Ολοκληρώθηκε ο Αthena Οlive Οil Competition 2019

Η τελετή απονομής του Athena θα γίνει στις 20 Απριλίου

Με τη συμμετοχή 364 δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 14 χώρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του 4ου  διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που φέτος έλαβε χώρα στο Ναύπλιο.

 

Τα αποτελέσματα, όπως προέκυψαν από τη διεθνή εικοσαμελή κριτική επιτροπή, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.athenaoliveoil.gr. Η επιτροπή απένειμε συνολικά 201 μετάλλια: 46 χάλκινα, 71 αργυρά, 76 χρυσά και 8 μεγάλα χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη το ισπανικό Conde de Mirasol από την Κόρδοβα της Ανδαλουσίας από την ποικιλία ελιάς χοχιμπιάνκα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το One & Olive από τη Μεσσηνία, που ήταν και το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο που κέρδισε μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Ο διευθυντής της εταιρείας Alfonso Gordón με το βραβευμένο σήμα Conde de Mirasol.

 

Το 2018 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες και αυτό αντικατοπτρίζεται σε μία μείωση των διακρίσεων κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, για τον ίδιο περίπου αριθμό συμμετοχών. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 40%, στις διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων, τα οποία φέτος απέσπασαν 27 χάλκινα, 32 αργυρά, 5 χρυσά και 1 μεγάλο χρυσό μετάλλιο.

Η οικογένεια προϊόντων της βραβευμένης εταιρείας.

 

Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό εμφανίζουν μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι ―ειδικά από την Ελλάδα (+8,5%), η οποία έφτασε στο 51% του συνόλου των συμμετοχών. Τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, δηλαδή 179 δείγματα, προήλθαν από τις εξής χώρες: Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής (1/3 Έλληνες κριτές, 2/3 ξένοι), καταδεικνύει το διεθνή χαρακτήρα του διαγωνισμού και την εδραίωσή του ανάμεσα στους πλέον αξιόλογους της υφηλίου, από την 4η κιόλας διοργάνωσή του.

Αξιοσημείωτη καινοτομία φέτος στον Athena ήταν η κατάργηση της έντυπης φόρμας αξιολόγησης και η αντικατάστασή της από επιπαλάμιους υπολογιστές με πρωτότυπο λογισμικό που σχεδιάστηκε ειδικά. Έτσι, η διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά για ακόμα μεγαλύτερη εξασφάλιση αξιοπιστίας και διαφάνειας.

O ATHIOOC οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξή της και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Μετά από την Αθήνα, την Πύλο και τους Δελφούς, η επιλογή του Ναυπλίου συνδύασε ένα εμβληματικό κτίριο ως τόπο τέλεσης του διαγωνισμού (το Βουλευτικό, που ήταν η 1η Βουλή της σύγχρονης Ελλάδας) με την ανάδειξη του αργολικού ελαιώνα, των αρχαιοτήτων της περιοχής και του ίδιου του Ναυπλίου.


Η τελετή απονομής του Athena θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 2019 (18:00 – 20:00), στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, σε συνδυασμό με ολοήμερη παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό (12:00 – 20:00).

You might also like