Ενεργειακό μάνατζμεντ στην κουζίνα

Ο σωστός εξοπλισμός μειώνει καταναλώσεις και εξοικονομεί χρήματα.

Όλο και περισσότερα μπιστρό και εστιατόρια μαγειρεύουν με γνώμονα την έννοια ‘βιωσιμότητα’. Η βιώσιμη κουζίνα ενσωματώνει τοπικά προϊόντα για να αποφευχθεί η ανάγκη μεταφοράς προϊόντων σε μεγάλες αποστάσεις και αξιοποιεί μεθόδους «από τη μύτη στην ουρά» (χρήση όλων των μερών του ζώου στην κουζίνα) για τη μείωση των αποβλήτων.

 

Αυτό είναι μια αδήριτη πραγματικότητα, αλλά πολλοί μάγειροι εξακολουθούν να ξεχνούν ότι η κατοχή του σωστού εξοπλισμού κουζίνας συνδέεται με την έννοια της βιωσιμότητας.

«Όταν μπαίνουμε στις επαγγελματικές κουζίνες» υποστηρίζει ο Alexander Wimmer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Rational International, «μένουμε έκπληκτοι από το πόσο λίγη σημασία δίνουν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων στο ενεργειακό αποτύπωμά τους».

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του βλέπουν σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας στις επαγγελματικές κουζίνες ή το σύνολο των κουζινών να δουλεύουν ταυτόχρονα, κάτι που εκτινάσσει την κατανάλωση στα ύψη.

«Σε κάποιες περιπτώσεις ένας πολυφούρνος είναι μια τέλεια λύση, μια επένδυση που θα μπορούσε να αποσβεστεί μέσα σε λίγους μήνες» υποστηρίζει ο Alexander Wimmer και δίνει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Ένα εστιατόριο το οποίο δίνει 200 γεύματα την ημέρα θα μπορούσε με τη χρήση του Self Cooking Center 101 να εξοικονομήσει γρήγορα κι εύκολα περίπου 800 ευρώ το μήνα. Με το Self Cooking Center η απόδοση στην κουζίνα εκτινάσσεται, καθώς επιτρέπει στο προσωπικό να μαγειρεύει ταυτόχρονα διάφορες τροφές. Και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση».

You might also like