Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος υπουργός Τουρισμού

Ο Χάρης Θεοχάρης παρέλαβε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο

Την κοινή πεποίθησή τους οτι ο τουρισμός είναι ‘εθνική υπόθεση’ εξέφρασαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Τουρισμού στο Σύνταγμα κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής των χαρτοφυλακίων, ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (βουλευτής Νότιου Τομέα στην Β’ Αθήνας) ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ροδίτης, νέος υφυπουργός Μάνος Κόνσολας (βουλευτής Δωδεκανήσων και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια). Τα ‘υψηλά βαλάντια’ πρέπει να είναι ο στόχος του ελληνικού τουρισμού σύμφωνα με τον νέο υπουργό.
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

«Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, απαιτεί ενότητα κι εθνική συνεννόηση. Κλειδί για την ανάπτυξή του  είναι η αρμονική συνεργασία των φορέων του. Αυτά που έχουν επιτευχθεί στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι αμελητέα- είναι πολύ σημαντικά» είπε στην ομιλία του ο απερχόμενος υπουργός.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στάθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει το υπουργείο τα τελευταία χρόνια όταν και ο τουρισμός στη χώρα μας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 35% κι ανήλθε σε 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις (2018) έναντι 24 εκατ. (2014). Τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 18,5 δισ. ευρώ το χρόνο ενώ η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 37,5 δισ. ευρώ κι αποτελεί περίπου το 20% του ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα το γεγονός οτι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αγγίζει το 7% ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη ‘βιομηχανία’ είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα μας.

Ο απερχόμενος υπουργός παρουσίασε στη συνέχεια σειρά μέτρων, υπουργικών αποφάσεων, νομοθετικών παρεμβάσεων και έργων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και εξήγησε οτι μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 καταγράφτηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά περίπου 2,5 εκατ. ή 13% άνοδος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πάνε ακόμα καλύτερα καθώς παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30%. Μεταξύ των θεμάτων που στάθηκε ο απερχόμενος υπουργός ήταν η δημιουργία νέου λογότυπου για το σήμα ποιότητας για την ‘Ελληνική Κουζίνα’ και η θέσπιση νέων κριτηρίων για τη χορήγησή του.

Ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος (αριστερά) κι νέος Χάρης Θεοχάρης θεωρούν οτι ο τουρισμός είναι ‘εθνική υπόθεση’.

 

Ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης – «ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά από νούμερα και ποσοτικούς δείκτες»- όπως είπε χαριτολογώντας ο Θ. Θεοχαρόπουλος,  δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση. Δεν προσφέρεται  για αντιπαραθέσεις. Είναι η ‘βαριά βιομηχανία’ της χώρας μας αλλά είναι κάτι παραπάνω από αριθμούς. Ο τουρισμός είναι μέσα στο DNA των Ελλήνων διότι ο τουρισμός σημαίνει φιλοξενία κι εμείς είμαστε ο λαός που εφηύρε τη φιλοξενία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι η ανάπτυξη του τουρισμού είναι κάτι παραπάνω από αριθμοί και δουλειές- είναι όμως και δουλειές. Έχουμε τεράστιο έργο να επιτελέσουμε μπροστά μας, έχουμε φοβερές αναπτυξιακές δυνατότητες, έχουμε όμως και τεράστιες προκλήσεις. Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι εύκολο. Κάποιες φορές η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή – ήταν  για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια- δεν μπορούμε να περιμένουμε όμως οτι θα είναι ευνοϊκή για πάντα ή για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να θωρακίσουμε τον τουρισμό, να δούμε όλες τις πλευρές του και να πετύχουμε καλύτερο συντονισμό».

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών, τις οποίες χαρακτήρισε ‘κρίσιμο παράγοντα’ για να μπορέσει η πολιτεία να στηρίξει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης  στην τουριστική εκπαίδευση – ‘τεράστιο ζήτημα’ το αποκάλεσε- η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις του τουρισμού παγκοσμίως, στο ψηφιακό μάρκετινγκ, στην εξωστρέφεια και την καινοτομία που θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια και τουριστική ζήτηση.

«Έρχομαι στο υπουργείο με πνεύμα συνεργασίας κι ανοιχτές πόρτες για τους υπαλλήλους γιατί μόνο με τη δική σας γνώση, τη δική σας εμπειρία, τη δική σας προσπάθεια μπορεί να πάει μπροστά ο τουρισμός στη χώρα μας. Η χώρα πρέπει να ‘γυρίσει’ σε ισχυρή ανάπτυξη, στο 4% κάθε χρόνο κι ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτό μπορεί και πρέπει να έρθει από τον τουρισμό» κατέληξε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο νέος υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσων και μέχρι πρότινος Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, απευθύνεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου και τους δημοσιογράφους.

 

Ο Μάνος Κόνσολας, γνώστης του τουρισμού ο ίδιος κι ο έχων την ευθύνη για τη χάραξη και τη διατύπωση του τουριστικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας,  χαρακτήρισε τον τουρισμό ως μια παραγωγική διαδικασία που μπορεί να παράξει πλούτο και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

«Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και βιώσιμο για την επόμενη ημέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να παράξουμε πολιτική, ρεαλιστική, βιώσιμη, ορατή και μετρήσιμη. Να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες και να εναποθέσουμε δυνάμεις σε αυτό το υπουργείο. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται ως μια δύναμη που ενώνει και δεν διαχωρίζει κανέναν υπάλληλο, κανένα στέλεχος υπουργείου. Η συνέχιση του κράτους είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο νέος υφυπουργός.

You might also like