Σε νέα σύσκεψη ενδιαφερομένων καλεί ο ΣΕΒΕΚ

Θέμα της η πιστοποίηση του γύρου και ο φάκελός του

Σε σύσκεψη ενδιαφερομένων καλεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 6.00 μ.μ., στα γραφεία του Ξενοφώντος 15α/4ος όροφος. Θέμα της συνάντησης είναι η πιστοποίηση του γύρου οι διαδικασίες γύρω από αυτή.

 

Ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει προ μηνών στο ΥπΑΑΤ, αίτηση με τις σχετικές προδιαγραφές του «Γύρος-Gyros», ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), αίτηση η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου:

  1. να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
  2. να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος,
  3. να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος,
  4. να προασπίσει την εν λόγω κατηγορία προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στις διεθνείς αγορές και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας.

Ο Γύρος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, το οποίο έχει περιληφθεί στον ΚΤΠ (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) στην κατηγορία ‘Παρασκευάσματα Από Τεμάχια Κρέατος’, από χοίρο ή κοτόπουλο, όπου και περιγράφεται επακριβώς ο αυθεντικός τρόπος και η διαδικασία παρασκευής του (χωρίς  απαγορευμένα πρόσθετα, με περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα κλπ).

Η κατοχύρωση αποτελούσε θέση όλων των φορέων του τομέα επί δεκαετίες. Ο ΣΕΒΕΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση επί του θέματος, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, από όλους τους φορείς αλλά και τις εθνικές αρχές, διοργάνωσε ενημερωτική σύσκεψη στις 27/2/2018, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και εκφράσθηκαν προτάσεις και απόψεις με κάθε λεπτομέρεια.

Στιγμιότυπο από την περυσινή σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο ΣΕΒΕΚ για το ζήτημα της πιστοποίησης του γύρου. Τότε είχε προκριθεί η λύση του ΕΠΙΠ.

 

Από πρόσφατα δημοσιεύματα τύπου προκύπτει ότι ορισμένες Οργανώσεις έχουν επιφύλαξη για την κατοχύρωση ως ΕΠΙΠ ‘Γύρος’ (με τον συγκεκριμένο – κατοχυρωμένο τρόπο παρασκευής και για τις κατηγορίες κρέατος που προαναφέρθηκαν) και αντιπροτείνουν ΠΓΕ «Ελληνικός χοιρινός γύρος».

Επιδιώκοντας και πάλι την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων παρασκευής γύρου από κάθε είδος κρέατος, ο ΣΕΒΕΚ διοργανώνει νέα σύσκεψη την Τρίτη 12/2/2019 και ώρα 6.00 μ.μ., Ξενοφώντος 15α/4ος όροφος.


Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην συνάντηση, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι 11/2/2019, στο e-mail [email protected] ή στο τηλ. 210 3253237. 

You might also like