ΕΔΟΚ: Ημερίδα για διατροφική αξία του κρέατος και η θέση του στη σύγχρονη κοινωνία

Στην MEAT & GRILL DAΥS 2018, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 14.00 -16.00.

Είναι γνωστό πως οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες του Έλληνα κατατάσσουν το κρέας στα βασικότερα είδη διατροφής και ως αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου της μεσογειακής ισορροπημένης διατροφής, την οποία επίσημα προβάλει και προωθεί η χώρα μας. Στο κρέας λοιπόν είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της ΕΔΟΚ, η οποία θα φιλοξενηθεί το Σάββατο το μεσημέρι στην MEAT & GRILL DAΥS 2018.

 

Όπως αναφέρει η ΕΔΟΚ στην επίσημη ανακοίνωσή της, “ο τομέας του κρέατος στην Ελλάδα και γενικότερα στην ΕΕ και σε όλες τις προηγμένες χώρες, αντιμετωπίζει απειλές σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τη λιανική και την κατανάλωση“. Η ΕΔΟΚ ως Πανελλήνιας εμβέλειας αναγνωρισμένη από το κράτος και μοναδική Διεπαγγελματική Οργάνωση των επαγγελματικών κλάδων του κρέατος, παρακολουθεί με προσοχή και μαζί με τους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, τα ζητήματα που αναφέρονται στο κρέας σχετικά με την υγιεινή της διατροφής, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, καθώς και την ευζωία των ζώων.

Σε συνεργασία με την UECBV (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος) στο ερώτημα “ Τι προσδοκά η κοινωνία και ποια η πληροφόρησή της από τον τομέα του κρέατος“, η ΕΔΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αποτυπώσει την κατάσταση και να αντιδράσει στη μεθοδευμένη δυσφήμιση του κρέατος, η οποία μπορεί να έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και στην κοινωνία.

Η υπεύθυνη ενημέρωση και η δημόσια συζήτηση για αυτό το επίκαιρο θέμα, που άλλωστε περιλαμβάνει και όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, είναι και ο στόχος αυτής της ημερίδας που πραγματοποιείται με τη στήριξη επαγγελματικών φορέων του κρέατος, του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΟ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων MEAT & GRILL DAΥS 2018.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Το κρέας: Η διατροφική του αξία και η θέση του στη σύγχρονη κοινωνία»

Συντονιστής: Γιώργος Διδάγγελος –  Γεν. Γραμματέας ΕΔΟΚ, Γεωπόνος, Γεωργοοικονομολόγος

13.45 – 14.00: Προσέλευση – Υποδοχή

14.00 – 14.15: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ και άλλους φορείς.

14.15 -14.30: Ο τομέας του κρέατος και ο ρόλος της ΕΔΟΚ. Στόχοι και δραστηριότητες

Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος ΕΔΟΚ

14.30 – 14.45: Τι προσδοκά η κοινωνία και ποιες οι απαντήσεις από τον τομέα του κρέατος

Ανδρέας Γεωργούδης, Γεν. Διευθυντής ΕΔΟΚ, Καθηγητής

14.45 – 15.00: Η  αξία του κρέατος για την ανθρώπινη υγεία

Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, Ιατρός, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος

15.00 – 15.15: Η διαδρομή του κρέατος από την παραγωγή στην κατανάλωση

Σπύρος Ραμαντάνης, Καθηγητής  – DVM, Dr . med. vet., Dipl. ECVPH, Παν. Δυτικής Αττικής

15.15 – 15.30: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της ευζωίας των παραγωγικών ζώων

Ευαγγελία Σωσσίδου, Κτηνίατρος, Ερευνήτρια Α’ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

15.30 – 16.00:  Συζήτηση – Ανακεφαλαίωση

Συντονιστής: Ανδρέας Γεωργούδης

Ομιλητές:

– Χάρης Τζανής, Δημοσιογράφος

«Η ανάγκη της κοινωνίας για ενημέρωση»

– Γιάννης Δεκόλης, Κτηνοτρόφος, Ιδρυτής Πανελλήνιας Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων

«Οι ανάγκες των παραγωγών για ενημέρωση ώστε να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς και της κοινωνίας»

– Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ)

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με την ονοματολογία και τη σύσταση προϊόντων ζωικής προέλευσης»

You might also like