ΕΔΟΚ: Ξεκινάει η υλοποίηση του Signed by Nature

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την προώθηση της αιγο-προβατοτροφίας

Πλούσια ήταν η ατζέντα στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), με σημαντικότερα θέματα την απόφαση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Signed by Nature, την καταγγελία της Σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa και την κατάθεση ένστασης για την πρόταση πιστοποίησης του Γύρου ως ΕΠΙΠ με την ταυτόχρονη κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως ΠΓΕ.

 

Signed by Nature

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποδέχτηκαν παμψηφεί την αποδοχή του προγράμματος “Signed by Nature” και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εκτελεστικό φορέα που προέκυψε από τον διαγωνισμό αλλά και το ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα αφορά ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης της ευρωπαϊκής αειφόρου κρεοπαραγωγικής αιγο-προβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία (αγορές-στόχος). Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει το καταναλωτικό κοινό ενημερώνοντάς το σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αξίες της αειφορίας της παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος.

Θα τονιστούν τα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνική – πολιτιστική διάσταση αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία-ευζωία των ζώων. Θα υπάρξουν ποικίλες δράσεις, με έντυπα για ενήλικες και παιδιά, διαφημιστικά σποτ και βίντεο, συμμετοχή σε εκθέσεις και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση του κοινού. Η διάρκεια δράσης του προγράμματος είναι 36 μήνες και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει εντός του 2019 με προϋπολογισμό 2.586.466 €.

Καταγγελία σύμβασης με Sopexa

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αφού ενημερώθηκαν από τη νομική σύμβουλο της ΕΔΟΚ κα. Καούκη, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την καταγγελία της σύμβασης με τη διαφημιστική εταιρεία Sopexa, η οποία ήταν εκτελεστικός φορέας του προγράμματος της ΕΔΟΚ “Meet the Lamb” και στη συνέχεια την υποβολή αιτήματος παράτασης του προγράμματος στο ΥπΑΑΤ με αλλαγή του εκτελεστικού φορέα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας (φωτο), η καταγγελία της σύμβασης είναι μονόδρομος, καθώς έχει διακοπεί η εκτέλεσή του με υπαιτιότητα του εκτελεστικού φορέα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση του προγράμματος, για να ωφεληθούν τα μέλη μας και να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του “Meet the Lamb”. Δεν αποκλείουμε τη Sopexa. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επ’ ωφελεία των παραγωγών, των έμπορων, των μεταποιητών και κυρίως των καταναλωτών».

Ένσταση για το Γύρο και υποβολή φακέλου για ΠΓΕ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν την πρόθεση που είχε εκφραστεί στην ημερίδα της ΕΔΟΚ στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, αναφορικά με την κατάθεση ένστασης στην πρόταση πιστοποίησης του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ).

Αποφασίστηκε δε η ολοκλήρωση και υποβολή του φακέλου της ΕΔΟΚ για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). To συμβούλιο ενημερώθηκε ικανοποίηση, για την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΒΕΚ, που προσχωρεί στις θέσεις της ΕΔΟΚ για ΠΓΕ, και αποφάσισε πως χρέος της ΕΔΟΚ είναι να καταθέσει τη δική της πρόταση που θα προασπίζει τα συμφέροντα όλων των επαγγελματιών του τομέα.

«Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η ιστορία και η φήμη του γύρου καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου, αλλά και των άλλων ειδών κρεάτων» επανέλαβε ο κ. Γίτσας και πρόσθεσε: «οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε ένα χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη».

Το κοτόπουλο έχει ανάγκη από ανάλογη στήριξη,όπως και ο γύρος κάθε είδους κρέατος ,προβάτου, αρνιού, μοσχαριού κλπ. Η ένσταση θα κατατεθεί επειδή το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός τελικού προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, που σημαίνει ότι οι παρασκευαστές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ελληνική πρώτη υλη, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε, εξάλλου, η υλοποίηση προγράμματος ERASMUS υπό την αιγίδα της ΕΔΟΚ για την εκπαίδευση επαγγελματιών του τομέα του κρέατος. Μέσω του προγράμματος, οι επαγγελματίες θα έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους στο εξωτερικό και θα γνωρίσουν τις πρακτικές και  μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε χώρες με ανεπτυγμένη παραγωγή ,εμπορία και μεταποίηση κρέατος.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο και η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (European Livestock and Meat Trades Union – UECBV), τη διοργάνωση του οποίου ανατέθηκε από την UECBV στην ΕΔΟΚ, θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη εβδομάδα του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε παμψηφεί την πρόσληψη στη ΕΔΟΚ της Βίκης Κωστοπούλου (στη φωτογραφία από παλαιότερη εκδήλωση της ΕΔΟΚ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ως Μάνατζερ Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων καθώς με την τεράστια πείρα και επαγγελματική της καταξίωση, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον άρτιο σχεδιασμό των προγραμμάτων και των δράσεων της ΕΔΟΚ.

You might also like