Μάνος Κουμάρ: «Ελπίζω πως φέτος η κρίση θα τελειώσει»

Ο manager των Indian Haveli & Jaipur Palace μιλάει στο Grill.

Ο Μάνος Κουμάρ είναι ο manager των ινδικών εστιατορίων  Indian Haveli στις αρχές της Συγγρού και Jaipur Palace στον Άγιο Σώστη, νοτιότερα στη Συγγρού. Τα καταστήματα ανήκουν στον επιχειρηματία Ραχμάν Ατίκ.

Συνέντευξη & φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο Μάνος Κουμάρ ήρθε στην Ελλάδα από την πατρίδα του την Ινδία για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και αμέσως μετά τις σπουδές του μπήκε στον ξενοδοχειακό κλάδο ως υπεύθυνος κρατήσεων στο Kivotos, ένα από τα ωραιότερα πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου.

Η άνοδος του τουρισμού από την Ινδία, τον παρακίνησε να ξεκινήσει μαζί με δύο συμπατριώτες του πορεία στον κλάδο των εστιατορίων. Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια έχει καρποφορήσει δίνοντας δύο εστιατόρια  στην Αθήνα, τα Indian Haveli και Jaipur Palace και από ένα σε Μύκονο και Σαντορίνη, τα οποία ανήκουν στον επιχειρηματία Ραχμάν Ατίκ.

Το εστιατόριο Indian Haveli, στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού.

 

Ινδία, κουζίνα & παγκοσμιοποίηση

Το Indian Haveli είναι ένα παραδοσιακό ινδικό εστιατόριο με κουζίνα της βόρειας Ινδίας. «Πηγαίνουμε καλά διότι υπάρχει αυξημένος τουρισμός και πολλοί Έλληνες που αγαπάνε το ινδικό φαγητό. Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, πάνω από το 90% των πελατών μας είναι Έλληνες» μας λέει ο Μ. Κουμάρ ο οποίος θεωρεί ότι οι σύγχρονοι πελάτες του ξέρουν να επιλέγουν.

«Πολλοί Έλληνες πάνε πλέον στην Ινδία ενώ υπάρχουν χιλιάδες Ελληνόπουλα που σπούδασαν έξω, έμαθαν να τρώνε ινδικό φαγητό π.χ. στην Αγγλία ή τη Γερμανία, και επιστρέφοντας θέλουν να τρώνε και στην Ελλάδα. Έρχονται γνωρίζοντας τα πιάτα…».

Τα πιάτα του Μάνου Κουμάρ  γεύτηκε πρόσφατα, χωρίς όμως να φιλοξενηθεί στο εστιατόριο, ο πρόεδρος της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου 2018, προσκεκλημένος του Προκόπη Παυλόπουλου.

Όλο το catering της αποστολής των Ινδών αξιωματούχων αλλά και της ινδικής πρεσβείας στην Αθήνα, καθ’  όλη τη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου στη χώρα μας ήταν του εστιατορίου Indian Haveli, μια αξέχαστη εμπειρία για τον ίδιο τον Μάνο Κουμάρ και τους συνεργάτες του. «Είναι εντυπωσιακό να μαγειρεύεις αποκλειστικά για τον πρόεδρο της χώρας σου, τόσο μακριά από την πατρίδα, για πέντε συνεχόμενες ημέρες».

Το εστιατόριο Jaipur Palace στη Λεωφόρο Συγγρού, δίπλα στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο Hayatt, το πρώην Ledra (στο βάθος).

 

Έρχονται οι Ινδοί!

Το Indian Haveli κατάφερε να ανέλθει στην εστιατορική Αθήνα και να δημιουργήσει όχι μόνο πιστή ομάδα συνεργατών αλλά και πιστό κοινό πελατών. Οι τελευταίοι προτιμούν το ταντούρι mix, ένα κλασικό πιάτο ψητών στο οποίο κυριαρχεί το κοτόπουλο. Όσο για τους Ινδούς προτιμούν κυρίως χορτοφαγικά πιάτα αλλά κι ιδιαίτερες γεύσεις όπως το χειροποίητο τυρί.

«Τυροκομούμε καθημερινά με ελληνικό γάλα και φτιάχνουμε ένα φρέσκο τυρί από αγελαδινό γάλα, το πανίρ. Φτιάχνουμε καθημερινά 10 κιλά πανίρ και το χρησιμοποιούμε σε ορισμένα πιάτα μας που φτιάχνονται μόνο με αυτό »  μας λέει με μια δόση περηφάνιας.

Ένα τυπικό ‘ξεκίνημα’ στο Indian Haveli: ινδικές φακές με κάρι, κοτόπουλο με κόκκινη σάλτα, ψημένες πιτούλες με ή χωρίς σκόρδο, λαχανικά και υπέροχες σάλτσες.

 

Ζητάμε από τον Μ. Κουμάρ να μας περιγράψει την εικόνα που έχει σχηματίσει για την ελληνική αγορά της εστίασης, με την εμπειρία των 15 χρόνων παραμονής του εδώ. «Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα όταν ξεκινήσαμε τα εστιατόρια διότι γνώριζα καλά την αγορά, πρώτες ύλες, προμηθευτές, διαχείριση κουζίνας και μπουφέ  κλπ. από το ξενοδοχείο που δούλευα» μας λέει ενώ, όπως ισχυρίζεται, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα ούτε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Αυτά τα πράγματα στην αγορά θέλουν χρόνο, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Είχαμε όμως υπομονή…» μας λέει.


«Όλα τα νωπά προϊόντα και φυσικά τα κρέατα είναι ελληνικά. Μόνο τα μπαχαρικά έρχονται από την Ινδία. Το προσωπικό είναι κυρίως Ινδοί αλλά έχουμε και Έλληνες στη βραδινή βάρδια». Μ. Κουμάρ


Δύο από τα τέσσερα νέα ινδικά εστιατόρια των τελευταίων μηνών εδρεύουν στη Λεωφόρο Συγγρού και το ένα από αυτά είναι του ο Μ. Κουμάρ. Αναπόφευκτα η κουβέντα πηγαίνει στο γιατί αυτή η ινδική ‘εισβολή’ στην αθηναϊκή λεωφόρο.

« Ο λόγος είναι η Πλάκα, η Ακρόπολη και το Μουσείο, αλλά και οι τουρίστες από την Ινδία- μην ξεχνάτε ότι είμαστε πάνω από ένα δισ. άνθρωποι. Η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί δίνει πιο εύκολα πλέον βίζα για την Ελλάδα και ο τουρισμός έχει αυξηθεί» μας εξηγεί.

«Υπάρχουν και οι γάμοι…» συμπληρώνει χαμογελώντας αναφερόμενος στη νέα μανία των Ινδών να παντρεύονται στο εξωτερικό, συνδυάζοντας τη δεξίωση  και το μήνα του μέλιτος με την Ελλάδα (κι ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Έτσι, το πελατολόγιό του έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει πλέον, εκτός από τους Έλληνες και τους Ινδούς μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας (ο αριθμός τους λόγω κρίσης έχει συρρικνωθεί στις περίπου 7.000 πανελλαδικά) και Ινδούς και Ευρωπαίους κι Αμερικανούς)  τουρίστες.

Κατά τι πιο ‘ευρωπαϊκό’ στο ύφος του αλλά το ίδιο ‘ινδικό’ στην κουζίνα του, το Jaipur Palace στη Λ. Συγγρού, στο ύψος του Αγίου Σώστη, απευθύνεται κυρίως στην τουριστική αγορά.

 

Για την Ελλάδα…

Συζητώντας με τον Μάνο Κουμάρ λίγα μόλις μέτρα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Ακρόπολη και το περίφημο Μουσείο της, με τους τουρίστες να πηγαινοέρχονται σαν μελίσσια αν και βρισκόμαστε στο φθινόπωρο, αναπόφευκτα η συζήτηση πηγαίνει προς τις προοπτικές αυτού του τόπου, κομμάτι του οποίου είναι και ο συνομιλητής μας.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, υπάρχουν όμως ακόμα κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα τα capital controls μας ταλαιπώρησαν πολύ. Είναι καλό για όλους να βελτιωθούν τα πράγματα, ελπίζω πως φέτος η κρίση θα τελειώσει. Μόνο στη Συγγρού άνοιξαν πέντε ξενοδοχεία κι αυτό είναι καλό» παρατηρεί ο δραστήριος Ινδός επιχειρηματίας.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας ζητώντας από τον Μ. Κουμάρ να μας αποκαλύψει τα επόμενα σχέδιά του. «Σκοπεύω να δραστηριοποιηθώ στον ξενοδοχειακό τουρισμό. Θα με ενδιέφερε για παράδειγμα να ενοικιάσω ένα ξενοδοχείο που ήδη υπάρχει και λειτουργεί και να το δουλέψω για κάποια χρόνια» μας εξομολογείται.

Το Indian Haveli, ανάμεσα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Πύλη Αδριανού και το Μουσείο Ακρόπολης. Προνομιακό σημείο…

Jaipur Palace

 Συγγρού 121
 κοντά στο Grand Hayatt
+30 2109812009
+30 6947117451
+30 21608098882
 Δευτ-Κυρ: 13.00-23.30

Indian Haveli

 Συγγρού 12
+30 2109244522
+30 6947950019
 Δευτ-Κυρ: 13.00-23.30

You might also like