Παύλος Ραβάνης: «Γίνεται προσπάθεια απ΄ όλους…»

Συζητάμε με τον πρόεδρο του ΒΕΑ για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην εστίαση

Με αφορμή την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στην  ΓΣΕΒΕΕ που εκπροσωπήθηκε από τον  Πρόεδρό της Γιώργο Καββαθά και του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της και πρόεδρο επίσης του ΒΕΑ Παύλο Ραβάνη, το Grill συνομίλησε με τον δεύτερο για όσα μπορούν και πρέπει να κάνουν τα εστιατόρια.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ πιστεύει ότι  «τα σκουπίδια είναι ‘έσοδο’ για κάθε κοινωνία» δηλώνει ότι «η εστίαση έχει προβλήματα κοινά μάλιστα με το τρόφιμο» και προτρέπει την εστίαση να  αξιοποιήσει τα οργανικά απόβλητα. «Τα οργανικά θα μπορούσαν να γίνουν τροφή για τα ζώα αλλά και κομπόστ που θεωρείται ένα από τα καλύτερα λιπάσματα» υποστηρίζει με έμφαση. Τι γίνεται όμως με τα μη οργανικά που είναι άλλωστε μεγάλο κομμάτι των απορριμμάτων που παράγει η μαζική εστίαση;

Grill| Τι θα γίνει κύριε πρόεδρε με τα μη οργανικά;

Παύλος Ραβάνης | Ως  μη οργανικά απόβλητα εννοούμε το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και το γυαλί· κυρίως τις συσκευασίες. Τα καταστήματα εφόσον έχουν πάνω από 100 τραπεζοκαθίσματα είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με το νόμο, να αποδεικνύουν τι κάνουν τα ανακυκλούμενα υλικά. Με τη συμφωνία που υπέγραψε η Ανταποδοτική Ανακύκλωση με την Ομοσπονδία των Εστιατόρων αλλά και με τη ΓΣΕΒΕΕ, καλύπτουμε ακριβώς αυτό το κενό.

Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Ως φορέας η Ανταποδοτική Ανακύκλωση συνεργάζεται με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τις γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ οι οποίες αναλαμβάνουν να μαζέψουν αυτό το προς ανακύκλωση υλικό για να το αποθέσουν στα μηχανήματα συλλογής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα γνωστά ‘Σπιτάκια της Ανακύκλωσης’. Είναι τοποθετημένα σε διάφορα κεντρικά σημεία στην πρωτεύουσα και σε μεγάλες ελληνικές πόλεις. Οι άνθρωποι των ΚΟΙΝΣΕΠ περνάνε από τα καταστήματα εστίασης που είναι συνδεδεμένα με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση κι έχουν ένα συγκεκριμένο κάδο για τη συγκέντρωση των συσκευασιών. Παίρνουν τον κάδο και τον αδειάζουν στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης.

Μιλήσατε για κάδο στα καταστήματα; Πως θα λειτουργεί;

Ναι, πρόκειται για έναν ειδικό υφασμάτινο αντιμυκητιακό κι αδιάβροχο κάδο ο οποίος συνήθως τοποθετείται στην κουζίνα ή στην είσοδο του καταστήματος- δεν είναι κάδος για το κοινό. Εμείς έχουμε ορίσει στα καταστήματα τι θα πρέπει να αποθέτουν στους συγκεκριμένους κάδους. Καθαρό χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί. Ο συνεργάτης της ΚΟΙΝΣΕΠ πηγαίνει αυτόν τον κάδο στο Σπιτάκι της Ανακύκλωσης και ανακυκλώνει μια προς μια τις συσκευασίες που έχει ο υφασμάτινος κάδος. Έτσι, το κατάστημα ανακυκλώνει τα υλικά που είναι ανακυκλούμενα και καλύπτει την υποχρέωση που έχει απέναντι στο νόμο να ενημερώνει για το πώς διαθέτει τα υλικά αυτά.

Πλατεία Νέας Σμύρνης. Μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων συμμορφώνεται και ανακυκλώνει. Οι περισσότεροι είτε αδιαφορούν είτε αγνοούν. Στη φωτογραφία ο κάδος στο ψητοπωλείο ‘Σάββας’.

 

Γιατί χρησιμοποιείτε  το δυναμικό των ΚΟΙΝΣΕΠ;

Μα ακριβώς για να πιστοποιεί ένας ανεξάρτητος τρίτος οτι ο εστιάτορας πράγματι ανακυκλώνει: η ΚΟΙΝΣΕΠ παραλαμβάνει τον κάδο, υπογράφει ότι παρέλαβε, καταγράφει, δίνει ένα στέλεχος στον εστιάτορα. Βέβαια ο εστιάτορας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πετάει τα συγκεκριμένα απόβλητα σε χώρους όπου γίνεται ανακύκλωση αλλά δεν μπορεί κατά αυτόν τον τρόπο να το αποδείξει όπως ορίζει ο νόμος.

Τι κερδίζουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ απο τη συνεργασία;

Κερδίζουν ένα μικρό αντίτιμο για κάθε συσκευασία που ανακυκλώνεται- συγκεκριμένα 3 λεπτά. Έχουμε κάνει μια ειδική σύμβαση με 18 ΚΟΙΝΣΕΠ – στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας- οι οποίες μπορούν να εξαργυρώσουν τα χρήματα που θα κερδίσουν από την ανακύκλωση των αποβλήτων της εστίασης σε συνεργαζόμενα με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση σουπερμάρκετ. Τα τελευταία ανταλλάσσουν τα κουπόνια που τους δίνουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ με προϊόντα.

Τι γίνεται με τον τουρισμό;

Προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς· στη Ρόδο βρισκόμαστε ήδη. Θέλουμε να αναπτυχθούμε και πρόσφατα ζητήσαμε άδεια από τον ΕΟΑΝ για άλλα 100 Σπιτάκια για όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε τεράστια γεωγραφική κάλυψη. Συνεργαζόμαστε με ξενοδοχειακούς φορείς σε όλη τη χώρα για να υπογράψουμε προγραμματικές συμφωνίες…

“Οι χώροι εστίασης θα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, θα πρέπει να σέβονται τον πολίτη”, υποστηρίζει ο Π. Ραβάνης, πρόεδρος της Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Φωτογραφία από την Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

 

Ορισμένοι εστιάτορες αντιδρούν θεωρώντας ότι αυτή η μέριμνα, της ανακύκλωσης, είναι άλλη μια ‘σκοτούρα’ στο κεφάλι τους.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα και τις ενστάσεις. Ο κάδος είναι κατασκευασμένος κατά τρόπο ώστε να μην δημιουργεί κανένα πρόβλημα και θα έχουμε έναν νέο από ριζόχαρτο σύντομα. Στην αρχή υπάρχει πάντα μια δυσκολία. Όσο περνάει όμως ο χρόνος οι εστιάτορες κατανοούν το πρόβλημα. Είναι προς το συμφέρον τους. Παλαιότερα είχαν έναν υπάλληλο τον οποίο έστελναν να πάει τα σκουπίδια στον κάδο. Πολλές φορές η απόσταση ήταν μεγάλη. Σήμερα όμως έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος παίρνει τα σκουπίδια – αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των συνολικών απορριμμάτων, το 30-35% περίπου- χωρίς οι μαγαζάτορες να μπαίνουν στον κόπο. Ο εστιάτορας δεν έχει να χάσει τίποτα. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ μας λένε ότι υπάρχει ανταπόκριση από τα καταστήματα και όσο θα εκπαιδεύεται το προσωπικό τους, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα. Δεν είναι δύσκολο, είναι μια υποχρέωση. Οι χώροι εστίασης θα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, θα πρέπει να σέβονται τον πολίτη. Ετοιμάζουμε μάλιστα σήμα που να δεικνύει και να επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο κατάστημα ανακυκλώνει. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Χώρια το γεγονός ότι τα μέλη των ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν ανάγκη τέτοια έσοδα.

Τα οποία αποδίδουν στα μέλη τους;

Στις ΚΟΙΝΣΕΠ έχουμε σήμερα άτομα που έχουν κοινωνικά περιθωριοποιηθεί, κάποιοι είναι  Ρομά, άλλοι είναι άτομα που θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, έχουμε ανθρώπους που είχαν κι αυτοί κάποτε τη δική τους επιχείρηση – ορισμένοι μάλιστα είχαν καταστήματα μαζικής εστίασης!- και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα.

Πλατεία Συντάγματος. Τα everest προβάλλουν τους κάδους ανακύκλωσης χωρίς να θεωρούν ότι αυτό ενοχλεί. Και καλά κάνουν…

 

Ας κλείσουμε με τα του οίκου σας. Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα παρουσία σας;

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και με αυτό το αντίτιμο των 3 λεπτών ανά συσκευασία, προσπαθούμε να προτρέψουμε τους πολίτες να ανακυκλώνουν. Πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση.

Από πού έχετε έσοδα;

Από τους υπόχρεους, δηλαδή από εκείνους που παράγουν και χρησιμοποιούν τη συσκευασία, σύμφωνα με τη θέση ότι  ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Πρόκειται για τέλος ανακύκλωσης που πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες. Η εστίαση δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή, πληρώνουν όμως οι μεγάλες εταιρείες παρασκευής και διανομής φαγητού και πίτσας για τις συσκευασίες που χρησιμοποιούν.

Οι εθνικοί στόχοι;

Αυτούς είναι που θέλουμε να πιάσουμε. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να τους πιάσουμε κι εκτιμώ ότι με τη βοήθεια όλων των πλευρών θα τα καταφέρουμε Αν όχι, τότε θα έχουμε μεγάλα πρόστιμα κι αυτό δεν συμφέρει κανέναν.

Σπιτάκι της Ανακύκλωσης με την καμπάνια για την προσφορά ενός ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες. 

Κεντρική φωτογραφία: Ο πρόεδρος της «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, στο γραφείο του στο Επιμελητήριο.

You might also like