All day ‘Streat’ στην προκυμαία της Χίου

Ο Γιάννης Πολιτάκης και ο Νίκος Πάγκαλος είναι το δίδυμο ενός νέου χώρου εστίασης στην προκυμαία της Χίου, του Streat, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Grill. Όπως άλλωστε και το όμορφο νησί απ΄ όπου προέρχεται.

 

Το δίδυμο προσπάθησε με το Streat, το οποίο συμπλήρωσε ένα επτάμηνο δραστηριότητας, να καλύψει δύο σημαντικές ανάγκες: από τη μια τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου- στεκιού για χαλάρωση και καλό καφέ κι από την άλλη την ίδρυση ενός εστιατορίου το οποίο θα μπορεί – χωρίς τυμπανοκρουσίες- να προσφέρει ποιοτικά πιάτα τόσο στους ντόπιους όσο και στους πολυαναμενόμενους τουρίστες του νησιού.

Grill | Πως αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία ενός νέου χώρου;

Γιάννης Πολιτάκης | Η δημιουργία ενός καταστήματος στο χώρο της εστίασης, είναι ένα σχέδιο χρόνων μεταξύ εμού και του συνεταίρου μου, Νίκου. Οι δυο μας, κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και έχοντας δουλέψει παράλληλα μαζί σε αυτόν το χώρο, δεν ήταν λίγες οι φορές που οραματιστήκαμε τη δική μας επιχείρηση. Έτσι, μετά από ώριμη σκέψη, λαμβάνοντας υπ’ όψη την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το πρωταρχικό μας σχέδιο, ανοίγοντας το Streat, τον Δεκέμβριο του 2018.

Το Volcano Burger στο Streat της Χίου.

 

Τι αντιπροσωπεύει το Streat και πόσο κοντά είστε στο αρχικό σας σχέδιο;

Η αρχική μας σκέψη ήταν να σχεδιάσουμε ένα μαγαζί το οποίο θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και θα καλύπτει όλα τα γούστα και τις γεύσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το Streat. Τι καλύτερο από το να ξεκινήσει κάποιος την μέρα του απολαμβάνοντας τον καφέ του με θέα την προκυμαία της Χίου; Μάλιστα, μπορεί να συνδυάσει μαζί και το πρωινό της αρεσκείας του. Από τις μεσημεριανές μέχρι τις βραδινές ώρες, η κουζίνα μας είναι πλούσια σε γεύσεις είτε αυτό αφορά κάτι γρήγορο και ελαφρύ, είτε μια απολαυστική μερίδα. Εννοείται ότι μετά τα πρώτα και τα κυρίως πιάτα μας, αξίζει να  δοκιμάσει τα γλυκά μας. Κι επιμένω σε αυτή την δοκιμή γιατί είναι όλα χειροποίητα και αυτό τα κάνει αμέσως μοναδικά. Κρασί και φαγητό είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Στην κάβα μας, ο πελάτης θα βρει σίγουρα το ιδανικό.

H Χίος παράγει πολλά αγροδιατροφικά προϊόντα. Πόσα και ποια από αυτά χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας;

Η Χίος είναι ένα νησί φημισμένο για το τοπικό της προϊόν, τη μαστίχα. Πέρα από αυτήν, έχει επίσης πλούσια παραγωγή αρωματικών βοτάνων. Η ρίγανη, ο δυόσμος και το θυμάρι είναι κάποια από αυτά που έχουμε κι εμείς στην κουζίνα μας. Χρησιμοποιούμε, βεβαίως, και άλλα τοπικά προϊόντα. Τα κρέατα μας είναι όλα από φάρμες της Χίου. Τα πιάτα μας δεν συνδυάζονται μόνο με τα κρασιά μας αλλά και με το τοπικό μας ούζο και τσίπουρο. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να γευματίσουν συνοδεία ενός φρουτοποτού ‘Κάμπος Χίου’ ή ακόμα και μιας παγωμένης μπύρας, κι αυτή τοπικής παραγωγής (‘Μπύρα Χίου’). Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την Kasalias Food Industries Consultants για ολόκληρο τον σχεδιασμό και την κατασκευή του καταστήματος μας, καθώς επίσης και για την δημιουργία των πρωτότυπων προϊόντων μας.

Ο Γιάννης Πολιτάκης και ο Νίκος Πάγκαλος, οι δύο νέοι επιχειρηματίες πίσω από το Streat στη Χίο.

 

Πώς θα διαφοροποιηθεί το μενού εν’ όψη τουριστικής περιόδου;

Αυτήν την περίοδο, “τρέχουμε” με πυρετώδεις ρυθμούς μιας και εμπλουτίζουμε τον κατάλογο μας, ενόψει καλοκαιρινής περιόδου. Νέα πιάτα με ζυμαρικά, burger με ψωμί από ενεργό άνθρακα, γεύσεις με βάση τον σολομό και ακόμα πιο ασυνήθιστες με βάση το χιώτικο κρέας προβάτου το οποίο ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη ποικιλία του, είναι κάποιες από τις καινούργιες μας ιδέες. Τέλος, δροσιστικά cocktails με μαστίχα και όχι μόνο ανανεώνουν την λίστα των ποτών μας, φέτος το καλοκαίρι.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη μαζική εστίαση στη Χίο;

O κλάδος της μαζικής εστίασης χαρακτηρίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από την εμφάνιση και ταχεία επέκταση αλυσίδων εστιατορίων ή καταστημάτων γρήγορης εξυπηρέτησης. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σημαντική στροφή σε καταστήματα με ξεχωριστή ποιότητα και περιβάλλον. Εκεί στοχεύουμε και εμείς, να βρεθεί το Streat μέσα στα πρώτα της αναδυόμενης τουριστικής αγοράς της Χίου. Σίγουρα διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όπως προαναφέραμε, αλλά εδώ είναι και το στοίχημα, που καλούμαστε να κερδίσουμε.

Ποιο είναι το στοίχημα αυτό;

Αναγνωρισιμότητα μέσα από την ποιότητα, καλές τιμές αλλά και σωστή εξυπηρέτηση των πελατών μας. Διαθέτουμε  μία εξαιρετική θέση, στην όμορφη παραλία της Χίου, με θέα το λιμάνι της. Προσδοκούμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας και το κοινό της Χίου θα το αναγνωρίσει και θα μας ξεχωρίσει για την αγάπη που καταθέτουμε, βάζοντας τον πήχη ψηλά αλλά και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του.

 

Η Χίος ανήκει στα νησιά που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα από το μεταναστευτικό κύμα. Η πολιτεία έχει λάβει κάποια μέτρα “ανακούφισης”. Είστε ικανοποιημένος;

Είναι γεγονός ότι η Χίος θίχτηκε από το μεγάλο ρεύμα εισόδου κατά το μεταναστευτικό κύμα. Όμως τώρα έχουν εξομαλυνθεί τα θέματα και αισιοδοξούμε ότι θα είναι ακόμα καλύτερα στη πορεία. Η πολιτεία επιδιώκει καλύτερα μέτρα και το επιθυμούμε και εμείς, ως νέοι επαγγελματίες που θέλουμε να μείνουμε και να δημιουργήσουμε στο ακριτικό νησί μας. Σίγουρα η τήρηση του μέτρου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, βοηθάει στην καλύτερη προσέγγιση των οικονομικών των επιχειρήσεων. Κάθε μορφή μείωσης υψηλής φορολογίας θα ήταν, επίσης, προς θετική κατεύθυνση.

You might also like