Ιράν: όλα στο φαγητό- ανερχόμενο το delivery

Ο Αντώνης Σαμοθράκης (Reyhoon) μας ξεναγεί στην εστίαση του σύγχρονου Ιράν.

Ο Αντώνης Σαμοθράκης, έμπειρο στέλεχος της ψηφιακής οικονομίας και με προϋπηρεσία σε κορυφαίες πλατφόρμες παραγγελειοληψίας, ζει κι εργάζεται σήμερα στο Ιράν, όπου συμμετέχει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας Reyhoon, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο λήψης και παράδοσης παραγγελιών για τη μαζική εστίαση.
Κείμενο Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες:eSkills Center/ Convert Group

 

Το Ιράν των 80 και πλέον εκατ. κατοίκων είναι μια εξελιγμένη χώρα ενώ η πρωτεύουσά της Τεχεράνη των σχεδόν 16 εκατ. κατοίκων είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Η  αγορά της εστίασης είναι ανθηρή συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι στη χώρα αυτή επικρατεί ολική απαγόρευση του αλκοόλ. Υπάρχουν περίπου 10.000 εστιατόρια στο Ιράν, η δυναμική του delivery είναι ασταμάτητη  ενώ πέντε πλατφόρμες παραγγελειοληψίας δραστηριοποιούνται, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερη είναι η snapfood κι ακολουθεί η Reyhoon.

Ο …αλλοπρόσαλλος Τραμπ

Την εντυπωσιακή ανάπτυξη της αγοράς, της συνολικής κι όχι μόνο της εστίασης, ανέκοψε απότομα η πολιτική κυρώσεων που επέβαλε στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι κυρώσεις προκάλεσαν οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα, οι μισθοί των εργαζομένων στα call centers οι οποίοι κινούνταν στη σφαίρα των 450 ευρώ, να κυμαίνονται πια μεταξύ 80-90 ευρώ.

Έχοντας την εμπειρία της δικής μας ψηφιακής μετάβασης, ο Αντ. Σαμοθράκης, ο οποίος συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριο της eSkills για την ψηφιακή στρατηγική στη μαζική εστίαση, συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αποδέχτηκαν νέες πλατφόρμες όπως η Uber και π.χ. μια πλατφόρμα παραγγελειοληψίας. «Για να φύγει κάποιος από την τηλεφωνική παραγγελία και να πάει στην on line παραγγελία η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Αλλά από τον παλαιό τρόπο κλήσης ταξί η μετάβαση στην Uber είναι μια  διαφορά τεράστια. Έτσι, χρειάζεται πάντα χρόνος για την προσαρμογή» υποστηρίζει ο Αντ. Σαμοθράκης.

Ο Αντώνης Σαμοθράκης, στην οθόνη δεξιά, από την Τεχεράνη, μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσιάζει την πλατφόρμα Reyhoon. Αριστερά ο Παναγιώτης Γκεζερλής, ceo του Convert Group.

 

Αυτή τη στιγμή η Reyhoon διαχειρίζεται 3.500- 4.000 παραγγελίες την ημέρα και διαθέτει 102 εργαζομένους στην ασιατική χώρα. Το δεύτερο νούμερο φαντάζει εξωπραγματικό για ένα τέτοιο μικρό όγκο παραγγελιών, η αλήθεια είναι όμως ότι οι διαδικασίες στο Ιράν είναι διαφορετικές από τις ευρωπαϊκές.

Μας τις περιγράφει ο ίδιος ο Αντ. Σαμοθράκης. «Τις περισσότερες φορές ο  πελάτης που έχει δώσει μια τηλεφωνική παραγγελία, τηλεφωνεί και πάλι σε λίγα λεπτά για να επιβεβαιώσει την παραγγελία κι ότι όλα πάνε καλά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όλες οι επικοινωνίες στο Ιράν γίνονται με sms κι όχι με email, κάτι το οποίο ανεβάζει το κόστος της όλης διαδικασίας. Όσο για το delivery, εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα εξαιτίας της απουσίας καλού οδικού δικτύου στην πόλη της Τεχεράνης και των ακραίων καιρικών θερμοκρασιών που δυσχεραίνουν τη μεταφορά τροφίμων» υποστηρίζει ο Έλληνας της Τεχεράνης. Διευκρινίζει όμως ότι σε θέματα συσκευασιών το Ιράν είναι πολύ πιο μπροστά από διάσημες για τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους χώρες της Δύσης.


Είναι μεγάλο το Ιράν…

  • Οι άνθρωποι στις έντονα καταναλωτικές ηλικίες 10-37 ετών αριθμούν πάνω από 35 εκατ.
  • Πάνω από το 70% του ιρανικού λαού, δηλαδή περίπου 60 εκατ. άνθρωποι, είναι χρήστες  Internet.
  • Οι συναλλαγές με κάρτες αγγίζουν το 85% των συνολικών, καθιστώντας τη χώρα μια ώριμη αγορά.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες πλατφόρμες δεν υπάρχει καν η επιλογή πληρωμής με μετρητά.
  • Η ανάλογη της Uber πλατφόρμα ταξί στο Ιράν, η snap (με συμφέροντα και στις πλατφόρμες παραγγελειοληψίας μέσω της snapfood) πραγματοποιεί 600-700.000 διαδρομές ταξί την ημέρα.

Ο Αντώνης Σαμοθράκης, ηγείται στην Τεχεράνη της Reyhoon, της ιρανικής εκδοχής του e-food.gr. Στο παρελθόν έχει διατελέσει marketing manager για τις εταιρείες eFood.gr και Clickdelivery.gr που επίσης δραστηριοποιούνταν στο χώρο της παραγγελειοληψίας/ delivery. Είναι απόφοιτος της Βαρβάκειου Πρότυπου Σχολής και του Κολλεγίου Deree.

You might also like