‘Γονάτισε’ τους εστιάτορες στις ΗΠΑ το Shutdown

Κλειστές υπηρεσίες, μουσεία και πάρκα, κλειστά και τα φαγάδικα...

Καταστροφή στον κλάδο των εστιατορίων προκαλεί στις ΗΠΑ το Government Shutdown (‘αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους’) και οι επαγγελματίες της μαζικής εστίασης, ειδικά αυτοί που απευθύνονται στους εργαζόμενους παρέχοντάς τους τα working lunch, βλέπουν τις επιχειρήσεις τους στάσιμες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αργίας από το οποίο κανένας δεν ξέρει αν και πότε θα βγουν.

 

Μπορεί για τον κλάδο της μαζικής εστίασης στην Ουάσινγκτον να αποτελεί πραγματική καταστροφή, καθώς πολλά εστιατόρια υπολειτουργούν διότι δουλεύουν κατά κύριο λόγο με την κυβερνητική γραφειοκρατία της πρωτεύουσας, εντούτοις το Government Shutdown έχει ήδη οδυνηρές επιπτώσεις και σε άλλες πόλεις και Πολιτείες των ΗΠΑ όπου υπάρχουν μεγάλες κυβερνητικές εγκαταστάσεις, μουσεία, διοικητικές υπηρεσίες, δημόσια πάρκα κ.ά.

«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε κατά αυτό τον τρόπο την εστιατορική κοινότητα, εξαιτίας της αναστάτωσης που επικρατεί» δήλωσε στο περιοδικό Restaurant Hospitality ένας απελπισμένος εστιάτορας της πρωτεύουσας. Πάνω από 800.000 εργαζόμενοι του εστιατορικού κλάδου, είναι απλήρωτοι εδώ και δύο εβδομάδες χωρίς να γνωρίζουν τι τους περιμένει.


Για πρώτη φορά στα χρονικά των ΗΠΑ, μια τέτοια κατάσταση μπήκε την τρίτη εβδομάδα (σήμερα είναι η 22η μέρα) χωρίς να υπάρχει η παραμικρή θέληση από τις δύο πλευρές, Κυβέρνηση και Κογκρέσο, για την εξεύρεση λύσης.


Το ειρωνικό είναι ότι η όλη σύγκρουση γίνεται – μεταξύ άλλων- για τη σωτηρία θέσεων εργασίας στις βιομηχανίες των ΗΠΑ, όπως ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος Τραμπ, τη στιγμή που ένας τουλάχιστον κλάδος, αυτός της μαζικής εστίασης αλλά κι ορισμένοι άλλοι που συνδέονται με αυτόν (ψυχόμενα φορτία, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αποθηκεύσεις, μεταφορές κ.λπ.) αντιμετωπίζουν πλέον τις επιπτώσεις από την παρατεταμένη αναστάτωση.

Ειδικοί εκτιμούν οτι ενώ ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε θα σταματήσει το Shutdown, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ίσως και εβδομάδες για να επανέλθει ο κάδος των εστιατορίων και της μαζικής εστίασης γενικότερα στους συνήθεις ρυθμούς. Κι αυτό διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο διάσημο Πάρκο του Γκαντ Κάνιον που αποτελεί τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες από τις ΗΠΑ κι όλο τον κόσμο, τα εστιατόρια έχουν κλείσει εντελώς αφού δεν υπάρχουν επισκέπτες, ούτε φυσικά οργανωμένα τουριστικά γκρουπ για το Πάρκο που έχει κλείσει λόγω Shutdown.

Δυσκολεύει η κατάσταση για σερβιτόρους

Πριν την εμφάνιση του Shutdown την εστιατορική κοινότητα των ΗΠΑ απασχολούσαν και άλλα σημαντικά προβλήματα όπως η αύξηση της νόμιμης ελάχιστης αμοιβής στα 15 δολάρια την ώρα, ένα αίτημα του κλάδου των σερβιτόρων το οποίο έβλεπαν θετικά οι Δημοκρατικοί και προσπαθούσαν να το προωθήσουν στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπικανούς να έχουν αμφιβολίες.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στο εξής, μετά το πρόβλημα που έχει προκύψει, θα είναι πλέον αρκετά δύσκολο για τους σερβιτόρους να συνεχίσουν την καμπάνια τους για την αύξηση του ωρομίσθιου στα 15 δολάρια, σε μια αγορά που (θα) έχει πληγεί από την αναστάτωση των τριών – και βάλε- εβδομάδων.

Ανησυχεί και το λιανεμπόριο

Τις τελευταίες ώρες άλλο ένα πρόβλημα προέκυψε κι αφορά κυρίως το οργανωμένο λιανεμπόριο: ο Πρόεδρος Τραμπ στην προσπάθειά του να ‘σπάσει’ τη σκληρή στάση των Δημοκρατικών που αρνούνται να του παρέχουν τα χρήματα για την ανέγερση του τείχους που ο θεωρεί ότι θα ανακόψει τη μετανάστευση, αποφάσισε να δώσει πιο νωρίς τα χρήματα των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν περίπου 40 εκατ. Αμερικανοί.

Αυτό, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς λιανεμπορίου ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα την ξαφνική κι όπως γνωρίζουμε καλά λίγο άναρχη εισβολή των Αμερικανών στα καταστήματα λιανικής για να προμηθευτούν όσα εδώ και τόσες εβδομάδες στερούνται λόγω Shutdown. Μια τέτοια κίνηση, εκτιμούν οι λιανέμποροι ίσως να προκαλέσει κομφούζιο στην αγορά και να εξαφανίσει τις προμήθειες, όπως συχνά συμβαίνει στις ΗΠΑ, μέσα σε μερικές ώρες….

You might also like