Gabriele Bonci: “Η καλύτερη πίτσα του κόσμου”

Συνταγές και μυστικά από τoν «βασιλιά» της Ρώμης

Ο Γκαμπριέλε Μπόντσι θεωρείται ένας από τους καλύτερους σεφ στο χώρο της ιταλικής κουζίνας και κορυφαίος μάστορας της πίτσας, για την οποία άλλωστε έγινε διεθνώς γνωστός ως ο ‘βασιλιάς της Ρώμης’ ή ο ‘Μιχαήλ Άγγελος της Ζύμης’.

 

Ο σπουδαίος Ιταλός σεφ Γκαμπριέλε Μπόντσι αποφάσισε να γίνει μάγειρας στην ηλικία των εννέα χρόνων, όταν επιστρέφοντας Μεγάλο Σάββατο από την Ανάσταση, είδε τις φοκάτσιες που είχε αφήσει από νωρίς η μητέρα του, τακτοποιημένες και καλυμμένες με ένα μεγάλο πανί στην πινακωτή του σπιτιού του, να έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος και να μεγαλώνουν όλο το βράδυ. Η μαγεία της δημιουργίας, το θαύμα της φύσης τον είχε ακουμπήσει.

Απόφοιτος σχολής ξενοδοχειακών σπουδών αλλά με το μάτι του στραμμένο στη μαγειρική, λάτρης της  ‘κουζίνας του δρόμου’ κι όχι της επίσημης ιταλικής γαστρονομίας, φανατικός των τοπικών προϊόντων – χωριατόπαιδο άλλωστε κι ο ίδιος- αφού περιπλανήθηκε εργασιακά σε μεγάλα εστιατόρια στη Ρώμη και το Λονδίνο αποκτώντας εμπειρία δίπλα σε σεφ με αστέρια Μισελέν, αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του.

Το 2003 άνοιξε  το δικό του εστιατόριο, στη συνέχεια απέκτησε μια πιτσαρία και πολύ γρήγορα κατέκτησε τη Ρώμη με τη δημιουργικότητα και τις υπέροχες πίτσες του. Κύριο χαρακτηριστικό της μαγειρικής του είναι η έντονη σχέση του με την ιταλική περιφέρεια και τους ποιοτικούς παραγωγούς οι οποίοι, σήμερα πλέον και μετά τη φήμη που απέκτησε, αναζητούν οι ίδιο τον μεγάλο Ιταλό σεφ για να του προτείνουν να δοκιμάσει τα καλούδια τους.

«Το να ακολουθείς μια συνταγή και να ετοιμάζεις φαγητό για τον εαυτό σου και για τους άλλους πρέπει καταρχάς να ξεκινάει από μια πορεία αναζήτησης ποιοτικών πρώτων υλών» υποστηρίζει και διευκρινίζει: « Αυτό δε σημαίνει πάντα μεγαλύτερο κόστος, μην ανησυχείτε. Για μένα η ποιότητα έχει προτεραιότητα έναντι πολλών άλλων πραγμάτων και αξίζει την αναγκαία και σημαντική προσπάθεια».

Στο παρόν έργο, το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 2012 κι έχει αγαπηθεί πολύ στην Ιταλία, ο Γκαμπριέλε Μπόντσι ξεκινάει με τα βασικά, δηλαδή την παρασκευή της ζύμης. Θα περιγράψει το πρώτο ‘ανέβασμα’, το ενισχυτικό δίπλωμα, το δεύτερο ανέβασμα, τη διαίρεση της ζύμης και το άνοιγμα του φύλλου και θα κλείσει το πρώτο αυτό τμήμα του βιβλίου με τη διαδικασία του ψησίματος.


Όπως όλοι οι συνάδελφοί του στον μαγικό κόσμο της πίτσας, έτσι κι ο  Γκαμπριέλε Μπόντσι δίνει τεράστια σημασία στη ζύμη και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί ο μάγειρας το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό προϊόν.


Στη συνέχεια ακολουθούν οι συνταγές: πρώτα οι κλασικές πίτσες που τρώγονται όλο το χρόνο, σε όλο τον κόσμο από κάθε άνθρωπο ( π.χ. πίτσα Μαργαρίτα) και ακολουθούν ταξινομημένες με προσοχή και παρουσιασμένες με εύληπτο τρόπο, οι ιδιαίτερες πίτσες χωρισμένες ανά εποχή.

Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις που μεγάλοι σεφ μοιράζονται με το κοινό τους σημαντικές συνταγές, υπάρχουν πίτσες που όλοι έχουμε δοκιμάσει αλλά κι ορισμένες γεύσεις που σίγουρα θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον όπως η ανοιξιάτικη ‘Πίτσα με αρνάκι και γλυκομπίζελα με καφέ’, η καλοκαιρινή ‘Πίτσα με πατάτες, μοσχάρι βραστό και μέντα’ και η εντυπωσιακή ‘Φοκάτσια με κάστανα πουρέ, βασιλομανίταρα, πιτσούνι και ραπανάκια’. Αυτή για το φθινόπωρο που οι βροχές θα έχουν δυναμώσει τους υπέροχους  καρπούς της φύσης.

  • Gabriele Bonci
  • Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
  • Εκδόσεις Πατάκη, 2019
  • Σελ. 256
  • Τιμή: 20 ευρώ
  • ISBN: 9789601655147

You might also like