους που τον επισκέφτηκαν ο ιδιοκτήτης, σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι « Προσωπικά αυτό δεν με πειράζει. Ας πάνε σε κάποιο άλλο εστιατόριο- υπάρχουν τρία στο χωριό».

Ο H.N. Fluery επιμένει στις απόψεις του, αφού πρώτα εξηγήσει στους πελάτες τη διαδικασία. «Οι άνθρωποι αποδέχονται να κλείσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο θέατρο ή τον κινηματογράφο, γιατί όχι και στο εστιατόριο;» αναρωτιέται και εξηγεί ότι η παράδοση επιτάσσει οι συνδαιτυμόνες να μιλούν μεταξύ τους και όχι στα κινητά.

Ο εκκεντρικός Γάλλος εστιάτορας έχει επίσης αποκλείσει από το κατάστημα του κι άλλα συνηθισμένα στα εστιατόρια προϊόντα: την σάλτσα κέτσαπ, τη μαγιονέζα και το αναψυκτικό Coca Cola. «Θέλω να προωθήσω την τοπική γαστριμαργική κουλτούρα στην οποία δεν περιλαμβάνονται αυτά τα προϊόντα» εξηγεί και αντιπροτείνει: «έχουμε, αν θέλετε, υπέροχους φρεσκοστυμμένους χυμούς και  μουστάρδα».

You might also like