Μείωση των επαγγελματικών τελών στο Δήμο Αθηναίων το 2019

Δεν περιλαμβάνονται όμως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος!

Μόνο ως καψόνι μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να ανακοινώσει μείωση των επαγγελματικών τελών η οποία θα ξεκινήσει το 2019 αλλά δεν αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.Βέβαια ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δηλώνει οτι συνεχίζει τις ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις  κάνοντας λόγο για ως 28,5% μειώσεις στα επαγγελματικά και  6,5% στα οικιακά δημοτικά τέλη από το 2010.

 

Νέα μείωση των δημοτικών τελών το 2019 για επιχειρήσεις και καταστήματα αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων, ενώ τα οικιακά τέλη παραμένουν σταθερά, μειωμένα όμως κατά 6,5% σε σχέση με το 2010.

Ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγο,  έχει μειώσει τα δημοτικά τέλη σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις από το 2015 έως το 2019 ως εξής: 28,5% για τους σταθμούς αυτοκινήτων, 18,5% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, 15,3% για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και 5% για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόρια, μπαρ κλπ) και τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Οι νέες μειώσεις για το 2019 στα επαγγελματικά κυμαίνονται από 1% έως 28%, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.

«Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να ανακάμψει κοινωνικά και οικονομικά αν δεν δίναμε κίνητρα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της, οι οποίοι από το κράτος υπερφορολογούνται» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «το νοικοκύρεμα και τα πλεονάσματα του Δήμου  συνδυάζονται με ελαφρύνσεις προς τους δημότες, εξόφληση των προμηθευτών, καθώς και με μείωση κατά 50% του τραπεζικού δανεισμού του».

Με δεδομένο οτι ο σχεδιασμός των τελών υπακούει (και σωστά) στη λογική της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είναι σαφές οτι ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ρυπογόνα βιομηχανία την εστίαση, η οποία γεμίζει κάθε χρόνο με σημαντικό ποσό το ταμείο του Δήμου και θεωρείται από όλους μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού.


Στην κεντρική φωτογραφία ασιατικό εστιατόριο στη γωνία Φιλελλήνων & Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα.

You might also like