Αραχωβίτης: “Στόχος μας είναι η προστασία του ελληνικού γύρου

"Ο τρόπος θα αποφασιστεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές" ξεκαθάρισε ο υπουργός

Κλείνοντας κοντά οκτώ μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, ώστε εν όψη εκλογών να παρουσιάσει το έως τώρα έργο του ΥπΑΑΤ, καθώς επίσης και τις εκκρεμότητες που βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, μένουν να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Πάνος Κατσαχνιάς

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης και οι δύο γενικοί γραμματείς, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ παραβρέθηκαν και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Νίκος Κατής, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές.

Κάνοντας τον απολογισμό του από τότε που ανέλαβε, ο υπουργός και βουλευτής Λακωνίας κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν υπογραφεί 750 υπουργικές αποφάσεις, έχουν πάρει ΦΕΚ 320 και έχουν αναρτηθεί 14 τροποιητικές αποφάσεις (τροπολογίες). Σε ότι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα δοθούν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο πρόγραμμα για τη βιολογική κτηνοτροφία λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Ενισχύσεις de minimis

 Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί περί τα 85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και των καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. «Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών, για τους αγρότες», είπε σχετικά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η καταβολή ενισχύσεων de minimis ύψους 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης. Συνολικά όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, από το 2015 έως σήμερα, ο αγροτικός κόσμος έχει λάβει 11 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο ΥπΑΑΤ.

 

Έλεγχοι στα τρόφιμα

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥΠΑΑΤ ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε την απόκτηση 51 καινούργιων αυτοκινήτων που θα διατεθούν στους αρμόδιους υπαλλήλους για το σκοπό αυτό, κάνοντας πράξη τους αποτελεσματικότερους και πυκνότερους  ελέγχους της αγοράς. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους ελέγχους του υπουργείου, τόνισε ότι το 2018 έγιναν 7.460 έλεγχοι σε εισαγωγές τροφίμων και 2.184 εξαγωγές τροφίμων. Ο κ. Αντώνογλου σημείωσε ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια «98 από τα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείου δόθηκαν σε δήμους, περιφέρειες, καθώς και σε άλλες οργανώσεις».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ανάκτηση της αξιοπιστίας του υπουργείου, τόσο με τον αγροτικό κόσμο όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και πρόσθεσε ότι «οι επιδόσεις της χώρας βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.». Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο προϋπολογισμός σε κάποια μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι αγροτικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 1/5 των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Πιστοποίηση «Ελληνικού Γύρου»

Σε ερώτηση του MEAT PLACE για τις εξελίξεις στην υπόθεση πιστοποίησης του “Ελληνικού Γύρου” ως ΕΠΙΠ, ο Σταύρος Αραχωβίτης απάντησε πως: «Μετά από πάρα πολύ καιρό υπήρξε πρόταση για την προστασία ενός ακόμη ελληνικού προϊόντος, με την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕΚ για τον “Ελληνικό Γύρο” που πανηγυρίσαμε όλοι». Υπογράμμισε πως: «Υπάρχει όπως γνωρίζετε μια διαφορετική προσέγγιση πάνω στο θέμα. Αν δηλαδή, θα πρέπει να πιστοποιηθεί ως ΕΠΙΠ δηλαδή, ως συνταγή, ή ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ που αφορά την πρώτη ύλη δηλαδή, την προέλευση του κρέατος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Είναι δύο διαφορετικές αντιμετωπίσεις. Ήδη από καιρό έχει πραγματοποιηθεί στο υπουργείο μια σύσκεψη με την υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους κτηνοτρόφους και όλους τους φορείς στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να βρούμε μια συναινετική λύση. Προχωράμε, ώστε οι ενστάσεις στην πρόταση του ΣΕΒΕΚ να λήξουν έως το τέλος του μήνα και να μην αφήσουμε να χαθεί άλλη μια ευκαιρία, αφήνοντας απροστάτευτο -όπως έγινε με την περίπτωση του ελληνικού γιαουρτιού- ένα ακόμη ελληνικό προϊόν. Στόχος και αταλάντευτη θέληση μας είναι να υπάρξει προστασία. Ο τρόπος θα αποφασιστεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές».

You might also like