Aποκομιδή με sms στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας 

Το πρόγραμμα για τα απορρίμματα παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με τον Χάρη Μπρουμίδη της Vodafone.

Μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο θα ενημερώνονται εφ’ εξής επαγγελματίες και κάτοικοι του Εμπορικού Τριγώνου για την ώρα αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας τη νέα εφαρμογή του δήμου Αθηναίων.

 

Το πρόγραμμα «Έξυπνης Αποκομιδής» υλοποιείται σε συνεργασία με τη Vodafone Ελλάδας και εντάσσεται στο πλαίσιο ψηφιακών δράσεων στο μεγάλο έργο αποκατάστασης που εκπονεί ο δήμος Αθηναίων στο Εμπορικό Τρίγωνο και την αναβάθμισή του σε τρίγωνο – πρότυπο για τον πεζό, τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, τη στάθμευση των αυτοκινήτων, τον εφοδιασμό των καταστημάτων και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μετά την επιτυχημένη λειτουργία στο Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων η χρήση της εφαρμογής θα επεκταθεί και σε επιπλέον γειτονιές του κέντρου, μέσα από την υπηρεσία Vodafone IoT Fleet Control και την πλατφόρμα της Vodafone Innovus.

«Η αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας είναι ένα στοίχημα για τη δημοτική μας αρχή και για εμένα προσωπικά» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και επισήμανε: «αποτυπώνει τη νέα αντίληψη, το νέο συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης που επιλέξαμε να εφαρμόσουμε στην πόλη. Όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με όλους τους πολίτες. Μαζί με τους καταστηματάρχες της περιοχής, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο. Μαζί με αξιόπιστους εταίρους, όπως η Vodafone Ελλάδας που μέσα από το Ψηφιακό Συμβουλίου συνεργαστήκαμε και προσφέρουμε νέες, καινοτόμες υπηρεσίες στην πόλη. Μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς μέλημά μας είναι ξανακάνουμε το κέντρο της πόλης προορισμό περιπάτου και αναψυχής. Η “Έξυπνη Αποκομιδή”, με τον νέο αστικό εξοπλισμό, τις πεζοδρομήσεις, τον σύγχρονο φωτισμό και τους κανόνες στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, μετατρέπουν το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας σε αυτό που οφείλει να είναι ένα σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο. Και δίνει το παράδειγμα για το πώς μπορεί συνεργατικά και αποτελεσματικά να λειτουργεί μια σύγχρονη πρωτεύουσα, όπως η Αθήνα».

Ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά οτι δεν θέλει να μετατραπεί η Αθήνα σε ‘διασκεδαστήριο’ γι΄ αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις του Δήμου έχουν στόχο την διασπορά των δράσεων σε όλη την Αθήνα για τη συνολική αναβάθμιση της πόλης.

Το απορριμματοφόρο του Δήμου Αθηναίων, πριν ξεκινήσει τη διαδρομή του μέσα στο Εμπορικό Τρίγωνο, στέλνει sms στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που συνεργάζονται με το πρόγραμμα. Τα σκουπίδια παραδίδονται στην άκρη του δρόμου. Γρήγορα, απλά και χωρίς όχληση πεζών ή οχημάτων.

 

Ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας σημείωσε: «Ως μέλη του ψηφιακού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία. Θέτουμε τα θεμέλια μίας “έξυπνης πόλης”, εξοπλίζοντας τον δήμο με τεχνολογίες τελευταίας γενιάς που θα κάνουν την καθημερινότητα των επαγγελματιών και των πολιτών του Εμπορικού Τριγώνου πιο εύκολη και θα δώσουν αξία στις υπηρεσίες που τους παρέχει η πόλη».

Ο ισχυρός άνδρας της Vodafone τόνισε οτι οι δυνατότητες ανθρώπων και μηχανών σήμερα είναι πρακτικά απεριόριστες, διευκρίνισε όμως οτι για να είναι επιτυχημένη η εφαρμογή της τεχνολογίας πρέπει οι άνθρωποι  να συμμετέχουν δημιουργικά.

O δήμος Αθηναίων εφαρμόζει το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με ραντεβού, που βασίζεται κυρίως στη συνεργασία της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων με τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφέ κλπ), στην πλατεία Μοναστηρακίου, στον πεζόδρομο της Κοραή, στις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Βύρωνος καθώς και στην πλατεία Ομονοίας.

«Σήμερα, με την ‘Έξυπνη Αποκομιδή’ και την αποστολή SMS, προχωράει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια για πιο καθαρή Αθήνα, απαλλάσσοντας από κάδους απορριμμάτων και το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Μπρούλιας.

«Με τη συμμετοχή των ανθρώπων του, το Τρίγωνο δοκιμάζει και πετυχαίνει και στις «έξυπνες» λύσεις. Εδώ και δύο χρόνια, μια παραδοσιακή εμπορική γειτονιά της Αθήνας αλλάζει και γίνεται όλο και πιο φιλική στον κάτοικο, στον έμπορο, στον επιχειρηματία, στον επισκέπτη. Η αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες γειτονιές, για άλλες πόλεις», σημειώνει η κυρίαΕλίνα Δάλλα, αρχιτέκτων, υπεύθυνη Προγράμματος Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων.

Στόχος του Δήμου είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων μέσω sms σε όλο το κέντρο και ειδικά στις περιοχές που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

«Ο δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει ένα παραγωγικό πλαίσιο συνεργασιών προκειμένου με στέρεο τρόπο να αναπτύσσουμε την τεχνολογία στην πόλη και να εισάγουμε χρήσιμες ψηφιακές εφαρμογές που βελτιώνουν βήμα-βήμα την καθημερινότητα των Αθηναίων. Η συνεργασία μας με την Vodafone μάς κάνει περήφανους αφού είμαστε ο πρώτος δήμος στη χώρα που δημιουργεί μία τέτοια υπηρεσία ειδοποίησης για την αποκομιδή», υπογραμμίζει ο Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων Κωνσταντίνος Χαμπίδης.


Στην υπηρεσία της αποκομιδής των απορριμμάτων έχουν στρατευτεί τέσσερα μικρά ‘έξυπνα’ απορριμματοφόρα του δήμου (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), τα οποία περνάνε 7-8 φορές από το Εμπορικό Τρίγωνο, ενημερώνοντας τους επιχειρηματίες (περίπου 50 συμμετέχουν στο πρόγραμμα) για τη διέλευσή τους προκειμένου να γίνει έγκαιρα και σωστά η αποκομιδή και η απομάκρυνση των απορριμμάτων. Περίπου 20 τόνοι μαζεύονται από το Εμπορικό Τρίγωνο τη μέρα…

You might also like