Το λευκό Μπλε Τρακτέρ διασταυρώνεται με οικείες γεύσεις

Γευστικές προτάσεις από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το Μπλε Τρακτέρ είναι σαν τον Έλληνα αμπελουργό στον οποίο είναι αφιερωμένο. Η ταπεινότητά του δίνει την ευκαιρία να απολαμβάνεις αληθινή ποιότητα, κάθε μέρα. Ευέλικτο, άμεσο και προσεγμένο μπορεί να χαρίσει μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις, έτσι, απλά. Αξίζει ωστόσο, να ανακαλύψει κανείς τις τέλειες γευστικές του αντιστοιχίες, που μπορούν απογειώσουν τη γαστρονομική εμπειρία σε άλλα επίπεδα.
Κείμενο: Κτήμα Κυρ- Γιάννη

 

Όπως και το ερυθρό, έτσι και το λευκό Μπλε Τρακτέρ είναι ένα εκλεκτό χαρμάνι που παντρεύει αρμονικά τρεις ποικιλίες Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας. Η σύνθεσή του αποτελείται από δύο γαλλικές – Viogner, Chardonnay – και μία ελληνική, το Ασύρτικο από συνεργαζόμενους αμπελώνες της Κυρ-Γιάννη στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο συνδυασμός αυτός αναδεικνύει τα σημαντικά γνωρίσματα των τριών λευκών ποικιλιών δίνοντας ένα κρασί με πολύπλοκο, δροσερό αρωματικό χαρακτήρα και τραγανή οξύτητα. Στη μύτη αναδύονται νότες ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου και μια πινελιά ορυκτότητας. Στο στόμα τα αρώματα ξετυλίγουν τη γευστική παλέτα τους, προσθέτοντας στο σύνολο νότες από αχλάδι και λουλούδια του αγρού.


Λευκό Μπλε Τρακτέρ: ευχάριστο καθημερινό κρασί για κάθε περίσταση. Βεβαίως, όπως συμβαίνει με κάθε ζευγάρωμα έχει και αυτό τους ιδανικούς υποψήφιους συντρόφους.

Ο πιο αγαπημένος ακόλουθος του λευκού Μπλε Τρακτέρ είναι μία βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη προτείνει μία αρωματική και υπόξινη σάλτσα που περιέχει όλο το «χρυσάφι» των Εσπερίδων και μπορεί να αρτύσει ιδανικά ολόφρεσκες δροσερές σαλάτες με πράσινα φύλλα ή λάχανο ή σελινόριζα ή παντζάρια με ρόκα. Η συγκεκριμένη σος είναι ακόμα, εξαιρετική για το μαρινάρισμα λευκών κρεατικών που ταιριάζουν επίσης, με το λευκό Μπλε Τρακτέρ.

Εκτέλεση της συνταγής

Στην εκτέλεση της συνταγής η ευελιξία και η φρεσκάδα είναι τα μυστικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με ελαιόλαδο ή μόνο μερικά. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι, ξύδι και μουστάρδα ή μόνο μουστάρδα. Μπορείτε να εντείνετε τα αρώματα και τη γεύση με φρέσκα πράσινα αρωματικά. Ό,τι και να κάνετε κρατήστε μία αναλογία στους χυμούς 2 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι και ½ λεμόνι ή λάιμ. Προσθέστε ξύσμα από τα παραπάνω ή εναλλακτικά περγαμόντο, νεράντζι ή κουμκουάτ. Αν το ξύσμα ανήκει σε ένα από μεγάλα εσπεριδοειδή ζεματίστε το για 4-5 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό.

Κατόπιν βάλτε το ξύσμα και όλους τους χυμούς στο μούλτι ή σε ένα βάζο, προσθέστε τόσο ελαιόλαδο, όσο χυμό μανταρίνι, συν ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και χτυπήστε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να πάρετε μία λεία ρευστή σάλτσα που διατηρείται στο ψυγείο μέχρι να την περιχύσετε στη σαλάτα σας.

Αν προσθέσετε ξύδι, φροντίστε να μην ξεπερνά σε ποσότητα τον χυμό λεμόνι ή λάιμ. Αν προσθέστε μέλι, μία με δύο κουταλιές είναι αρκετές. Όταν σερβίρετε, μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο σας με ψιλοκομμένα φυλλαράκια άνηθου και μαϊντανού ή φρέσκιας μέντας ή δυόσμου.

 

 

Τα ψητά ψάρια

Άλλο εξαιρετικό ταίρι για το λευκό Μπλε Τρακτέρ είναι τα ψητά ψάρια. Με την ευκαιρία το κτήμα Κυρ-Γιάννη θα σας αποκαλύψει μερικά μυστικά για καλό ψήσιμο στη σχάρα.

Πρώτον, αν τα ψάρια σας είναι λαδωμένα και σε θερμοκρασία δωματίου, τότε δε θα κολλήσουν στην ψησταριά. Δεύτερον, η σχάρα πρέπει να είναι καμένη και λαδωμένη, ενώ η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια. Τρίτον, γυρίζουμε μόνο μία με δύο φορές τα ψάρια και αλείφουμε με ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια ψησίματος. Για κάθε ψάρι 400γρ υπολογίζουμε γύρω στα τριάντα λεπτά ψησίματος. Τέλος, για να βγάλουμε τα ψάρια από τη φωτιά χρησιμοποιούμε μία πλατιά σπάτουλα.

Το λευκό Μπλε Τρακτέρ συντροφεύει εξαιρετικά και τα πουλερικά σχάρας. Μία τέλεια πρόταση για ένα έκτακτο αλλά πάντα, νόστιμο γεύμα με οικογένεια και φίλους είναι τα τάκος. Πρόκειται για αραβικές πιτούλες γεμιστές με μπουκίτσες ψητού κοτόπουλο, λαχανικά και σος. Ενθαρρύνετε τους καλεσμένους σας να φτιάξουν μόνοι το πιάτο τους, επιλέγοντας μέσα από μία ποικιλία λαχανικών και συνοδευτικών σος που θα «ντύσουν» τέλεια το κρέας και θα αναδείξουν το κρασί στα ποτήρια.


Το λευκό Μπλε Τρακτέρ είναι η απάντηση και για ένα πλατό κίτρινων τυριών. Η τραγανή οξύτητα, η πολύπλοκη μύτη και η φρεσκάδα του το κάνουν ιδανικό σύντροφο μιας γραβιέρας ή ενός ημίσκληρου τυριού μικρής ωρίμανσης. Προτιμήστε τυριά που μοιάζουν στον χαρακτήρα του. Παρουσιάζουν δηλαδή, αρωματική πολυπλοκότητα, χωρίς όμως μεγάλη ένταση, όπως είναι το κασέρι. Μπορείτε να το συνδυάσετε επίσης, με ένα λαδοτύρι Μυτιλήνης που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και έχει μία βαθιά γεύση χωρίς όμως έντονη πικάντικη επίγευση. Αν αγαπάτε το κεφαλοτύρι προτιμήστε ένα από πρόβειο γάλα, με ισορροπημένη αρμύρα και ελαφριά γλυκύτητα.  Από διεθνείς επιλογές η πρόταση περιλαμβάνει όλα τα στέρεα τυριά με καρυδοειδή γεύση, όπως το έμμενταλ, το τσένταρ και το γκούντα. Αν επιλέξετε τελικά, τυριά παλαίωσης με υψηλή γευστική ένταση τότε προσθέστε στο πλατό ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

You might also like