Η Μαρία Τζίτζη με το βιβλίο της Στον Ιανό

Παρασκευή 7/12 παρουσιάζονται τα «Πρόσωπα του ελληνικού κρασιού».

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 20:30 οι Εκδόσεις Νεφέλη και ο Ιανός παρουσιάζουν τη δίγλωσση έκδοση της Μαρίας Τζίτζη, «Πρόσωπα του ελληνικού κρασιού / Faces of Greek Wine».

 

Πρόκειται για ιστορίες αμπελουργών, οινοποιών, οινολόγων καθώς και άλλων ανθρώπων που έδεσαν τη μοίρα τους με αυτήν του ελληνικού κρασιού και τις διηγούνται. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και για το το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Σκούρας, οινολόγος-οινοποιός-πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Θάνος Καραθάνος, χημικός-οινολόγος-οινοποιός-αποσταγματοποιός-πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων.

Χρύσα Γιατρά, οινολόγος-οινοχόος-Μsc Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (ΟΙV).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πίσω από το κρασί και από το σταφύλι που το γεννά, το φυτό που το θρέφει και τη γη που το φιλοξενεί υπάρχει πάντα ο άνθρωπος. Μια μορφή, ένα πρόσωπο στα οποία ζωγραφίζεται ο μόχθος, ο κόπος, η προσμονή, η λύπη αλλά και η ελπίδα, η χαρά, η προσδοκία, η ικανοποίηση.

Στην οινική ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου –που διέδωσε στις υπόλοιπες την καλλιέργεια της αμπέλου και την τέχνη της οινοποίησης– υπάρχει πάντα ένα αφιέρωμα και αναφορά στην Ελλάδα, που αγάπησε το κρασί και πρώτη ανάμεσα στους πρώτους ανήγαγε σε τέχνη την παραγωγή του.

Μια χώρα μικρή που, παρότι στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έδωσε από τα πιο εμβληματικά κρασιά στον κόσμο, τα ονόματα των οποίων χαράχτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία, έχασε τη συνέχειά της και αναγκάστηκε να ξεκινήσει ξανά, σχεδόν από μηδενική βάση.

Μαρία Τζίτζη 

Με σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Μαρία Τζίτζη είναι χημικός, οινολόγος και γευσιγνώστρια. Έχει πάνω από 50 συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού στο ενεργητικό της, είτε ως κριτής είτε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής είτε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου. Το 2014 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Γεωργίας από το Γαλλικό Κράτος. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων για τον Οίνο.  Έχει συγγράψει τα οινολογικά βιβλία Στοιχεία οινολογίας: Η τέχνη του οινοχόου (εκδ. Les Livres du Tourisme, 2008), Του κόσμου τα παράξενα κρασιά (2η έκδοση: εκδ. Νεφέλη, 2017) και The wine treasure of Santorini (εκδ. fairead, 2017). Παράλληλα έχουν εκδοθεί και τα μυθιστορήματά της Σκοτεινό κελάρι (εκδ. Τσουκάτου, 2010) και Σαν κρασί (εκδ. Anubis, 2013), τα οποία έχουν βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, τα Gourmand Awards και τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου και Αμπέλου.

You might also like