Aλλαγή ηγεσίας στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Πραγματοποιήθηκαν στις 28/8/2018 οι αναμενόμενες αλλαγές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό σχήμα. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει πολλά καινούρια πρόσωπα, συνολικά 13.Τοποθετήθηκαν επιπλέον 6 γυναίκες σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ σαφής είναι και η συνεχιζόμενη στήριξη που επιδεικνύεται προς νεότερα πρόσωπα.

 

Στα 13 νέα πρόσωπα λοιπόν, που μπήκαν στην κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται και δύο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο αλλάζει ριζικά τη σύνθεση του. Έτσι δίπλα στον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη (ΑΝΕΛ) που είναι ο μόνος που παραμένει από την παλαιά φρουρά, τα ηνία του υπουργείου αναλαμβάνει ως υπουργός ο Σταύρος Αραχωβίτης, στη θέση του Βαγγέλη Αποστόλου, ενώ χρέη υφυπουργού αναλαμβάνει η Ολυμπία Τελιγιορίδου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.

Ακολουθούν τα βιογραφικά της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Σταύρος Αραχωβίτης – Υπουργός

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης γεννήθηκε το 1972 στο Ξηροκάμπι Λακωνίας. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαϊου του 2012, επανεξελέγη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ήταν συντονιστής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος, ενώ συμμετέχει σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μιλάει αγγλικά, γαλλικά.

Διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων. Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, εργάσθηκε επίσης επίσης ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία – τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων. Είναι τακτικό μέλος του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε, ενώ διετέλεσε γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων (2004-2005).

Βασίλης Κόκκαλης – Υφυπουργός

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1972 από γονείς αγρότες. Είναι έγγαμος με την Ελένη Μόκα και έχει ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Κόκκαλη. Είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, διετέλεσε μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος των φοιτητών. Από το 1998 έως και σήμερα ασκεί ενεργή και μάχιμη Δικηγορία στο Πρωτοδικείο Λάρισας.

Από το  2005 ασχολείται ενεργά με το καταναλωτικό κίνημα και εκλέγεται δύο φορές Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ Θεσσαλίας. Το 2006 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Λάρισα-Πόλη του Αύριο ενώ παράλληλα εκλέγεται στο Δ.Σ του Ε.Φ.Ε.Τ ως εκπρόσωπος όλων των καταναλωτικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Το 2008 εκλέγεται Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ), όργανο το οποίο εισηγείται στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης την πολιτική για τον καταναλωτή και την αγορά.

Έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος των καταναλωτικών οργανώσεων το 2008 και 2009 στην Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, για νομοσχέδια που αφορούν τον καταναλωτή (αθέμιτες πρακτικές και εισπρακτικές εταιρείες, καταχρηστικοί όροι Τραπεζικών συμβάσεων, εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς κ.α). Πολλές από τις προτάσεις του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έγιναν νόμοι της πολιτείας.

Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο 2015 και επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015. Από το Νοέμβριο του 2016, είναι Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ολυμπία Τελιγιορίδου – Υφυπουργός

Κτηνίατρος, εθελόντρια Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας, Κυνοκομείου Καστοριάς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και Αρκτούρου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, είναι η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Γεννήθηκε το 1966 στη Καστοριά, σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996. Το 1998 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Εντάθηκε ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου.

You might also like