Θάλαµος ξηράς ωρίµανσης La Stagionatore

Ταξίδι στον κόσμο της ωρίμανσης από την Σαρβανίδης.

Η εταιρεία Σαρβανίδης – µε τη συµβολή του συνεργάτη της, Everlasting, ηγετική εταιρεία στην παραγωγή επαγγελµατικού ψυκτικού εξοπλισµού και ψυκτικών θαλάµων για ωρίµανση, αρχίζει ένα ‘ταξίδι’ που θα σας οδηγήσει στην ανακάλυψη της ωρίµανσης.

 

«Η σωστή ωρίµανση του κρέατος», εξηγεί ο Paolo Guidetti, διευθύνων σύµβουλος της Everlasting, «απαιτεί µια συγκεκριµένη και αφοσιωµένη τεχνολογία. Ως εταιρεία έχουµε δροµολογήσει µια σειρά ψυγείων σχεδιασµένα για το σκοπό αυτό στην αγορά, τον ειδικό θάλαµο ‘Lo Stagionatore’. Σε αυτά τα ψυγεία κρύβονται χρόνια έρευνας και εμπειρίας».

Ο Giuliano Dallolio, καθηγητής Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστηµών του Καθολικού Πανεπιστηµίου της Piacenza και σύµβουλος της Everlasting, ηγετικής εταιρείας στον κλάδο που πάνω από 60 χρόνια παράγει επαγγελµατικό ψυκτικό εξοπλισµό, υπογραµµίζει τη λεπτότητα και τη σηµασία της διαδικασίας : «Η ωρίµανση του κρέατος είναι µια πολύ λεπτή διαδικασία που δεν πρέπει να ληφθεί µε ελαφρότητα.  Λειτουργώντας µε απόλυτη ασφάλεια, έχοντας το µέγιστο έλεγχο σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση ενός ασφαλούς και υψηλής ποιότητας προϊόντος».

Η συνεργασία µεταξύ του Dallolio και του Everlasting επέτρεψε να δηµιουργηθεί ένα εξαιρετικό προϊόν: Ο θάλαµος ξηράς ωρίµανσης ‘Lo Stagionatore’. Κατά την παλαίωση του κρέατος, εµφανίζονται ορισµένες βιοχηµικές διεργασίες που αλλάζουν τη δοµή του κρέατος, καθιστώντας το πιο τρυφερό και αυξάνοντας τη γεύση και το άρωµα του.

«Μια από τις πιο σηµαντικές πτυχές που εµβαθύνω κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων στο Πανεπιστήµιο», εξηγεί ο καθηγητής Dallolio, «αφορά τις χηµικές διεργασίες που υφίσταται το κρέας κατά τη διάρκεια της φάσης drying. Μια τέλεια παλαίωση περνάει πάνω απ’ όλα από µια σωστή κατανόηση και διαχείριση αυτών των διαδικασιών».

Τρία στάδια ωρίμασης

Ο θάλαµος ‘Lo Stagionatore’ επιτρέπει να ελέγχουµε βήµα προς βήµα όλα τα στάδια της ωρίµανσης, ρυθµίζοντας τις τιµές της θερµοκρασίας, υγρασίας και εξαερισµού ανάλογα µε τις ανάγκες του προϊόντος καθώς επίσης και να διαχειριστούµε και τα τρία στάδια της γήρανσης – ωρίµανσης:

  • Μερικός βρασμός: Κατά την 1η φάση, της οποίας η διάρκεια ποικίλει ανάλογα µε το µέγεθος του προϊόντος, εµφανίζεται και επιδιώκεται η πρώτη µερική απώλεια υγρασίας ως συνεπακόλουθο τη µερική µείωση του βάρους.
  • Μερική ξήρανση: Σε αυτή τη 2η φάση, που είναι και η πιο ευαίσθητη, η απώλεια υγρασίας είναι το µέγιστο δυνατό οµοιόµορφη σε όλο το πάχος του προϊόντος, ώστε να αποφευχθεί η σκλήρυνση. Σε αυτή τη διαδικασία η θερµοκρασία, η σχετική υγρασία και ο αερισµός πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά έτσι ώστε να µην επέλθει µε ταχύ ρυθµό το στέγνωµα.
  • Ωρίμανση- γήρανση: Η 3η και τελευταία φάση, που είναι και η µεγαλύτερη, ποικίλει ανάλογα µε τον τύπο και το µέγεθος (διαστάσεις) του προϊόντος. Το περιβάλλον ωρίµανσης είναι θεµελιώδης σηµασίας και απαραίτητο για την απόκτηση ενός ποιοτικού προϊόντος.

Ο θάλαµος CF – Lo Stagionatore, είναι ένας ιδανικός περιβαλλοντικός χώρος, ο οποίος ρυθµίζει και ελέγχει τις παραµέτρους θερµοκρασίας και ποσοστιαίας υγρασίας, ώστε να αποτρέπει τις ξαφνικές µεταβολές αυτών,  αποτρέποντας το στέγνωµα.

Ο θάλαµος meat ωρίµανσης “Lo Stagionatore” είναι το ιδανικό εργαλείο για την εποπτεία των προϊόντων µε ασφαλή και ελεγχόµενο τρόπο. Ένας µοντέρνος και επιστηµονικά κατασκευασµένος θάλαµος που εξασφαλίζει την ποιότητα της ωρίµανσης, διασφαλίζοντας εκ νέου την ανακάλυψη γνήσιων γεύσεων των προϊόντων.


Κείμενο: Σταμάτης Σαρβανίδης, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας Αφοί Σαρβανίδης Ο.Ε. Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 780846 • E mail: [email protected] • Site: www.sarvanidis.com.

 

 

 

 

You might also like