Απτόητη από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την υψηλή φορολόγηση των δραστηριοτήτων στο χώρο της εμφιάλωσης δείχνει η ελληνική μικροζυθοποιία η οποία για μια ακόμα φορά έδωσε το παρών στο ετήσιο ραντεβού της στην έκθεση Ζυθογνωσία, η οποία διοργανώθηκε από την εταιρεία Vinetum το διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.
Κείμενο, φωτογραφία: GrillMag Taste Team
Αρκετές νέες εταιρείες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη συγκεκριμένη διοργάνωση, την κορυφαία του κλάδου στην Ελλάδα, ενώ πολλά ήταν τα νέα προϊόντα παλαιότερων εταιρειών που απόλαυσαν οι φίλοι του ζύθου που επισκέφτηκαν τη σημαντική αυτή έκθεση.
Από τις νέες μπίρες της Ζυθογνωσίας ξεχωρίσαμε τη νέα lager της Ζυθοποιίας Σαντορίνης, γνωστή μας από τις μπίρες Donkey. Η νέα μπίρα ονομάζεται Lazy Ass και είναι μια δροσιστική, φρουτένια και πιπεράτη lager βασισμένη σε λυκίσκο Mandarina Bavaria. Η μπίρα αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο μικροζυθοποιείων που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία ζυθοποίησης. Η Ζυθοποιία Σαντορίνης εξέλιξε την εκπληκτική αυτή συνταγή, ενώ η Flecks Microbrewery της Αυστρίας ανέλαβε την εκτέλεσή της.

H Septem παρουσίασε τις νέες μπίρες της, τη Λάβα και τη βραβευμένη Κλέος αλλά και την Septem Wet Hop Amber Ale. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική μπίρα που παρασκευάζεται με νωπό λυκίσκο των ποικιλιών Cascade και Chinook (καλλιεργούνται στην Εύβοια). Είναι μια Amber Ale με 6% αλκοόλ η οποία απογειώνει τη χρήση νωπού λυκίσκου, δίνοντάς της αρώματα εξωτικών φρούτων και λεμονανθών.

Την πρώτη της εμφάνιση στη Ζυθογνωσία πραγματοποίησε η Ζυθοποιία Αναστασίου από το Χαλάνδρι της Αθήνας με τις μπίρες της: Αλκίμη (Dry Stout), Σικάλεως (Red Rye India Pale Ale), Ωκεανίς (New World India Pale Ale), Ατμιστή (California Common/ Steam Lafer) και Αστερόεσσα (American Pale Ale).

Την πρώτη της εμφάνιση έκανε και η Ζυθοποιία Πηνειού από τη Λάρισα με την LoLa Beer που δημιούργησε ο Πολ Εμμανουηλίδης. Ο τελευταίος συμμετείχε με τη δική του Asylum μια από τις ωραιότερες μπίρες των τελευταίων χρόνων.

Νέες μπίρες παρουσίασε και η Ηλειακή Ζυθοποιία από το Λαντζόι Πύργου και μεταξύ αυτών ξεχωριστή θέση κατείχε η White Brew, αφιλτράριστη μπίρα από παράξενη σκοτσέζικη βουνίσια συνταγή με 7% αλκοόλ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης η Έρεβος, της ίδιας εταιρείας, μια μαύρη μπίρα με κρεμώδη βελούδινο αφρό που αναδύει αρώματα καβουρδισμένου καφέ και σοκολάτας.
Πρώτη εμφάνιση και για τη νεοσύστατη Midnight Circus Gypsy Brewing η οποία παρουσίασε δύο μπίρες. Η One- Eyed Jack είναι μια κλασική American Pilsner και η Queen Of Hearts είναι μια κόκκινη Ale Μπίρα με χαρακτηριστικά έντονη γεύση βύνης ισορροπημένη πικράδα και δυνατή επίγευση.

Δύο νέες μπίρες παρουσίασε και η Μικροζυθοποιία Σερρών Voreia. Πρόκειται για τις Happy Brewers East Coast IPA και Happy Brewers Hoppy Lager, δύο από τις ωραιότερες μπίρες στη φετινή Ζυθογνωσία.

Την πρώτη εμφάνισή της πραγματοποίησε και η νεοσύστατη ζυθοποιία ΚΥΚΑΟ από το Πλατάνι Αχαϊας. Παρουσίασε την ΚΥΚΑΟ Session India Pale Ale (ξανθιά με αρώματα εσπεροδοειδών) και την ΚΥΚΑΟ American India Pale Ale (σκουρόχρωμη με αρώματα και γεύσεις κωνοφόρων και κίτρου).