Εστιατόριο λανσάρει το περιοδικό δρόμου Σχεδία

Με Λαζάρου στο τιμόνι και κοινωνικό προσανατολισμό στην κουζίνα.

Το ‘περιοδικό δρόμου’ Σχεδία, το οποίο διακινείται σε όλη την Αθήνα από αστέγους και άτομα που ζουν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο προσπαθώντας να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να ορθοποδήσουν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο θα υπακούει στη συγκεκριμένη κοινωνική λογική του όλου εκδοτικού εγχειρήματος. Ο Λευτέρης Λαζάρου θα αναλάβει την κουζίνα και θα εκπαιδεύσει άτομα με κοινωνικά/ οικονομικά προβλήματα ετοιμάζοντας τους για ένα άλμα στη ζωή. Αξιέπαινη προσπάθεια από έναν σεφ που έχει αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο του επαγγέλματος.

 

Το εστιατόριο θα βρίσκεται στα νέα γραφεία του περιοδικού και της εκδοτικής εταιρείας Σχεδία. Το σπίτι της «Σχεδίας» στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου θα περιλαμβάνει τα γραφεία του ελληνικού περιοδικού δρόμου και όλων των υπολοίπων κοινωνικών πρωτοβουλιών της εκδότριας εταιρείας, το πωλητήριο των αντικειμένων «σχεδία αρτ», εκθετήριο, εργαστήριο, αλλά και ένα καφέ-μπαρ εστιατόριο. Ο χώρος εστίασης σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του στην οδό Κολοκοτρώνη 56. Ο σπουδαίος άνθρωπος και σεφ Λευτέρης Λαζάρου είναι αυτός που  συνεπικουρεί, σχεδιάζει το μενού και προετοιμάζει τους ανθρώπους που θα το μαγειρεύουν στο εστιατόριο του νέου σπιτιού της «σχεδίας» και του «σχεδίαρτ».

Δηλώσεις Λαζάρου για το εγχείρημα

Λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια, το περιοδικό έκανε μια πολύ ξεχωριστή κουβέντα μαζί του. Για τη μαγειρική (από τα σχολικά γεύματα μέχρι την Ιλιάδα), την κοινωνία, το όραμα, την αγάπη.  «Θα ξυπνήσουμε παιδικές μνήμες και ταυτόχρονα θα εντάξουμε ανθρώπους πίσω στη ζωή» περιγράφει το όραμα, ενώ για το μενού σημειώνει: «Το μενού έχει σχεδιαστεί με κριτήριο να θρέψουμε τους ανθρώπους και να ξυπνήσουμε μνήμες της κουζίνας της μαμάς. Το μενού έχει όσπριο, έχει λαδερό, έχει μαγειρευτό φαγάκι».

Σχολιάζοντας το νέο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ», ο σπουδαίος σεφ θα πει: «Η σκέψη να γίνει αυτός ο Πολυχώρος, να πουλάει, από μια προθήκη, πράγματα που θα φτιάχνουν τα παιδιά από την ανακύκλωση του περιοδικού, με ιντριγκάρει. Θεωρώ ότι είναι ένα μοντέλο που πραγματικά μπορεί να έχει τον απόλυτα κοινωνικό χαρακτήρα». «Εκπαιδεύοντας τους μαγείρους της “σχεδίας”», είναι ο τίτλος της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης που θα δημοσιευτεί στο νέο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί μεθαύριο Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.


Το περιοδικό Σχεδία εκδίδεται από την «Διογένης ΜΚΟ», μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Βασικές δράσεις της «Διογένης ΜΚΟ» είναι η έκδοση του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και η σύσταση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων με την ετήσια συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

You might also like