Γυναίκες σεφ: η κουζίνα κρύβει ‘κινδύνους’

Δίκτυο οργανώσεων στις ΗΠΑ, για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Πυκνώνουν στις ΗΠΑ οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών που εργάζονται στη βιομηχανία της μαζικής εστίασης, μετά την πληθώρα καταγγελιών που είδαν το φως τους τελευταίους μήνες και το θόρυβο που έχει προκαλέσει (και στο χώρο της εστίασης) το κίνημα Me Too.

 

Στο πλαίσιο αυτό, φορείς της ίδιας της βιομηχανίας, ενώσεις γυναικών αλλά και ορισμένοι συνδικαλιστικοί φορείς προωθούν το τελευταίο διάστημα πολιτικές προάσπισης των δικαιωμάτων και μεταξύ αυτών κορυφαίο ρόλο φαίνεται πως αποκτά η δημιουργία του site  ‘Reset The Table’  , το οποίο ανέβηκε πρόσφατα στον αέρα του διαδικτύου.

Το ‘Reset The Table’ αποτελεί ένα δίκτυο οργανώσεων που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βοηθήσουν τις γυναίκες να βρουν και να διατηρήσουν τη θέση που τους αρμόζει στη βιομηχανία τροφίμων/ εστίασης. Το συγκεκριμένο site φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γυναικών που εργάζονται στα εστιατόρια, τις εταιρείες τροφοδοσίας και γενικότερα στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν προορισμό  που θα προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη, πόρους και εργαλεία στις γυναίκες που θέλουν να πετύχουν μια θετική αλλαγή της θέσης τους στην εστίαση.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, στο site παρουσιάζονται οι προσωπικές κι επαγγελματικές εμπειρίες ορισμένων πετυχημένων γυναικών σεφ, ειδήσεις από τη δραστηριότητα των γυναικών στα εστιατόρια των ΗΠΑ, ειδήσεις εργασιακού/ συνδικαλιστικού περιεχομένου, θέματα που αφορούν την ταυτότητα και τις σχέσεις φύλων, έρευνες για τη θέση των γυναικών στη βιομηχανία της εστίασης (με πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία), και ενώ έχουν προγραμματιστεί ορισμένες συναντήσεις γυναικών του κλάδου στο πλαίσιο συνεδρίων ή κλαδικών γεγονότων της βιομηχανίας μαζικής εστίασης .

Η Cat Cora στηρίζει το Reset The Table

Ξεχωριστή θέση στο συγκεκριμένο project έχει  η διάσημη στις ΗΠΑ  σεφ Cat Cora, η οποία λάνσαρε ένα προσωπικό πρόγραμμα υποστήριξης νεαρών γυναικών σεφ με στόχο να αναβαθμίσει συνολικά τη θέση των γυναικών στην επαγγελματική εστίαση.

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο Women’s Empowerment Culinary Internship Program και λαμβάνει χώρα στα εστιατόρια που εργάζεται η Cora (αυτή τη στιγμή διαθέτει δίκτυο 10 καταστημάτων στις ΗΠΑ), όπου θα φιλοξενούν μια νεαρή σπουδάστρια μαγειρικής κάθε εβδομάδα. Η Cat Cora το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα σεφ που έγινε Iron Chef στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Food Network ‘Iron Chef America’.

You might also like