Σπάνια «μπλέ τυριά» με γλυκά κρασιά στο Caravin Wine (Θησείο)

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 20.30

Eξαιρετικά και σπάνια «μπλέ τυριά» από όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με γλυκά κρασιά θα προσφέρει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου το Caravin Wine and Wanderlust στο Θησείο, σε συνεργασία με το Provence deli.

 

Ακόμα κι αν νομίζετε πως δεν είστε φίλοι των μπλε τυριών αυτό το tasting προκαλεί να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία. Η κάρτα αποτελεί ένα γευστικό ταξίδι στις διάφορες σχολές μπλε τυριού ανά τον κόσμο, με τους πιο δυνατούς εκπροσώπους του να είναι διαθέσιμοι για δοκιμή.

Η διαδρομή θα ανεβάζει την ένταση με κάθε τυρί πριν το εντυπωσιακό κρεσέντο με το περίφημο Fior D’ Arancio. Τα τυριά θα συνοδεύονται στο τραπέζι και από τις ισπανικές τραγανές γλυκίζουσες πιτούλες του Andres Gavino που θα φτάσουν κατευθείαν από τη Σεβίλλη.

Το pairing των κρασιών επιμελείται ο Σωτήρης Γεωργίου από την εταιρεία Trinity wines. Τόσο o ίδιος όσο και ο Γιώργος Κυριακόπουλος, cheese expert και ιδιοκτήτης του Provence deli, θα είναι εκεί για να εξηγήσουν τα πάντα γύρω από τα τυριά και τα κρασιά που επέλεξαν.

Οι πρωταγωνιστές:

Fourme D’ Amert – Carmes De Rieussec, 2008
Βελούδινο μπλε γαλλικό τυρί που έχει μεγαλύτερη ιστορία και από αυτή του ροκφόρ. Παραδοσιακά ταιριάζει πολύ με αχλάδι, λίγο μέλι ή μπαίνει σε σαλάτες προσδίδοντας γευστικό βάθος.
Θα συνοδεύεται μ’ ένα κρασί (85% Semillon, 15% Sauvignon Blanc) από το Chateau Rieussec που παράγεται στην περιοχή Sauternes και ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Blue Stilton – Λιαστός, Οινοποιείο Silva Daskalaki
Το εμβληματικό μπλε τυρί από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα με βελούδινες οξύτητες πλούσια αρώματα κρέμας και γάλακτος είναι ηπιότερο από το roquefort και το cabrales, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Παράγεται στο βραβευμένο οικογενειακό τυροκομείο Cropwell Bishop με παράδοση από τον 17ο  αι.
Για το Blue Stilton έχει επιλεχθεί ένα μονοποικιλιακό κρασί από λιάτικο. Τα σταφύλια λιάζονται για 6-8 ημέρες και έπειτα παραμένουν σε αμερικάνικα και γαλλικά βαρέλια για 15 μήνες αποκτώντας αρώματα σταφίδας, καραμέλας και σοκολάτας.

Toma Blu Alle Erbe – Χρυσογέρακας- Κτήμα Κυρ Γιάννη
Ο εκπρόσωπος της Ιταλίας, το Toma Blu Alle Erbe, «κουράρεται» με βότανα της περιοχής όσο ωριμάζει και αποτελεί μια σπάνια λιχουδιά.
Θα το απολαύσουμε με το χάδι του Χρυσογέρακα (50% Gewurztraminer, 50% Μαλαγουζιά). Η έντονη οξύτητά του ισορροπεί με τη γλυκύτητα- έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί.

Nero Fume- Μαυροδάφνη – Κτήμα Αντωνόπουλος
Μπλε τυρί που κουράρεται με μαύρο τσάι. Με έναν αγαπημένο εκπρόσωπο του ελληνικού αμπελώνα, τη μαυροδάφνη. Το κρασί παλαιώνεται για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια και αποκτά ένα πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων με σοκολάτα, σταφίδα, αποξηραμένα σύκα και μπαχαρικά.

Cabrales D.O.P – Cavana Πέτρος Νομικός- Vinsanto
Το ισχυρότερο μπλε τυρί του κόσμου με τις αξέχαστες οξύτητες θα συναντήσει ένα δυναμικό σαντορινιό Ασύρτικο- αρωματικό με τις απαραίτητες οξύτητες.

Fior D’ Arancio – Όψιμος Τρύγος- Κτήμα Παπαργυρίου
Τέσσερις μήνες παραμένει το Fior D’ Arancio σε γλυκό κρασί passito μαζί με πορτοκάλια χαρίζοντας γλυκές νότες και πικράδα μαζί. Ταίρι του ένα εξαιρετικό Μοσχάτο Ρίου που θυμίζει αλσατικά Vendanges Tardives.

Caravin Wine and Wanderlust/ Ακάμαντος 11, Θησείο/ Πέμπτη 31 Ιαν./ Ώρα: 20.30
Κόστος: 40 ευρώ/ άτομο/ Κρατήσεις: τηλ. 211 400 3962.

You might also like