Αλχημιστής: Είκοσι κάνουλες και αμέτρητες μπίρες

Τα αδέλφια Αλέξανδρος και Νίκος Λούντος μας μαθαίνουν να πίνουμε μπίρες

Το 2015 τα αδέλφια  Αλέξανδρος και Νίκος Λούντος, 35 και 33 χρονών αντίστοιχα, αποφάσισαν να ανοίξουν στην πόλη τους, την Πετρούπολη, μια μπιραρία η οποία θα αποτελούσε ότι πιο σύγχρονο στο χώρο της λατρείας του ζύθου. Σε μεγάλο βαθμό το έχουν πετύχει με τον Αλχημιστή.

 

Αν και το κατάστημά τους, ο Αλχημιστής Rock N Roll Beer Bar, κινείται σε παραδοσιακή αισθητική (με υπεροχή του ξύλου και μεγάλους πάγκους, rock ‘αγιογραφίες’  και ζυθολατρικά memorabilia  στους τοίχους, αλλά και rock μουσική στα ηχεία), εντούτοις η προσπάθειά τους διαφέρει από τις συνηθισμένες.

Τα δύο αδέλφια δίνουν προσέχουν εστίαση, καθώς προσφέρουν εκλεκτά πιάτα για όσους  θέλουν να δειπνήσουν, ενώ στη μπίρα έχουν ..ξεφύγει: ο Αλχημιστής διαθέτει μια τεράστια κάνουλα με 20 διαφορετικές βαρελίσιες μπίρες που ανανεώνονται  ανά διαστήματα έτσι ώστε όποιος επισκεφτεί το κατάστημα μέσα σε δύο διαφορετικές περιόδους να συναντάει νέες  guest μπίρες· εισάγει δυσεύρετες μπίρες για αποκλειστική κατανάλωση μέσα στο κατάστημά του· φιλοξενεί ζυθογνωστικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις μικρών ζυθοποιείων· διαθέτει οργανωμένη κουζίνα κι έναν δυνατό κατάλογο στον οποίο ξεχωρίζουν οι ποικιλίες τυριών και αλλαντικών και τα ψητά κρέατα.

Η εντυπωσιακή μπάρα του Αλχημιστή στην Πετρούπολη, με τις 20 κάνουλες. Κανένας δεν μένει διψασμένος εδώ…

 

Με μια Σκοτσέζικη μπίρα με αρώματα raspberry και φλογερό κόκκινο χρώμα, γύρω από ένα τραπέζι και υπό τους ήχους rock μουσικής, καταγράψαμε τις απόψεις των δύο ιδιοκτητών που παρά το νεαρό της ηλικίας τους και έμπειροι θεωρούνται πλέον στη νύχτα – αφού δουλεύουν σ’ αυτή σχεδόν μια δεκαετία- αλλά και καινοτόμοι σε αυτό που κάνουν.

Ο Αλχημιστής και η κουζίνα του

Αλέξανδρος| «Βρισκόμαστε εδώ από το 2015, όταν μετακομίσαμε από έναν μικρότερο χώρο και από το 2016 αναπτύσσουμε το κομμάτι της μπίρας. Σήμερα είμαστε περισσότερο προσηλωμένοι στη μικροζυθοποιία, ελληνική, ευρωπαϊκή η αμερικανική. Έχουμε και οι δύο εμπειρία στο χώρο της διασκέδασης/ εστίασης καθώς έχουμε εργαστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Μας άρεσε η μπίρα, δοκιμάζαμε πράγματα, ενημερωνόμασταν και, ορίστε η κατάληξη».

 

Νίκος| «Ο Αλχημιστής δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κουζίνα του η οποία έχει στοιχεία κεντροευρωπαϊκής, αμερικανικής και ελληνικής κουζίνας. Κυριαρχούν τα ψητά κρέατα και κρεατοσκευάσματα σε grill και BBQ. Ψητά κρέατα και steaks σε ότι αφορά τις αμερικανικές επιρροές, αυστριακά και γερμανικά λουκάνικα με ξινολάχανα σε ότι αφορά την κεντροευρωπαϊκή κουζίνα ενώ το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στις σαλάτες μας. Η εστίαση αποτελεί περίπου το 50% του τζίρου μας- άλλωστε εμείς θεωρούμε τον Αλχημιστή μια μπιραρία/ εστιατόριο».

Αλέξανδρος| «Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται παντού στον κόσμο η γαστρο-πάμπ, ένας χώρος δηλαδή όπου η απόλαυση των ποτών συνοδεύεται με καλό φαγητό. Παράλληλα αναπτύσσεται και το food pairing για τη σύνδεση συγκεκριμένων ποτών με συγκεκριμένα πιάτα. Το φαγητό είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο στον Αλχημιστή. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται πολλοί για να δειπνήσουν και αφήνουν την επιλογή της μπίρας σε μας».

Νίκος| «Είναι γεγονός ότι διεθνώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά το κρέας, τις νέες κοπές και τους νέους τρόπους διαχείρισής του στην κουζίνα αλλά, προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στο επίπεδο αυτό, με πελάτες δηλαδή που να ζητάνε κάτι εξειδικευμένο.  Ο πελάτης εξελίσσεται βεβαίως- κι εμείς ως πελάτες μαθαίνουμε καθημερινά πράγματα- σε όλο το φάσμα των ποτών και του φαγητού. Ακούνε συμβουλές, ζητάνε να μάθουν ποιο πιάτο ταιριάζει με ποια μπίρα. Ορισμένοι μάλιστα, κρέμονται από τα χείλη μας …για το ποια μπίρα θα επιλέξουν».

 

Ο Αλχημιστής δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κουζίνα του η οποία έχει στοιχεία κεντροευρωπαϊκής, αμερικανικής και ελληνικής κουζίνας. Κυριαρχούν τα ψητά κρέατα και κρεατοσκευάσματα σε grill και BBQ.

 

Πετρούπολη, Αθήνα & εστίαση

Αλέξανδρος| «Η Πετρούπολη είναι μια περιοχή με πολλά καταστήματα διασκέδασης κι εστίασης με τον καφέ να κυριαρχεί. Ως προάστιο βρίσκεται στην άκρη της Αθήνας κι αυτό φέρνει κάποιο περιορισμό στην αναγνωρισιμότητά της. Από την άλλη όμως, έχουμε πελάτες που φτάνουν εδώ από διάφορα σημεία της Αθήνας, της Αττικής τολμώ να πω, για να δοκιμάσουν τις μπίρες μας. Έχουμε πολύ κόσμο από το Περιστέρι και, φυσικά, κόσμο από την Πετρούπολη. Στον Αλχημιστή έχουμε και τουρίστες από το εξωτερικό ορισμένοι μάλιστα από τους οποίους έχουν έρθει και δεύτερη ή και τρίτη φορά. Στην προσέλκυση κόσμου από διάφορες περιοχές βοηθάει το γεγονός ότι στον Αλχημιστή γίνονται πολλές παρουσιάσεις νέων προϊόντων. Κάποιες φορές έγινε  εδώ η πρώτη πανελλαδική παρουσίαση κάποιας νέας ελληνικής μπίρας, ενώ στο χώρο μας πραγματοποιήσαμε ένα μίνι φεστιβάλ ελληνικής μικροζυθοποιίας στο οποίο συμμετείχαν εννέα παραγωγοί με 20 κάνουλες. Κάποιοι παραγωγοί γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο κατάστημά μας».

Αλέξανδρος| «Δεν νομίζω ότι υπάρχει εν έτει 2019 επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης που να είναι άνετος οικονομικά. Ανοίξαμε εν μέσω κρίσης και γνωρίζουμε πολύ καλά τον καθημερινό αγώνα που πρέπει να δοθεί για να μείνει μια επιχείρηση ανοικτή. Δυστυχώς κάποιοι έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση αυτή. Σε πρώτη φάση πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ και οπωσδήποτε οι εργοδοτικές εισφορές οι οποίες, δυστυχώς,  δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στους εργαζόμενους».

Ο Αλέξανδρος και ο Νίκος φέρνουν κατ’ αποκλειστικότητα μπίρες από το εξωτερικό που κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται να εισάγει. Έχουν με τα χρόνια δημιουργήσει ένα δυνατό δίκτυο γνωριμιών με παραγωγούς σε όλο τον κόσμο που τους γνωρίζουν, τους εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί τους.
You might also like