Ήττα της McDonald’s στη μάχη με την ιρλανδική Supermac’s

Επίδικο ήταν η κατάληξη -mac  στο όνομα της ιρλανδικής εταιρείας εστίασης.

Η ιρλανδική αλυσίδα burger Supermac’s κέρδισε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου την πανίσχυρη αμερικανική McDonald’s σε μια δίκη στην Ιρλανδία που είχε ως αντικείμενο την επίλυση μιας παλαιάς διαμάχης σχετικά με τη χρήση  εμπορικών σημάτων και κυρίως για το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί την κατάληξη “Mac”.

 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση υπέρ των Ιρλανδών, ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της Supermac’s στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο κάτι που είχε μπλοκάρει μέχρι πρόσφατα η αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνική.  Η διαμάχη των δύο πλευρών ξεκίνησε το 2015.

Η αλυσίδα Supermac’s  αριθμεί  100 καταστήματα  σε ολόκληρη την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να επεκταθεί στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Αυστραλία. Αιτία ήταν τα τρία τελευταία γράμματα του ονόματός της – mac.

Η McDonald’s, ισχυρίστηκε  αυτά τα τρία γράμματα ενδέχεται να μπερδέψουν τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο και να θεωρήσουν ότι η Supermac’s είναι κάποια δική της θυγατρική, ειδικά σε τρίτα μέρη του κόσμου όπου το brand Supermac’s δεν είναι γνωστό.

Στην ουσία η αμερικανική εταιρεία ζήτησε να απαγορευτεί η χρήση των τριών αυτών γραμμάτων – mac- σε οποιαδήποτε εμπορική επωνυμία εταιρείας που δραστηριοποιείται στη μαζική εστίαση οπουδήποτε στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία έχει πατεντάρει τις επωνυμίες “Mac”, “Mc” και “Big Mac” στην Ευρώπη για κάθε χρήση στη βιομηχανία της εστίασης και των τροφίμων, δεν κατάφερε όμως να αποδείξει ότι αναπτύσσει συστηματικά τα σήματα αυτά.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Intellectual Property Office – EUIPO) αποφάσισε ότι η McDonald’s δεν θα μπορούσε πλέον να εμποδίσει τον όρο “Big Mac” στην Ευρώπη, επειδή ανέφερε ότι η αλυσίδα δεν είχε αποδείξει ‘πραγματική χρήση’ του όρου τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times, η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την Supermac’s να προσθέσει μερικά ακόμα εστιατόρια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

You might also like