Μικροί Οινοποιοί Ελλάδας: έκαναν την  πρώτη τους έκθεση στην Αθήνα

45 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση και ανανέωση των αμπελώνων από το YπAAT

Ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών πραγματοποίησε των πρώτη έκθεσή του στην Αθήνα στις  7 και 8 Απριλίου στο The Hub Events στην Αθήνα και οι οινοποιοί μέλη του μοιράστηκαν τις δικές τους μικρές αλλά σημαντικές οινικές ιστορίες με ανθρώπους της πόλης που αγαπούν το κρασί.

 

Στην έκθεση την οποία επισκέφτηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Βασίλειος  Κόκκαλης  συμμετείχαν 44 οικογενειακά οινοποιεία από όλη την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό τα μέλη των Μικρών Οινοποιών Ελλάδας είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην πρώτη ύλη της γης τους, έχοντας σαν στόχο την αυθεντική αποτύπωση του ελληνικού οινοπέδιου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου «Το όραμα των Μικρών Οινοποιών είναι να εξαπλωθεί η γνώση για τις ελληνικές ποικιλίες και τα ελληνικά κρασιά σε όλο τον κόσμο, μέσα από τη δυναμική που προσφέρουν οι Μικρές Οινοποιητικές Επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας».

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ορισμένα σεμινάρια  όπως αυτό για τα «Ακατέργαστα Διαμάντια του Ελληνικού Αμπελώνα» με εισηγητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκος Μάνεσης. Ενώ στο σεμινάριο «Blind Tasting – Taste The Difference», ο  βραβευμένος sommelier και οινολόγος Άρης Σκλαβενίτης παρουσίασε έξι από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες.

Ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι η προώθηση του ελληνικού οίνου σε τρίτες χώρες, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των οινοποιείων. Επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην οινοπαραγωγή εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2018, όπου απορροφήθηκαν 1.885.000 ευρώ.

Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η συνέχιση της καλής πορείας και για το διάστημα 2019-2023, βοηθώντας με κοινοτικά κονδύλια την βελτίωση της υποδομής αλλά και την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Ο υφυπουργός Βασίλειος Κόκκαλης ξεναγείται στην έκθεση των Μικρών Οινοποιών στο Hub Events.

 

Σχετικά με τις νέες φυτεύσεις ενημέρωσε, ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών φύτευσης γίνεται πλέον με ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και στους επιλέξιμους παραγωγούς χορηγείται από το Υπουργείο η άδεια μέχρι την 1 Αυγούστου του έτους. Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων έληξε στις 27 Μαρτίου και η διαδικασία αξιολόγησης από την αρμόδια ΔΑΟΚ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είπε, ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων θα συνεχιστεί και τα έτη 2019-2023 με ετήσιο ύψος κοινοτικών κονδυλίων 9 εκατ. ευρώ /έτος. Επομένως θα είναι διαθέσιμα 45 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση και ανανέωση των αμπελώνων.

You might also like