Mireille Corbani: Παγκοσμιοποίηση και ‘αναζήτηση’ γεύσεων

Διακεκριμένη κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος με σημαντικές διεθνείς σπουδές, τηλεοπτικό πρόσωπο στη χώρα της και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ‘Le Gabarit – Health & Nutrition Center’, η Mireille Corbani βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε εισήγηση στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού, Γαστρονομίας και Οίνου του CEUCO.

 

Στο περιθώριο της επίσκεψής της είχαμε τη ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για το διατροφικό πολιτισμό της Μεσογείου, τις νέες τάσεις της διατροφής αλλά και για τη δύναμη της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει σύνορα, πολιτιστικές διαφορές και γαστρονομικές παραδόσεις.

Grill | Υπάρχει ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη. Ορισμένοι από τους μετανάστες μπαίνουν ήδη στη μαζική εστίαση ανοίγοντας εστιατόρια, καντίνες ή εργάζονται ως μάγειροι. Πως θα λειτουργήσει αυτό μελλοντικά στην ευρωπαϊκή γαστρονομία;

Mireille Corbani | Θα έχει δύο διαφορετικές επιδράσεις. Από τη μια πλευρά, η Ευρώπη θα γνωρίσει νέες διατροφικές τάσεις,  συστατικά και συνταγές- αυτό ήδη γίνεται… Οι χώρες τις Μέσης Ανατολής αλλά και της Βόρειας Αφρικής – γιατί κι από εκεί υπάρχει κύμα μετανάστευσης-  έχουν ενσωματώσει πολλά στοιχεία της Μεσογειακής κουζίνας η οποία όπως γνωρίζουμε είναι εξαιρετική κουζίνα. Από την άλλη πλευρά όμως η επίδραση μπορεί να είναι και αρνητική από τη στιγμή που ορισμένα από τα συστατικά της νέας αυτής κουζίνας δεν είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη η οποία με κάποιο τρόπο θα θελήσει να τα εξασφαλίσει. Αυτό δεν ξέρω πόσο είναι θετικό για τις Μεσογειακές και Μεσανατολικές χώρες…

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μανία στην Ελλάδα κι αλλού με  τους ‘αρχαίους σπόρους’, που επανέρχονται στο προσκήνιο. Τι γνώμη έχετε εσείς;

Υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για δημητριακά και άλευρα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες και τα κράτη προσπαθούν να προωθήσουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, προκειμένου όπως ισχυρίζονται να καλύψουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες ενός κόσμου που αυξάνεται ο πληθυσμός του. Είναι γνωστό όμως ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο οπότε όλοι αναζητούν  νέα τρόφιμα. Στο πλαίσιο αυτό ‘ανακαλύφθηκε’ το φαγόπυρο, η κινόα, οι σπόροι τσία, το faro κ. ά. Η έλλειψη κλασικών δημητριακών οδηγεί προς την αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών. Αυτό όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα…

Τι εννοείτε;

Πάρτε για παράδειγμα την κινόα. Τη γνωρίζαμε ως ένα φθηνό τρόφιμο, αλλά σήμερα πια  έχει γίνει τόσο ακριβή που δεν μπορούν να την αποκτήσουν ούτε οι άνθρωποι που την καλλιεργούν. Κι εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο πλευρές στην ίδια πραγματικότητα.

Η Mireille Corbani παρουσίασε εισήγηση για τα προϊόντα της λιβανέζικης κουζίνας στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού, Γαστρονομίας και Οίνου του CEUCO, στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι ανακάλυπταν  τις ξένες κουζίνες  σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν είχαν την οικονομική δυνατότητα και τον ελεύθερο χρόνο να τις γνωρίσουν και να τις απολαύσουν. Σήμερα όμως τα παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα. Πιστεύετε ότι διαμορφώνεται μια νέα γενιά καταναλωτών;

Όσο πιο νωρίς εξοικειωθεί ένα παιδί με τις τροφές άλλων λαών, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να προσεγγίσει συνολικά τις εθνικές κουζίνες και τη φιλοσοφία του φαγητού άλλων λαών.  Θα θελήσει να δοκιμάσει, να ταξιδέψει και έτσι μπορεί να ανακαλύψει και τις δικές του γαστρονομικές ρίζες πιο εύκολα. Ο άνθρωπος γεννιέται με την αίσθηση του γλυκού και του πικρού στα γονίδιά του αλλά η γευστική παλέτα του εμπλουτίζεται με τα χρόνια και αφού δοκιμάσει άλλες τροφές. Η τάση για ανακάλυψη νέων γεύσεων συνυπάρχει με την νοσταλγία για τις τροφές με τις οποίες μεγάλωσε και κατανάλωνε σε καθημερινή βάση-  γι΄ αυτό πρέπει να ξεκινάμε τα παιδιά με τις παραδοσιακές τροφές του τόπου τους κι όχι με τις βιομηχανοποιημένες.

Στις ΗΠΑ κυριαρχεί το γρήγορο φαγητό, αυτό που το τρως ενώ εργάζεσαι ή περπατάς.  Στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο γενικότερα, η τροφή έχει μια διαφορετική λειτουργία. Τι γνώμη έχετε εσείς;

Το φαγητό υπάρχει σε κάθε έκφραση της ζωής: Γεννιέται κάποιος; το γλεντάμε τρώγοντας. Βαπτίζεται; πάλι τρώμε. Παντρεύεται; κάνουμε τραπέζι. Πεθαίνει; μαζευόμαστε για φαγητό. Γιορτές, γενέθλια, επέτειοι, όλα συνδέονται με το φαγητό. Είναι πρόβλημα ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά καταναλώνουν τροφή στις ΗΠΑ διότι η βιασύνη οδηγεί στην παχυσαρκία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να καταλάβει ότι έχει κορεστεί το αίσθημα της πείνας, οπότε αν τρως βιαστικά, σε λιγότερο από 20 λεπτά, νιώθεις πάντα πεινασμένος. Σήμερα αυτό που προτείνουν όλοι οι παιδαγωγοί, σε όλο τον κόσμο είναι να μαθαίνουμε τα παιδιά να τρώνε στο τραπέζι, αν είναι δυνατόν με όλη την οικογένεια. Ένα γεύμα την μέρα, πρέπει να το τρως με την οικογένεια. Μόνο έτσι μπορείς να λάβεις ικανοποίηση.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Grill Θανάσης Αντωνίου με την Mireille Corbani.

 

Πιστεύετε ότι η  παγκοσμιοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς τροφής να κερδίσουν χρήματα για μια αξιοπρεπή ζωή;

Οι αλλαγές που έφερε η  παγκοσμιοποίηση συνδέονται άμεσα με τη νέα τάση που περιγράψαμε προηγούμενα για την αναζήτηση νέων-παλαιών ξεχασμένων τροφών και μια νέα τάση που θα την ονόμαζα ‘τοπικοποίηση’. Το παράδειγμα του καφέ στην Αιθιοπία που είναι τόσο ακριβός που δεν μπορούν να τον απολαύσουν οι άνθρωποι στη χώρα που κατ’ εξοχήν παράγεται είναι χαρακτηριστικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αμάρανθο από τον οποίο πολλοί λαοί δημιουργούν αλεύρι. Πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση έπαιξε ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στο να μετατρέψει αυτές τις τροφές σε παγκόσμιες τάσεις αυξάνοντας δραματικά τις τιμές και καθιστώντας τες απαγορευτικές για τους λαούς που της παρήγαγαν.

Να κλείσουμε με το Λίβανο, την πατρίδα σας. Τι χαρακτηρίζει το διατροφικό πολιτισμό σας;

Το χούμους. Τι άλλο; Όταν πήγα για πρώτη φορά για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και μπήκα να ψωνίσω σε ένα σουπερμάρκετ είδα ράφια ολόκληρα με χούμους και όλοι να συζητάνε για τις εξαιρετικές ιδιότητές του, πραγματικά αισθάνθηκα υπερήφανη. Είναι μια εξαιρετική τροφή την οποία μπορείς να συνδυάσεις με τα πάντα.


Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 19ο τεύχος του περιοδικού Grill, Δεκέμβριος 2018.

You might also like