Γαστρονομικό μυθιστόρημα από την Μαρία Τζίτζη

Η Ελληνίδα οινολόγος- γευσιγνώστρια παρουσιάζει το νέο βιβλίο της στον Ιανό (18/9).

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 20:30 οι Εκδόσεις Νεφέλη και ο Ianos θα παρουσιάσουν το βιβλίο «Φλαμπέ – Η εκδίκηση των αστεριών», το νέο συγγραφικό πόνημα της Μαρίας Τζίτζη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ηλίας Μαμαλάκης, μάγειρας-γευσιγνώστης-δημοσιογράφος-συγγραφέας
  • Μιχάλης Ντουνέτας, executive chef-συγγραφέας
  • Νίκη Μυταρέα, συγγραφέας-δημοσιογράφος γεύσης και οίνου

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Φλαμπέ – Η εκδίκηση των αστεριών 

Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο αστυνομκό μυθιστόρημα με αναφορές στον κόσμο της γαστρονομίας και της οινολογίας. Το 1985, ο διάσημος και βραβευμένος Γαλλοϊταλός μάγειρας Λουί Καραντί, παρασυρμένος από τον πυρετό του τζόγου, παίζει και χάνει το ένα από τα τρία αστέρια Μισελέν που έχει κερδίσει το εστιατόριό του στην πόλη Σιέρ της Ελβετίας. Στο τραπέζι εκείνο της πόκας συμμετείχαν ένας Άγγλος δημοσιογράφος, ένας Γερμανός μάγειρας, ένας Ισπανός οινοχόος κι ένας Έλληνας μετρ ντ’ οτέλ, όλοι υπάλληλοι και συνεργάτες του εστιατορίου του σεφ.

Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες της μοιραίας εκείνης παρτίδας βρίσκουν τον θάνατο σε μυστηριώδη ατυχήματα ενώ παίρνουν μέρος ως δοκιμαστές-κριτές σε έναν εθνικό διαγωνισμό κρασιού στην Κύπρο. Ένα ταξίδι στον λαμπερό κόσμο της γαστρονομίας, όταν σβήνουν τα αστέρια και ξεθωριάζουν οι περγαμηνές. Μια διαδρομή από τη Λεμεσό στην πρωτεύουσα της γαστρονομίας Λυόν κι από τη Σιέρστον μαγευτικό αμπελότοπο του Βαλέ στη Γενεύη, γεμάτη γεύσεις κι αρώματα, ίντριγκες και ψυχολογικά δράματα, έρωτες κι ενοχές.

Μάγειρες και οινοχόοι, δημοσιογράφοι και δοκιμαστές-κριτές αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που, αν δεν ήταν πασπαλισμένοι με τη χρυσόσκονη της φήμης, κανένας δεν θα τους αναγνώριζε. Γεμάτοι πάθη και μικρότητες αλλά και μεγαλοσύνη και γενναιότητα, ζουν φαντασμαγορικά και εντυπωσιάζουν για λίγο, όπως ακριβώς οι φλαμπέ δημιουργίες της κουζίνας οι οποίες, μόλις καεί η αλκοόλη, σβήνουν και βυθίζονται και πάλι στην αφάνειά τους.

Μαρία Τζίτζη

Με σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Μαρία Τζίτζη είναι χημικός, οινολόγος και γευσιγνώστρια. Έχει περισσότερες από 50 συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού στο ενεργητικό της, είτε ως κριτής είτε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής είτε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου. Το 2014 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Γεωργίας («Chevalier dans l’Οrdre du Mérite Agricole») από το Γαλλικό Κράτος. Είναι μέλος της FIJEV (της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων για τον Οίνο). Οι μεγάλες της αγάπες είναι η λογοτεχνία, τα ταξίδια και το κρασί· τις δύο τελευταίες προσπαθεί πάντα να τις συνδυάζει στα βιβλία της. Έχει συγγράψει τα οινολογικά βιβλία “Στοιχεία οινολογίας: Η τέχνη του οινοχόου” (εκδ. Les Livres du Tourisme, 2008), “Του κόσμου τα παράξενα κρασιά” (2η έκδοση: εκδ. Νεφέλη, 2017) και “The wine treasure of Santorini” (εκδ. fairead, 2017). Παράλληλα έχουν εκδοθεί και τα μυθιστορήματά της “Σκοτεινό κελάρι” (εκδ. Τσουκάτου, 2010) και “Σαν κρασί” (εκδ. Anubis, 2013), τα οποία έχουν βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, τα Gourmand Awards και το Διεθνή Οργανισμό Οίνου και Αμπέλου.

 

You might also like