Τελευταίοι οι Έλληνες στην κατανάλωση αναψυκτικών

Σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας φέτος το καλοκαίρι, οι Γερμανοί είναι πρώτοι στην κατανάλωση αναψυκτικών, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.,  με μέση ανά άτομο κατανάλωση 423 κουτιών αναψυκτικών (των 330 ml). Αυτό μεταφράζεται σε κατανάλωση μεγαλύτερη των 2,5 λίτρων την εβδομάδα.

 

Δεύτεροι έρχονται οι Δανοί οι οποίοι πίνουν κατά μέσο 378 κουτάκια αναψυκτικά το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα ο φόρος για τη ζάχαρη στα αναψυκτικά, φόρος ο οποίος έχει στόχο να ενισχύσει τα προγράμματα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη, ενώ στη Δανία, ο φόρος είχε επιβληθεί στο παρελθόν αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια διότι δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη μείωση παχυσαρκίας και διαβήτη στις νέες ηλικίες ενώ και η δανική βιομηχανία αναψυκτικών υπέστη σημαντικές μειώσεις τζίρου και κερδών.

Τρίτοι οι Τσέχοι (χωρίς κι εκεί να έχει επιβληθεί φόρος), στις θέσεις τέσσερα και πέντε το Βέλγιο και η Βουλγαρία (το Βέλγιο έχει φόρο από το 2016, η Βουλγαρία όχι). Έκτοι οι Άγγλοι με 322 κουτάκια ή περίπου 2 λίτρα την εβδομάδα.

Τελευταίοι οι Έλληνες οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 144 κουτάκια, περίπου 48 λίτρα το χρόνο. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν την παρουσία της ζάχαρης στα προϊόντα τους, το κράτος δεν έχει θεσπίσει φόρο για τη ζάχαρη.

You might also like