Μοσχάτο Άσπρο: Νέο ξηρό κρασί από τον ΕΟΣ Σάμου

O Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός  Σάμου λάνσαρε φέτος το καλοκαίρι ένα νέο εντυπωσιακό κρασί.  Πρόσκειται για το Μοσχάτο Άσπρο, ένα νέο, ξηρό και εύγευστο κρασί το οποίο προστίθεται στην ήδη πλούσια γκάμα του ΕΟΣ Σάμου.

 

Η μοναδική στον κόσμο ποικιλία του λευκού μικρόρωγου Μοσχάτου καλλιεργείται στη Σάμο αρκετούς αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, την παράδοση και την οινική κουλτούρα του πανέμορφου νησιού. Η δυναμική του σταφυλιού με τα φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά στο στόμα και τη μύτη, πλαισιωμένα από μία «τραγανή», δροσιστική οξύτητα, δίνουν σε αυτό το κρασί μία στιβαρή προσωπικότητα.

Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», φέρνοντας στο νου την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων (όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι) που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του Μοσχάτου χαρακτήρα.

Εξαιρετικά φρουτώδες στη γεύση, ισορροπεί αρμονικά μεταξύ ξηρού και γλυκού, σε ένα απολαυστικό παιχνίδισμα. Αν και στην επίγευση αφήνει μια ανεπαίσθητη γλύκα, η φυσιολογική φρεσκάδα του σταφυλιού υπερτερεί και δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρμονικό σύνολο.


Συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα διεθνούς και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας με πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά. Έξοχα συνταιριάζει και με γλυκόξινες γεύσεις της Άπω Ανατολής. Για την καλύτερη δυνατή απόλαυση σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10ο  C.


Φωτογραφίες: ΕΟΣ Σάμου/ Μάνος Σπανός.

You might also like