Δεύτερο φάκελο – για ΠΓΕ- θα καταθέσει ο ΣΕΒΕΚ

Κίνηση 'φιλίας' από τη βιομηχανία προς τους Έλληνες παραγωγούς

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) ανακοίνωσε στο πλαίσιο ανοικτής ενημερωτικής συνάντησης που είχε με μέλη του και δημοσιογράφους στα γραφεία του, την πρόθεσή του να καταθέσει άμεσα νέο φάκελο με τον οποίο θα διεκδικήσει την πιστοποίηση του Ελληνικού Γύρου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο κι αιφνιδιαστική πρόταση η οποία έρχεται να απαντήσει στην κίνηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) η οποία από τη Θεσσαλονίκη και την Έκθεση Zootechnia 2019, είχε ανακοινώσει οτι θα υποβάλλει ένσταση στο φάκελο με τον οποίο ο ΣΕΒΕΚ επιδιώκει την αναγνώριση και πιστοποίηση του ‘Γύρου’ ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

Η ανακοίνωση αυτή του ΣΕΒΕΚ αλλάζει άρδην την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της ελληνικής αγοράς παραγωγής γύρου και αναπτερώνει τις ελπίδες όσων πιστεύουν οτι όλες οι δυνάμεις της αγοράς πρέπει από κοινού και χωρίς ‘αποκλεισμούς’ να κινηθούν για να προασπίσουν όμορα συμφέροντα.

Ο Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ που έλαβε πρώτος το λόγο  ανακοίνωσε επίσημα τη θέληση του Συνδέσμου να καταθέσει άμεσα δεύτερο φάκελο ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση συμπλήρωσης ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσει ο Σύνδεσμος αργότερα και σε κατάθεση φακέλων και για άλλα προϊόντα κρέατος. O Γ. Οικονόμου μίλησε για την “ανάγκη περιχαράκωσης του προϊόντος” του γύρου από τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Εμμανουήλ Δομαζάκης αναφέρθηκε τόσο στην ήδη κατατεθειμένη πρόταση του ΣΕΒΕΚ όσο και σε αυτή που σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον. Για την πρώτη ο ισχυρός άνδρας της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος ανέφερε οτι πρόκειται ουσιαστικά για μια ‘πράξη άμυνας’ την οποία η χώρα και η βιομηχανία θα έπρεπε να κάνουν εδώ και μια δεκαετία. “Ο ΣΕΒΕΚ θέλει να βάλει τάξη στην αγορά  διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αταξία. Η κατάσταση που επικρατεί δεν επιτρέπει σε ελληνικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν εξαγωγές διότι η τιμή του γύρου που διαθέτουν είναι υψηλότερη αυτών που πουλάνε ανταγωνίστριες χώρες ως ‘γύρο’, μόνο που αυτό που πουλάνε δεν είναι γύρος αλλά υποδεέστερα προϊόντα από κιμά. Την ίδια στιγμή, εισάγονται στην Ελλάδα ως ‘γύρος’ προϊόντα που, επίσης,  δεν είναι γύρος” είπε ο Εμμ. Δομαζάκης στην τοποθέτησή του.

Βλέποντας το εθνικό συμφέρον και τις ανάγκες της ελληνικής παραγωγής θα καταθέσουμε άμεσα, εντός δύο μηνών, φάκελο για την αναγνώριση του Ελληνικού Γύρου’ ως ΠΓΕ. Θα ‘κυνηγήσουμε’ και τους δύο φακέλους μέχρι το τέλος και παρά το οτι θεωρούμε δεδομένο οτι θα έχουμε κάποιες αντιδράσεις στο εξωτερικό είμαστε αποφασισμένοι. Αν όλες οι δυνάμεις που διαθέτει η χώρα συστρατευτούν, θα αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις. Έχουμε μια πολύ καλή νομική ομάδα και θα παλέψουμε” είπε ο Κρητικός πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ.

Ο Εμμ. Δομαζάκης κάλεσε όσους παράγοντες της αγοράς έχουν αμφιβολίες ή ακόμα κι ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθείται να δουν ‘τη μεγάλη εικόνα’ και υπενθύμισε με νόημα οτι η πραγματικά μεγάλη μάχη θα δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άφησε να εννοηθεί μάλιστα οτι ΕΔΟΚ και ΣΕΒΕΚ ενδέχεται να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο Στυλιανός Σκαρίμπας, αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ κι επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής του υπενθύμισε οτι η προσπάθεια κατοχύρωσης του γύρου με κάποιο ευρωπαϊκό σήμα είναι παλιά, μετράει 8 χρόνια. “Πρέπει να βρούμε τρόπο να κινηθούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις που θα δεχτούμε στο εξωτερικό- ακόμα δεν είδαμε τίποτα…” είπε στην εισήγησή του και ανακοίνωσε οτι πέρα από τον δεύτερο φάκελο για τον Ελληνικό Γύρο ως ΠΓΕ, ο ΣΕΒΕΚ προτίθεται να ετοιμάσει και να καταθέσει κι άλλους φακέλους για ελληνικά προϊόντα με το σύγκλινο και το απάκι να είναι μεταξύ των πρώτων για τα οποία θα επιχειρηθεί να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό σήμα.

“Στην προσπάθεια αυτή στόχος μας είναι να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές” είπε ο Στ. Σκαρίμπας και συμπλήρωσε: “Οι δύο αυτοί φάκελοι είναι κάτι σαν ‘μαγική συνταγή’ για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και είμαι απολύτως βέβαιος οτι ο ένας φάκελος θα βοηθήσει στην επιτυχία του άλλου”.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ ξεκαθάρισε οτι στη διεθνή σκακιέρα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συμβιβασμών, στόχος όμως είναι η ελληνική αγορά να κινηθεί γρήγορα και πρώτη, χωρίς όμως να είναι στις προθέσεις ή στις δυνατότητές της να ‘κόψει’ τη δουλειά άλλων αγορών.

Στο τέλος της ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Εμμανουήλ Δομαζάκης ανακοίνωσε οτι πολύ σύντομα το Ινστιτούτο Κρέατος θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη εργασία του η οποία θα αφορά στο γύρο και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια τεχνικού- επιστημονικού επιπέδου εργασία.

You might also like