Αλ. Βασιλικός: «Οι ανταγωνιστές μας θα επιστρέψουν…»
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας για τον τουρισμό και τις προκλήσεις του.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού, ξενοδοχειακός παράγοντας με μεγάλη εμπειρία και έντονη θεσμική δραστηριότητα, αποκρυπτογραφεί το τι βρίσκεται πίσω από το τουριστικό κύμα των τελευταίων χρόνων κι εξηγεί το πώς θα πρέπει να συνδεθεί η τοπική παραγωγή, ο τουρισμός και η γαστρονομία προκειμένου να επιτευχθούν πωλήσεις.
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού είναι από αυτούς που πιστεύουν στις δυνατότητες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και μάχεται για την αναβάθμιση των σχέσεων του ξενοδοχειακού κλάδου που ο ίδιος εκπροσωπεί με τους όμορους της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης αλλά και της γαστρονομίας και της μαζικής εστίασης.
Σε πρόσφατη δημόσια εισήγησή του σε ομάδα νέων επιχειρηματιών στο πλαίσιο του προγράμματος Orange Grove της ολλανδικής πρεσβείας σε συνεργασία με την Heineken, ο Έλληνας ξενοδόχος κατέστησε σαφές ότι οι αφίξεις από μόνες τους δεν λένε πολλά για τις πραγματικές διαστάσεις και την αξία του τουρισμού.
«Δεν υπάρχει κανένας επιχειρηματίας, οποιασδήποτε επιχείρησης, που να μετράει μόνο τους πελάτες του» υποστήριξε κι εξήγησε: «Ο ιδιοκτήτης π.χ. μιας καφετέριας δεν μετράει πόσοι πέρασαν την είσοδο του καταστήματός του αλλά πόσους καφέδες πούλησε. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η κατανάλωση και τα έσοδα».
Διαφοροποίηση ταυτότητας
Ο Αλ. Βασιλικός εκτιμάει ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει δυστυχώς να κάνουμε το βήμα εκείνο που θα μας διαφοροποιήσει σαν ‘ταυτότητα προορισμού’. Οι λόγοι, σύμφωνα με τη γνώμη του, είναι πολλοί.
«Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να αγνοήσουμε τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της χώρας γιατί αυτά δεν βοηθάνε, όμως υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Τα νούμερα είναι θετικά- δεν μπορεί να τα ‘διαβάσει’ κανείς αλλιώς, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και κάποια αρνητικά» επισημαίνει στο κοινό των νέων επιχειρηματιών του Orange Grove.
Κοιτώντας εποπτικά την ελληνική αγορά κι έχοντας μελετήσει ενδελεχώς τον ελληνικό τουριστικό χάρτη, ο Αλ. Βασιλικός θεωρεί ότι μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα.
«Υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Ελλάδα οι οποίοι, πολύ σύντομα, δεν θα αντέχουν παραπάνω τουριστική κίνηση κυρίως από την άποψη υποδομών που έχουν προβλήματα: το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο Κρήτης, η διαχείριση των απορριμμάτων στη Μύκονο, το κυκλοφοριακό στη Σαντορίνη για να αναφέρω μερικά μόνο. Τα προβλήματα μας υποδεικνύουν πλέον ότι θα πρέπει να πάρουμε μια άλλη κατεύθυνση· πρέπει να περάσουμε στην ποιότητα, στα εναλλακτικά προϊόντα που να δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν» αναφέρει.
«Ο Έλληνας εστιάτορας που διεκδικεί μερίδιο από τον τουρισμό, δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται μόνο από τον τοπικό ανταγωνιστή αλλά συνολικά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανταγωνιστής του Αθηναίου εστιάτορα είναι ένας εστιάτορας π.χ. στο Βερολίνο ή τη Βαρκελώνη. Ο κόσμος αναζητάει τη διαφορετική εμπειρία». Αλέξανδρος Βασιλικός
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Αθήνας, βασικός μοχλός για να έρθει τουρισμός σε μια χώρα παραμένει η τιμή του εισιτήριου και η τιμή του δωματίου και για πολλούς λόγους – τραπεζικός δανεισμός, δυσκολίες στη γενικότερη οικονομία κ.ά.- οι ξενοδόχοι στη χώρα μας κάνουν πλέον πάρα πολλές εκπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καινούργιες δραστηριότητες οι οποίες υπερ-αναπτύσσονται στον προορισμό μας και αλλοιώνουν πια την προσφορά. Πρόκειται κυρίως για πλατφόρμες που νοικιάζουν μέσω ιδιωτών διαμερίσματα και σπίτια σε μεμονωμένους τουρίστες.
«Σαν ξενοδόχοι είχαμε πάντα μια πολύ ανοιχτή σκέψη γύρω από αυτές τις εταιρείες. Όμως δεν μπορούν να είναι παντελώς ανεξέλεγκτες… Αρχίζουν πολλοί, μη επαγγελματίες, να προσεγγίζουν το ‘τουριστικό προϊόν’, απλώς για να πάρουν ένα κομματάκι από την πίτα» προειδοποιεί με αυστηρότητα ο ξενοδοχειακός παράγοντας.

Εναλλακτικά προϊόντα
Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι εξαιτίας της έλλειψης δυνατοτήτων που έχουμε αυτή τη στιγμή για επενδύσεις στις υποδομές, μπορούμε ως τουριστική αγορά να στραφούμε προς τα εναλλακτικά προϊόντα.
«Ο προορισμός μας είναι πολύπλευρος και δίνει από μόνος του τη δυνατότητα ανάπτυξης διάφορων προϊόντων τα οποία, ίσως επειδή τα θεωρούμε αυτονόητα, δεν νιώθουμε την ανάγκη να τα αναδείξουμε. Είτε είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα είτε είναι θεματικά και τοπικά» επισημαίνει ο Αλ. Βασιλικός και φέρνει το γνώριμο σε όλους παράδειγμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.
«Για να αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε το Ελληνικό πέρασαν δεκαετίες. Στο σύγχρονο κόσμο όμως, δεν επιτρέπεται να αφήνεις να περάσουν δεκαετίες για την αξιοποίηση των πόλεων γιατί το περιβάλλον είναι τόσο ανταγωνιστικό· υπάρχουν πόλεις που εξελίσσονται μήνα με το μήνα. Τα υδροπλάνα κάθε χρόνο ‘ανοίγουν τα φτερά τους’ στην Ελλάδα και κάθε χρόνο τα …κλείνουν και οι δεκαετίες περνάνε…» σχολιάζει με μια έντονη δυσαρέσκεια.
Μετά το …πάρτι
Οι άνθρωποι του τουρισμού που έχουν αναλάβει να σχεδιάσουν το μέλλον του με αξιοπιστία και ασφάλεια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη μελλοντική ‘διόρθωση’ του τουριστικού κύματος, εξέλιξη που μπορεί να προκύψει από τις ούτως ή άλλως απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο Αλ. Βασιλικός είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από αυτούς που φροντίζει να επισημαίνει από σήμερα το τι μπορεί να επακολουθήσει αύριο.
«Οι ανταγωνιστές μας κάποτε θα επιστρέψουν» εξηγεί με ψυχραιμία και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε κατακτήσει κάτι, δεν έχουμε πετύχει κάποια …νίκη. Είναι σαφές ότι έχουν κλείσει δύο- τρεις πολύ μεγάλοι προορισμοί στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα ο κόσμος να κατευθύνεται προς τα εδώ. Όταν θα ανακάμψουν οι προορισμοί αυτοί, ενδέχεται να έχουν τελείως διαφορετικές δυνατότητες ανάκαμψης από εμάς, άρα εκείνη τη στιγμή μπορεί να δούμε πολύ μεγάλη κάμψη στις αφίξεις. Οι αφίξεις όμως δεν λένε τίποτα. Πρέπει να κατακτήσουμε τους επισκέπτες μας κι αυτό θα το κάνουμε με τη δημιουργία νέων προϊόντων».
«Πέρασαν 16 χρόνια από την εποχή που έκλεισε το αεροδρόμιο και στο διάστημα αυτό δεν καταφέραμε να εκδώσουμε άδειες για μια περιοχή που θα τη ζήλευε οποιαδήποτε πόλη. Κι όμως, πριν από 2.500 χρόνια, χτίσαμε την Ακρόπολη σε 10 χρόνια». Αλέξανδρος Βασιλικός
Κεντρική φωτογραφία: Ο Αλέξανδρος Βασιλικός μπροστά στο κοινό των νέων επιχειρηματιών στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας Orange Grove και Heineken, στην ολλανδική πρεσβεία. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 14 τεύχος του περιοδικού Grill, Φεβρουάριος 2018.