“Μας αρέσει να εισπράττουμε χαμόγελα”

Συζητάμε με τον Νίκο Κοκκινοπλίτη, από το εστιατόριο Μπακάλ, στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Κοκκινοπλίτης είναι τα 46 χρόνια του μια εμβληματική φιγούρα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που κάποιος πρέπει να κοπιάσει πραγματικά πολύ για να σταθεί και να ξεχωρίσει. Το Grill είχε την ευκαιρία σε μια από τις επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο να γευτεί την υπέροχη κουζίνα του Ν. Κοκκινοπλίτη στον εντυπωσιακό χώρο του εστιατορίου ‘Ελιά Λεμόνι, αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα τρέχοντα και τα μελλοντικά σχέδιά του.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: Ελιά- Λεμόνι & Π. Θεοτοκίδης

 

Grill | Πείτε μας λίγα λόγια για την παρουσία σας στο χώρο της εστίασης, από το ξεκίνημά σας μέχρι τις μέρες μας.

Νίκος Κοκκινοπλίτης| Γεννήθηκα στην Κατερίνη Πιερίας το 1973 από οικογένεια στρατιωτικών και έτσι λοιπόν γύρισα σχεδόν όλη την Ελλάδα, λόγω αρκετών μεταθέσεων. Το 1990, αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου και να σπουδάσω για 4 χρόνια στο Ελληνοαμερικάνικο Κολέγιο I.A.S. στο τμήμα Hotel Management, με ειδίκευση στο Food & Beverage. Έκτοτε εργάστηκα σχεδόν σε όλο τον κλάδο της μαζικής εστίασης, καθώς και της μαζικής διασκέδασης. Είμαι συνιδρυτής πολλών καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη, με αποκορύφωμα τον όμιλο εστίασης ‘Ελιά Λεμόνι’, συνιδρυτής του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής ‘Reworks’, καθώς διετέλεσα συνέταιρος για δύο χρόνια και στον πολυχώρο ‘Μύλος’ της Θεσσαλονίκης, με πολλές εσωτερικές και εξωτερικές μουσικές παραγωγές, ανά την Ελλάδα. Σήμερα και μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της μαζικής εστίασης, αντικείμενο αποκλειστικής ενασχόλησης μου, είναι το εστιατόριο ‘Μπακάλ, by elia lemoni’ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η ανάπτυξη αυτού.

Το Μπακάλ, ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται στο μεγαλύτερο νεοκλασικό της πόλης που ανακαινίστηκε εκ βάθρων.

 

Τι αντιπροσωπεύει το εστιατόριο Ελιά Λεμόνι; Τι ήταν αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει;

Πριν από 20 χρόνια μια παρέα φίλων -μικρών σε ηλικία- με τεράστια όμως συσσωρευμένη εμπειρία δημιούργησε το concept Ελιά Λεμόνι, αποφασισμένη να μάθει τη νεολαία της εποχής να τρώει κοκορέτσι και ψητό σούβλας ακούγοντας Sezana Grova, Μίκη Θεοδωράκη και Dire Straits και έχοντας ως γαρνιτούρα ριζότο πεπόνι! Όλα αυτά πλαισιωμένα από υποδειγματικά – διαφορετικό και φιλικό- διακριτικό service αποτιμημένα σ’ ένα ασυναγώνιστα φθηνό τιμοκατάλογο. Η παρέα αυτή  δημιούργησε το πρώτο Ελιά Λεμόνι. Ένα εστιατόριο που κατόρθωνε να προσελκύει δημιουργικά – διασκεδαστικά τον πρωτοετή φοιτητή και τον ώριμο πολιτικό, τον δημοφιλή ποδοσφαιριστή και τον ανήσυχο καλλιτέχνη καθώς και τον επώνυμο δημιουργό με τον σκληρά εργαζόμενο οικογενειάρχη.

Πότε θα ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη του υπάρχοντος καταστήματος σε Μπακάλ και τι θα αντιπροσωπεύει το νέο κατάστημα; Σε ποιους θα απευθύνεται και σε ποια σημεία (γευστικά και αισθητικά) θα διαφέρει από το υπάρχον;

Δύο δεκαετίες μετά τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος η δημιουργική παρέα του Ελιά Λεμόνι αποφάσισε ακολουθώντας την δική της ερμηνεία για τις νέες τάσεις ότι ήταν η ώρα για μια ευφάνταστη αναδημιουργία του αρχικού concept. Μια αναδημιουργία βασισμένη πάνω στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της επιχείρησης μας τους ανθρώπους της. Το Μπακάλ είναι λοιπόν η επιτηδευμένα απλή δημιουργικότητα των νεαρών chef του Ελιά Λεμόνι που παίζοντας με προϊόντα Π.Ο.Π. της χώρας μας πλαισιωμένα με τα καλύτερα κρέατα της Ελλάδας, δημιουργεί γαστρονομικές εκπλήξεις συνοδευμένες από  400 και πλέον ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Όλα αυτά στεγασμένα στο μεγαλύτερο νεοκλασικό της πόλης που ανακαινίστηκε εκ βάθρων για να αποδώσει την πλέον μοντέρνα έκφραση της ελληνικής εσωτερικής διακόσμησης by Ελιά Λεμόνι .

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η πρόταση;

Το Μπακάλ απευθύνεται σε όλους,  όσους προτιμούν την ελληνική μεσογειακή κουζίνα, παραδοσιακή, μα και μοντέρνα, κλασσική αλλά και με gourmet εκπλήξεις, γευστική μα και υγιεινή. Γευστικά η αναζήτηση μας δεν σταματά ποτέ ενώ αισθητικά ο πλήρως ανακαινισμένος smoke free χώρος αναδεικνύει την πολυσυλλεκτικότητα του καινούριου project.

Ο Νίκος Κοκκινοπλίτης μετά την επιτυχία του Ελιά Λεμόνι λανσάρει το νέο εστιατορικό σχέδιό του, το ‘Μπακάλ, by Ελιά Λεμόνι’ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη μαζική εστίαση στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη  μας, αποτελούσε ανέκαθεν την κοιτίδα ανάπτυξης της Ελληνικής Εστίασης – Γαστρονομίας. Νέες  τάσεις, νέα trend, νέες προτιμήσεις αφού αναπτυσσόταν στην ελπιδοφόρα μα συνάμα απαιτητική αγορά της συμπρωτεύουσας, μπορούσαν μετά να διασπαρθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δυστυχώς, η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση άφησε ανεξίτηλα το οδυνηρό αποτύπωμα της στην αγορά εστίασης της πόλης μας. Ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος στην πλειονότητα των συμπολιτών μας, οδήγησε σε περιορισμό των εξόδων για φαγητό και διασκέδαση ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον δείκτη δυσκολίας επιβίωσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Κατά την γνώμη μου η καινούργια τάση που αναπτύσσεται μετά από την βύθιση του κύκλου εργασιών που επέβαλε η κρίση συνοψίζεται στο motto μας: «Μπακάλ πολυχώρος εστίασης win – win». Γιατί οι πελάτες μας ερχόμενοι  στο Μπακάλ βρίσκουν το φαγητό ενός gourmet εστιατορίου, με την εξυπηρέτηση ενός πολυτελούς οίκου μόδας, σε τιμές ελληνικής παραδοσιακής ταβέρνας. Εμείς από την άλλη ‘εισπράττουμε’ το ζεστό χαμόγελό τους…

Μπορεί να δώσει προοπτική στα εστιατόρια  ο τουρισμός, από Ρωσία, Βαλκάνια και Τουρκία;

Χρόνο με τον χρόνο η Θεσσαλονίκη καθιερώνεται ως μια πόλη ‘προορισμός’ και όχι απλώς μια πόλη ‘transit’ για διερχομένους προς την Χαλκιδική τουρίστες. Αυτό αποτυπώνεται απτά τόσο στην αύξηση των διανυκτερεύσεων στην ίδια την πόλη  μας όσο και στην αύξηση του ανά τουρίστα εσόδου που εισπράττεται εδώ. Είναι επίσης σίγουρο ότι η γαστρονομία μπορεί να ενισχύσει αυτή την ανοδική πορεία κι αυτό το έχουν καταλάβει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς· κρατικοί και ιδιωτικοί.

Εσείς ως Μπακάλ, πως ανταποκρίνεστε;

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προσέλκυση και ικανοποίηση των τουριστών δημιουργώντας ειδικά μενού που καλύπτουν όλες τις ώρες της ημέρας, προσλαμβάνοντας και αξιοποιώντας πολύγλωσσο προσωπικό σε όλες τις βάρδιες λειτουργίας κ.ά. Αναμφίβολα δε σε όλους τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς μας και σε κάθε νέο επιχειρηματικό πλάνο ο τομέας τουρισμός καταλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο.

Ο Νίκος Κοκκινοπλίτης στην εντυπωσιακή κάβα του. Εδώ οι  γαστρονομικές εκπλήξεις της κουζίνας συνοδεύονται από  400 και πλέον ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα.
You might also like