Στο ΥπΑΑΤ η ΚΕΟΣΟΕ για τα (πολλά) οινικά προβλήματα

Την αξιοποίηση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ στην κατεύθυνση της οριστικής  κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί ζήτησε από τον νέο  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ, σε συνάντηση που είχε μαζί του χθες 19/9/.

 

Ταυτόχρονα η ΚΕΟΣΟΕ εξέφρασε στον υπουργό την έντονη ανησυχία της για την ζημιά που έχει προκαλέσει στον κλάδο, η παραοικονομία και κυρίως  η παράτυπη  διακίνηση οινικών προϊόντων  από «εμπόρους της αρπαχτής», που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην αγορά δημιουργώντας μέγιστο ζήτημα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, κυρίως στις συνεταιριστικές οινοποιητικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προαναφερόμενα περιστατικά παραοικονομίας εντάθηκαν εκρηκτικά μετά  την καταστροφική για τον κλάδο απόφαση επιβολής του Ε.Φ.Κ. στο κρασί

Στην συνάντηση Αραχωβίτη – ΚΕΟΣΟΕ συζητήθηκαν πέραν των καθαρά αμπελοοινικών θεμάτων όπως:

  • Ο εθνικός κατάλογος ποικιλιών.
  • Ο στρατηγικός σχεδιασμός γα ανταγωνιστική και βιώσιμη αμπελουργία.
  • Τα προγράμματα προβολής και προώθησης οίνου.

Θέματα γενικότερης αγροτικής πολιτικής όπως:

  • Η μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμένων αγροτών.
  • Η φορολόγηση πλεονασμάτων παρελθουσών χρήσεων.
  • Οι ανακτήσεις.

Και κυρίως το μεγάλο ζήτημα της ενότητας του συνεταιριστικού χώρου και της  ενιαίας συνεταιριστικής εκπροσώπησης.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΟΣΟΕ (Χρ. Μάρκου Πρόεδρος, Α. Ραψανιώτης Αντιπρόεδρος Μ. Καφούρος μέλος- Πρόεδρος Συν. Θήρας και Π. Κορδοπάτης Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ,) εξέφρασε στον υπουργό την ανησυχία της για την διαίρεση του συνεταιριστικού κινήματος και το κατακερματισμό των οργανώσεων του, ζήτημα που πέραν των ευθυνών κάποιων συνεταιριστικών στελεχών, προκλήθηκε και από την απουσία (ηθελημένη ή μη) καθαρών νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών που θα θωράκιζαν την ενότητα και το αδιαίρετο της εκπροσώπησης των συνεταιρισμένων αγροτών και θα «εξοστράκιζαν» όπως ειπώθηκε τους σφετεριστές του πολύπαθου αγροτικού χώρου, που εκπροσωπούν συμφέροντα ξένα από τα αγροτικά.

Ο νέος υπουργός έδειξε να κατανοεί την σοβαρότητα των ζητημάτων που ετέθησαν από την ΚΕΟΣΟΕ  και χωρίς να ζητήσει πίστωση χρόνου, δήλωσε ευθέως πως «το ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης του συνεταιρικού χώρου θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου,  για δε το μεγάλο ζήτημα της κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί ανέφερε πως σύντομα με δεδομένη την πολιτική βούληση που έχει εκφρασθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, θα ακολουθήσουν ενέργειες και αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΣτΕ».

You might also like